FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je danas kako se pitanje reforme HRT pristojbe još ne razmatra na razini gotovog prijedloga i građani ne moraju strahovati od uvođenja novih nameta te preuzela potpunu odgovornost za posljedice objave jučerašnjeg priopćenja njenog ministarstva o novom načinu plaćanja HRT pristojbe. Jučerašnji istup glavnog savjetnika za medije u Ministarstvu kulture Milana Živkovića iz kojeg proizlazi kako bi usklađivanje iznosa pristojbe s visinom dohotka obveznika trebalo biti jedno od temeljnih načela najavljene reforme plaćanja HRT pristojbe samo su pojašnjenja započete medijske strategije, a nikako prijedlog reforme, kazala je ministrica na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. Ministrica je istaknula kako se javno objavljivanje pojašnjenja - koja su pitanje struke, a ne političke reprezentacije, pokazalo kao loša procjena za koju preuzima punu osobnu političku odgovornost. Na novinarsko pitanje treba li Živkovića sankcionirati zbog "izlijetanja", ministrica je kazala kako je on imenovan od strane vlade te će tako sve odluke vezane uz njegovu budućnost biti donesene na razini vlade.

ZAGREB - Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o zaštiti na radu i poslodavce obvezao da prilagodbom uvjeta i mjesta rada te radnog vremena zaštite zdravlje i sigurnost trudnica, radnica koje su nedavno rodile ili onih koje doje na radnom mjestu. Te radnice ne smiju raditi na poslovima koji ugrožavaju njihov, odnosno djetetov život ili zdravlje, pri čemu prilagodba uvjeta i rasporeda radnog vremena i mjesta rada ne smije imati za posljedicu smanjenje njihove plaće. Sabor je donio, i s direktivama EU uskladio, novi Zakon o koncesijama, dio kojega postaje i prihvaćeni Vladin amandman po kojemu Sabor može na prijedlog Vlade predlagati određenu koncesiju strateškim nacionalnim interesom te posebna pitanja u vezi s tom koncesijom urediti posebnim zakonom. Odbijen je amandman HDZ-a koji je tražio da se posebnim zakonom urede sva pitanja u vezi s koncesijama na autoceste i željezničku infrastrukturu, budući da se saborska većina složila sa stavom Banskih dvora da je Vladinim amandmanom obuhvaćeno i to pitanje, i to puno šire.

ZAGREB - Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš opovrgnula je danas novinske napise da će HDZ na lokalnim izborima u svibnju podržati kandidaturu Milana Bandića za još jedan gradonačelnički mandat, ističući da će stranka ići s vlastitim kandidatom za gradonačelnika. "Podrška Bandiću ne dolazi u obzir, ići ćemo s vlastitim kandidatom", rekla je Oruč Ivoš Hini, a na pitanje odnosi li se to i na možebitni drugi krug izbora, kazala je kako HDZ očekuje da će njihov kandidat ući u drugi krug. Potpredsjednik stranke Božidar Kalmeta novinarima u Hrvatskom saboru je rekao da stranačka tijela nisu raspravljala o eventualnoj podršci Bandiću ni drugim kandidatima, ali da osobno nema ništa protiv ideje da HDZ u nekim sredinama podrži nestranačke kandidate.

ZAGREB - Vrlo je važno da se Hrvatska programski i sadržajno pripremi za izvlačenje sredstava iz EU fondova budući da će u idućoj godini moći povući oko 450 milijuna eura za strukturne fondove, a u 2014. i svakoj idućoj godini više od milijardu i sto milijuna eura, rečeno je danas na radnom sastanku pod nazivom "Ususret EU fondovima – izazovi i prilike za gradove". Sastanak je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za gradonačelnike velikih gradova i gradova sjedišta županija. "Od iduće financijske perspektive i novog programa za razdoblje 2014.-2020. kroz strukturne fondove bit će posebno naglašena perspektiva urbanog razvoja i regeneracije, što je alokacija 5 posto ukupne vrijednosti Europskog fonda za regionalni razvoj koji će izravno biti namijenjen gradovima. Zato se naši gradovi moraju dobro pripremiti", poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Istaknuo je da će razvoju sela i urbanih sadržaja na selu godišnje biti namijenjeno više od 350 milijuna eura. "Podaci govore da prve godine članstva u Uniji ne donose veliki postotak apsorpcije EU sredstava. U ovom trenutku, stanje iz kolovoza ove godine govori da je apsorpcija sredstava 40 posto, kazao je Grčić, ocijenivši to jako lošim.

ZAGREB - Vlado Gotovac bio je savjest hrvatskog naroda i prosvjetitelj našeg doba, a njegovo djelo treba sačuvati za generacije koje dolaze, poručeno je s današnjeg svečanog otvorenja dana sjećanja na tog velikog hrvatskog pjesnika, esejista, političara i humanista, a u povodu 82. obljetnice rođenja i 12. obljetnice njegove smrti. "Riječ je o velikom čovjeku koji se cijeli svoj život borio za pojedinca i njegovu slobodu te se nesebično stavljao na raspolaganje hrvatskom narodu", naglasila je Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica Predsjednika Republike, pokrovitelja manifestacije "Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca". Upravo zbog Vlade Gotovca vjerujemo da je politika uzvišen posao, kazala je dodavši međutim kako se Gotovac, kada je dosanjao svoj hrvatski san, razočarao u hrvatsko društvo koje se počelo razvijati u suprotnom smjeru od onog kojim je Gotovac želio da ide. Bio je drugačiji od nas koji nismo imali dovoljno petlje i hrabrosti, rekao je predsjednik Matice Hrvatske Igor Zidić dodavši kako je upravo zbog toga Gotovac u životu za Hrvatsku podnio velike patnje. Gotovčeva supruga i direktorica Instituta Vlado Gotovac, Simona Gotovac kazala je kako je Vlado Gotovac uspio ujediniti raznolikosti.

OSIJEK - Rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik izjavila je danas u Osijeku na smotri toga Sveučilišta kako ono nema samo funkciju edukacije i stručnog osposobljavanja studenata za buduća zanimanja, već i ulogu formiranja slobodumnih ljudi i moralno odgovornih osoba, koje su osonovni čimbenici demokratskog procesa. Kralik je navela da u ovoj akademskoj godini na 17 znanstveno-nastavnih sastavnica studira 20.862 studenta, nastava se organizira na 82 sveučilišna i 9 stručnih studija, a izvodi je 1.037 nastavnika i suradnika. Ocijenila je kako su napori uprave Sveučilišta, u osmoj godini provedbe Bolonjskoga procesa, usmjereni na uključivanje u moderne europske sustave visokoga obrazovanja, ali uz očuvanje posebnosti i identiteta. Pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta Ružica Beljo-Lučić kazala je da Ministarstvo nastoji pomoći Sveučilištima u povećanju njihove prepoznatljivosti i konkuretnosti u europskom prostoru visokog obrazovanja.

ZAGREB - U posljednje dvije, tri krizne godine u novinarstvu je izgubljeno više od 200 radnih mjesta, dok su plaće, posebno u privatnim medijima, prosječno pale za 20 posto, upozorio je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka na 53. godišnjoj skupštini te novinarske udruge. Nakon što su lani povećane naklade dnevnih listova, u ovoj godini zabilježen je pad naklade za pet do 10 posto, dok se još više smanjio prihod od oglašavanja. Teško stanje u medijima oslikava i gašenje triju medija - Vjesnika, Nacionala i Foruma, rekao je Duka u Novinarskom domu u Zagrebu, dodavši da je zabilježen trend tabloidizacije medija, odnosno porasta zabavnog sadržaja, dok je društveno relevantnog novinarstva sve manje. Predsjednik HND-a ustvrdio je da je razmatranje Ministarstva kulture o novom načinu plaćanja HRT pristojbe uzburkalo duhove. Kazao je da je na HND-u da iznese svoje stavove o medijskoj strategiji i da na njima ustraje. Smatra da se sporim tempom provode najave Ministarstva kulture o donošenju medijske strategije, a zatim i izmjene četiri do pet medijskih zakona.

ZAGREB - Knjiga "Mentalni komunist" akademika Ivana Aralice, u kojoj autor kroz lik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića progovara o komunističkom mentalitetu "koji je preživio i nakon što je sistem nestao", predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika. Društveni sistemi mijenjaju se preko noći, ali mentalitet traje stoljećima, naslijedan je i neće se moći tako lako izbrisati, rekao je Aralica na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena njegova nova knjiga objavljena prije tjedan dana. Aralica je ustvrdio da ni devedesetih, u vrijeme kada je blisko surađivao s predsjednikom Franjom Tuđmanom, u politici nije bilo puno drugačije nego danas, no smatra da je bilo više demokratičnosti u profiliranju kadrova. Iako me percipiraju kao da pripadam HDZ-u, nikada nisam bio njezin član, nije me zanimalo napredovanje u hijerarhiji, istaknuo je Aralica, dodavši da mu je bez obzira na sve HDZ i danas najsrodnija stranka jer ima osnivača kojemu duhovno pripada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙