FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan; optimizam oko Grčke zasjenio snižen francuski rejting

LONDON, 20. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima nadoknadio početne gubitke prema dolaru, koje je prouzročila vijest o sniženju kreditnog rejtinga Francuskoj, budući da je prevladao optimizam, premda sa zadrškom, u vezi isplate pomoći prezaduženoj Grčkoj.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2807 dolara, što znači da mu je tečaj ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,4 posto prema jenu, na 103,87 jena, nakon što je u ponedjeljak zabilježila najvišu razinu u četiri tjedna od 104,29 jena.

Dolar je prema jenu neznatno oslabio i njime se trgovalo po 81,36 jena. Drži se tako nedaleko najviše razine u sedam mjeseci od 81,59 jena, na koju se popeo u ponedjeljak, temeljem učestalijih poziva japanskih političara za dodatnim ublažavanjem monetarne politike.

Oči tržišta uperene su u današnji sastanak ministara financija eurozone na kojem bi trebali odlučiti o isplati blokirane tranše pomoći Grčkoj, dan nakon što je vlada u Ateni usvojila uredbe kojima želi zajamčiti ispunjenje zacrtanih proračunskih ciljeva i udobrovoljiti strane ulagače.

Naznake da je Grčka na dobrom putu da dobije pomoć poduprle su euro, pomogavši mu nadoknaditi početne gubitke zabilježene nakon što je agencija za kreditne rejtinge Moody's oduzela vrhunski "trostruki A" rejting Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

Takav potez agencije Moody's nije iznenadio, kažu analitičari, budući da je slično učinila i agencija Standard & Poor's još u siječnju. Sastanak ministara financija mogao bi imati izrazitijeg utjecaja na tečaj eura, ako ministri financija ne ispune očekivanja tržišta, napominju.

"Premda znamo da grčki problemi danas neće biti riješeni, mnogi bi rado zaključili taj osjetljiv dio grčkog pitanja. Jamstva za to, međutim, nema", kazala je Jane Foley, valutna analitičarka u banci Rabobank.

"Otegnu li se ta pitanja i nakon današnjeg dana, euru bi mogla prijetiti neka razočaranja", dodala je.

Stratezi kažu da bi euro u slučaju neuspjelog dogovora o isplati pomoći Grčkoj mogao odustati od nedavnih dobitaka i ponovno se spustiti ispod 1,28 dolara, pa čak i prema najnižoj razini u dva mjeseca od 1,2661 dolara, na koju se spustio 13. studenoga.

Ulagače na oprez navode i najnovije izjave finske ministrice financija da nije sigurna hoće li već danas biti dogovorena isplata nove tranše pomoći za Grčku.

S druge strane, na tečaj japanske valute nije značajnijeg utjecaja imala današnja odluka japanske središnje banke (BOJ) o zadržavanju dosadašnje monetarne politike, čime se banka očekivano suzdržala od daljnjih poticajnih mjera, nakon ublažavanja monetarne politike u listopadu i rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙