FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom sumornih izgleda za gospodarstvo 17-člane eurozone

LONDON/NEW YORK, 7. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dodatno oslabio prema dolaru nakon što se njemačka središnja banka pridružila sumornim prognozama o gospodarskom rastu u eurozoni.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio i do 1,2878 dolara, najniže razine od 28. studenoga. Potom se stabilizirao na 1,2907 dolara, što znači da je na gubitku od 0,46 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Dolar je nakratko poskočio na 82,82 jena, da bi se potom njime trgovalo po 82,66 jena, što znači da je na dobitku 0,33 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Nova u nizu sumornih prognozi za eurozonu snižene su procjene rasta njemačkog gospodarstva koje u petak objavila njemačka središnja banka Bundesbank, a upućuju na mršav rast u idućoj godini od svega 0,4 posto. Još ljetos Bundesbanka je prognozirala da će rast iduće godine doseći 1,6 posto.

Središnja banka pritom ukazuje na rizik recesije u najvećem europskom gospodarstvu, upozoravajući da dužnička kriza u eurozoni koja se otegnula na tri godine uzima danak. Upozorenje stiže nepuna 24 sata nakon što je Europska središnja banka (ECB) oštro srezala svoje prognoze za 2013. za 17-članu eurozonu, dok je istodobno odlučila peti mjesec zaredom ostaviti ključnu kamatnu stopu na 0,75 posto.

"Rasprave o kamatnim stopama razlog su silazne putanje eura u posljednja 24 sata, a izvješće Bundesbanke dodatno je ojačalo pritiske", kazao je Neil Mellor, valutni strateg u banci Bank of New York Mellon.

Dodatno su euro pogodile i izjave ECB-ova dužnosnika Jozefa Makucha da bi središnja banka mogla sniziti ključne kamatne stope iduće godine ako se ne poboljša stanje u gospodarstvu eurozone.

U fokusu tržišta bio je i ključni podatak s američkog tržišta rada. Broj zaposlenih u studenome je uvećan za 146 tisuća, više nego što se očekivalo, potaknuvši jačanje dolara prema euru i jenu.

"Ukupno gledano, riječ je o prilično dobroj brojci", kazala je Kathy Lien, izvršna direktorica u tvrtki BK Asset Management.

"Dolar sada dobiva na vrijednosti i to bi se trebalo nastaviti, poglavito u odnosu na jen. No, pravo pitanje koje se nameće jest hoće li novi podatak promijeniti stajalište američke središnje banke Fed u pogledu novih poticaja. Nužnost poticaja ostaje neupitna, no Fed bi se mogao odlučiti za manje programe", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙