FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fitch potvrdio najviši rejting Francuske i negativnu prognozu

LONDON, 14. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Agencija Fitch potvrdila je u petak najviši rejting Francuske 'AAA', ali i negativnu prognozu, upozorivši da će buduće ocjene francuskog boniteta ovisiti o gospodarskim reformama, posebno onim na tržištu rada.

"Potvrda rejtinga 'AAA' za Francusku poduprta je bogatim i raznovrsnim gospodarstvom, stabilnim političkim, građanskim i društvenim institucijama, te iznimnom fleksibilnošću financiranja koja odražava njezin status velikog referentnog državnog izdavatelja obveznica", ističe se u priopćenju.

Fitch je ipak zadržao negativnu prognozu za francuski rejting, što znači da bi ga mogao sniziti u budućnosti, navodi se u priopćenju, uz napomenu da će ocjene boniteta ovisiti o tempu i opsegu gospodarskih reformi, posebice reformi tržišta rada.

"Buduća reforma tržišta rada bit će ključni pokazatelj političke i javne podrške bitnim mjerama koje bi trebale poboljšati konkurentnost i potencijal rasta francuskog gospodarstva, potreban za jačanje povjerenja u dugoročnu održivost javnih financija".

Među francuskim su slabostima, kada je u pitanju kreditni profil, izdvojili razinu javnog duga, za koji procjenjuju da će do kraja ove godine dosegnuti nevjerojatnih 90 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u usporedbi s prosječnih 53 posto u ostalim zemljama s najvišim rejtingom.

U toj skupini višu razinu duga imaju samo SAD i Velika Britanija, dok u Njemačkoj on iznosi 82 posto i Berlin ga iduće godine planira smanjiti.

Fitch je naglasio da će pomno pratiti hoće li vlada u Parizu ispuniti "svoje ciljeve vezano za deficit i dug i provesti strukturne fiskalne mjere koje će uvjerljivo poduprijeti tvrdnju o padu javnog duga od 2014.".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙