FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sniženi francuski rejting i solidna opskrba zasjenili napetosti na Bliskom istoku, cijene nafte pale

LONDON, 20. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u utorak na londonskom tržištu prema 111 dolara za barel, budući da su sniženi kreditni rejting Francuske i procjene o solidnoj opskrbi zasjenili zabrinutost zbog sukoba Izraela i Palestinaca na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila niža za 39 centi i iznosila je 111,31 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 88,86 dolara.

Ulagači čekaju ishod pojačanog međunarodnog pritiska da se sklopi primirje na zapaljivom Bliskom istoku, gdje je ovaj puta u fokusu Pojas Gaze i sukob Hamasa i Izraela. Američka državna tajnica Hillary Clinton otputovala je u regiju kako bi prenijela poruku sukobljenim stranama da eskalacija sukoba nije ni u čijem interesu.

U sukobu koji sada traje već tjedan dana poginulo je stotinjak Palestinaca, većinom civila, među kojima i 27 djece. Prošlog tjedna poginula su i tri Izraelca.

"Jučer je nafta poprilično poskupjela zbog zbivanja na Bliskom istoku a sada cijene blago padaju pod utjecajem faktora koji ih u pravilu pritišću. Tržište je dobro opskrbljeno", podsjeća Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Očekuje se tako da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 900 tisuća barela.

Dodatni je uteg za naftna tržišta i zabrinutost za europsko gospodarstvo, nakon što je agencija Moody's snizila kreditni rejting Francuske za jednu razinu, na 'Aa1'. Kao razlog naveli su strukturalne probleme u drugom po veličini gospodarstvu eurozone, pritisak na proračun i izloženost Francuske zaduženim zemljama eurozone, posebno Italiji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 108,76 dolara, što znači da je bila 1,72 dolara viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙