FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 7. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) u prvom čitanju, koje bi, po riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, trebale dovesti do veće mobilnosti sudaca, a time i ujednačenijeg rada sudova. Tim se Vladinim prijedlogom, sukladno obvezama iz pregovaračkog poglavlja 23., propisuje mogućnost da se sucima izabranima u DSV umanji obavljanje sudačke dužnosti, i to predsjedniku Vijeća za 75 posto, a članovima za 50 posto. U cilju postizanja bolje mobilnosti sudaca (mogućnosti njihova premještaja s manje radno opterećenih na radno opterećene sudove), te veće transparentnosti u odlučivanju, propisuje se obveza DSV-a da na svojim internetskim stranicama objavi potrebu popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta zbog takvog premještaja. Saborski su klubovi pozdravili taj zakonski prijedlog ocijenivši da će mogućnost premještanja sudaca na općinske sudove u drugim gradovima smanjiti troškove parnica, a manje troškove za pravosuđe očekuju i od odredbi koje bi trebale reducirati broj tužbi zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka (HNS) niti u jednom trenutku nije bila upućena u razgovore oko moguće promjene modela HRT pristojbe koji su u nadležnosti Ministarstva kulture niti u izradu mogućih novih prijedloga koji su tema aktualne javne rasprave, priopćeno je danas iz te stranke. Slijedom toga, HNS nije predložio niti podržao bilo koji od spornih modela koji su navedeni kao mogućnost, a s kojima je medije upoznao glavni savjetnik za medije u Ministarstvu kulture Milan F. Živković (SDP), ističe se u priopćenju. HNS podsjeća da se oštro protivi "bilo kakvom novom poreznom opterećenju građana u vrijeme gospodarske krize, kako uvođenju poreza na promet nekretnina, tako i promjeni načina plaćanja HRT pristojbe prema modelu o kojemu su i javnost i HNS informirani isključivo putem medija".

ZAGREB - Predstavnici saborskih klubova kritizirali su jučer predstavljeni novi model plaćanja HRT-ove pristojbe, a oni vladajući uvjeravali su kako nema nikakve šanse da takav model, po kojemu bi se iznos pristojbe usklađivao s dohotkom obveznika, može zaživjeti, ističući kako ne znaju tko je to uopće inicirao. Iz Ministarstva kulture jučer je priopćeno kako bi usklađivanje iznosa pristojbe s visinom dohotka obveznika trebao biti jedno od temeljnih načela najavljene reforme plaćanja HRT-ove pristojbe, te istaknuto kako se pritom ne radi o uvođenju poreza koji bi opteretio građane. Upitan za komentar navoda da je taj model inicirao SDP-ov savjetnik ministrice kulture Milan Živković, predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan je odgovorio kako ne zna čija je to inicijativa. "Valjda u tom ministarstvu postoji ministrica, netko upravlja ministarstvom", rekao je. Igor Kolman iz HNS-a izjavio je kako takav model nije inicirala njegova stranka, već da se radi o prijedlogu pomoćnika ministrice Živkovića "koji je potpuno mimo bilo kakve koordinacije ili dogovora predstavljen javnosti".

ZAGREB - U ponedjeljak, 10. prosinca počinje isplata mirovina za studeni 2012. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, priopćio je jutros Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

GOSPIĆ/ZAGREB - Dvodnevni znanstveni skup "Šime Starčević i hrvatska kultura u 19. stoljeću", na kojem će o hrvatskom jezikoslovcu i svećeniku govoriti 25 znanstvenika, održava se danas i sutra u Gospiću. Šime Starčević prethodnik je hrvatskih preporoditelja, a kao znalac stranih jezika razumio je sve slavenske, a od neslavenskih jezika, govorio je latinski, francuski, talijanski i njemački. Bio je stric Ante Starčevića te njegov prvi učitelj. Za potrebe francuske vojske napisao je gramatiku (slovnicu) hrvatskog jezika "Nova ricsoslovica ilircska" i "Nova ricsoslovica ilircsko-franceska" 1812., koju ju je preveo s njemačkoga jezika. "Ricsoslovica" Šime Starčevića je prva gramatika hrvatskoga jezika pisana hrvatskim jezikom. Druga gramatika također je nastala za potrebe Napoleonovih vlasti, a objavljena je u Trstu. Pisana je ikavskim govorom hrvatskoga jezika. U njoj je iznesen prijedlog hrvatskoga pravopisa (slovopisa) bez dijakritičkih znakova za č, ć, š i ž, jer se oslanjao na tradiciju zapadnoeuropskih jezika. Starčević je prvi hrvatski filolog koji je potanko opisao i četiri novoštokavska naglaska.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži od večeras će se na zagrebačkom Cvjetnom trgu održavati manifestacija "Klasika i jazz za Zagrepčane i Cvjetni", koja će tijekom blagdanskih dana građanima ponuditi niz koncerata klasične i jazz glazbe. Od 7. do 29. prosinca koncerti će se održavati petkom od 17 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati, a zadnja dva tjedna četvrtkom i petkom od 17 do 19 sati te subotom od 11 do 13 sati. Na svečanom otvaranju nastupit će Zagreb Jazz Strings & Don Menza, tenor saksofon, 35 mladih gudača pomognutih ritam sekcijom HGM Jazz orkestra i pod dirigentskom palicom Sigi Figela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙