FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nakon dva dana rasta tržište bi moglo stagnirati

NEW YORK, 20. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Nakon dva dana rasta cijena dionica na Wall Streetu, američki terminski indeksi danas bilježe tek blage promjene ukazujući da bi tržište moglo uzeti predah, pogotovo nakon snižavanja francuskog rejtinga koje je podsjetilo investitore na tvrdokorne probleme u globalnom gospodarstvu.

Terminski Dow Jones indeks bio u oko 13,30 sati na dobitku svega 2 boda, a tehnološki Nasdaq 3 boda.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je u plusu 1,1 bod, te otprilike u skladu s fer vrijednosti, matematičkom formulom kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U protekla dva dana S&P 500 indeks ojačao je više od 2 posto, zbog optimizma investitora da bi američki političari mogli postići sporazum o proračunu te tako izbjeći 'fiskalnu liticu', odnosno automatsko povišenje poreza i smanjenje potrošnje.

U međuvremenu, agencija Moody's snizila je Francuskoj vrhunski rejting Aaa na Aa1, navevši kao razloge pogoršanje gospodarske situacije i neizvjesne fiskalne izglede.

Takav se potez očekivao s obzirom da je još u siječnju Standard & Poor's snizio rejting toj zemlji, no to je podsjetilo investitore na izazove s kojima je suočeno globalno gospodarstvo zbog dužničke krize u eurozoni.

Od makroekonomskih pokazatelja, američko ministarstvo trgovine objavit će tijekom dana podatke o izdanim građevinskim dozvolama i započetim gradnjama tijekom listopada.

Danas se očekuje i da će ministri financija eurozone odobriti Grčkoj novu tranšu međunarodne pomoći, vrijedne 44 milijarde dolara. Tranša će biti isplaćena 5. prosinca i to pod uvjetom da Grčka ispuni sve preostale uvjete.

U fokusu će biti i govor predsjednika Feda Bena Bernankea na Gospodarskom klubu u New Yorku, jer investitori traže signale o mogućim novim monetarnim poticajima. Zasad tržišni sudionici očekuju da će Fed ojačati u 2013. godini kupnju obveznica pokrivenih hipotekarnim zajmovima, nakon isteka Operacije Twist.

I na europskim burzama indeksi danas stagniraju. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,11 posto, a pariški CAC 0,4 posto, dok je frankfurtski DAX u plusu između 0,22 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙