FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. studenoga 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec istaknula je sinoć kako će se fiskalizacija u prometu gotovinom provesti u tri faze, te da je Porezna uprava oko šest mjeseci radila na tom projektu. "Od 1. siječnja 2013. fiskalizacijom će biti obuhvaćeni ugostitelji i srednje veliki poduzetnici, od 1. travnja trgovci i slobodna zanimanja, a od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije. U tri faze fiskalizacije smo išli jer smo imali vrlo kratak rok za uvođenje fiskalizacije. Porezna uprava je oko šest mjeseci radila na tom projektu, a druge države su to radile godinu, dvije, neke čak i tri godine", kazala je Čavlović Smiljanec u HTV-ovoj emisiji "Tema dana". Upitana kako će to izgledati u praksi odgovorila je da će se pri izdavanju svakog računa putem interneta komunicirati sa serverom u Poreznoj upravi. Dodala je i kako je Hrvatska, za razliku od drugih zemalja, uvela softversko rješenje, jer najveći broj poduzetnika već ima kompjuterske blagajne čime bi im se smanjili troškovi. "Morati će postojati internetska veza s poreznom upravom koja ima centralni server gdje će dolaziti svaki tiskani račun koji se izdaje, a porezni obveznici koji već imaju kompjuterske blagajne morati će samo nadograditi svoj sustav i prilagoditi uređaj da mogu izdavati fiskalni račun. Svaki fiskalni račun kada se otkuca u bilo kojem maloprodajnom mjestu odlazi na provjeru u Poreznu upravu, dobiva svoj poseban broj i vraća se u roku od dvije sekunde poreznom odvezniku, a nakon toga se izdaje račun. Nema straha da će fiskalizacija usporavati procese izdavanja računa", objasnila je. Na novinarsku opasku kako je za to potreban širokopojasni internet te da sva mjesta nemaju njemu pristup, ravnateljica Porezne uprave kazala je da samo 5 posto područja Hrvatske nije pokriveno internet mrežom, te oni porezni obveznici koji nemaju dostupnost interneta morat će kod Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) zatražiti potvrdu kako na njihovu području nema internet veze.

ZAGREB - Sramotno je da Vlada ne želi izdvojiti dodatnih 30 milijuna kuna godišnje za otpremnine policijskih službenika, istaknuto je jučer na prosvjedu policijskih službenika koji su Vladi sa zagrebačkog Trga Sv. Marka poručili da će, ako ne ispuni njihove zahtjeve, idući put doći u većem broju te poduzeti "iznenađujuće, ali legitimne korake". S porukama "Ministre Ostojiću, zar vas nije sram?", "Lučin 2001. = Ostojić 2012.", "Mi smo vaša snaga al' od otpremnini ni traga", "Tko ima za prijatelja ministra Ranka, neprijatelj mu ne treba", oko 1500 prosvjednika se okupilo pred Katedralom te se preko Trga bana Jelačića uputilo prema Trgu Sv. Marka gdje su Vladu prozvali zbog "sramotne odluke" o odgodi primjene odredbe o otpremninama u Zakonu o policiji na 2016. godinu. "Kada su u pitanju sanacije državnih poduzeća, vječitih gubitaša, Vladi nije problem izdvojiti nekoliko stotina milijuna kuna, kao što je zadnji slučaj slučaj 'Brodosplita', nije im teško izdvojiti stotine milijuna kuna za otpremnine u državnim poduzećima, ali ne želi izdvojiti dodatnih 30 milijuna kuna više godišnje za otpremnine policijskih službenika, što je sramotno", istaknuo je potpredsjednik Sindikata hrvatske policije Branko Koren. Upozorio je da Vlada nema 30 do 50 tisuća kuna za otpremnine policijskih službenika, hrvatskih branitelja koji su se zaposlili u MUP-u radi obrane hrvatskog suvereniteta, a sada odlaze u mirovinu, a istodobno ima novac za otpremnine zaposlenika u državnim poduzećima koja posluju s gubitkom.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum potvrdio je jučer kako se neće ponovno kandidirati za tu dužnost na lokalnim izborima 2013.. "Neću se ponovno kandidirati za gradonačelnika. Moja Hrvatska građanska stranka (HGS) ima dosta kvalitetnih dužnosnika koji mogu biti kandidati", rekao je Kerum za Radio Split. Ustvrdio je kako ima nastojanja da se "neki ljudi maknu iz HGS-a" kako bi se tu stranku oslabilo, ali ona će, istaknuo je Kerum, bez obzira na to i nakon lokalnih izbora u svibnju iduće godine biti važan čimbenik u Splitu i u više gradova Splitsko-dalmatinske županije. "Na vrijeme ćemo objaviti ime kandidata za splitskoga gradonačelnika kako bismo imali dovoljno vremena za promidžbu", dodao je. Odgovarajući na pitanja o razilaženju sa svojom zamjenicom Anđelkom Visković, Kerum je rekao kako je postupio onako kako je po propisima imao pravo.

ZAGREB - Mađarski član Uprave Ine Pal Zoltan Kara posvjedočio je jučer na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-Mol na zagrebačkom Županijskom sudu da nije osjetio da su hrvatski članovi u Upravi Ine bili diskriminirani. Sanader je u slučaju Hypo optužen za ratno profiterstvo, a u slučaju Ina-Mol tereti ga se za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Svjedok obrane ustvrdio je da je upravljanje Inom u suglasnosti s hrvatskim zakonima i da je koliko on zna prema Zakonu o privatizaciji određeno da vlada ne smije imati više od 25 posto dionica Ine do ulaska u EU. Za razliku od hrvatskih članova koji su tvrdili da nisu mogli imati kvalitetan uvid u poslove oko nabave nafte, svjedok je rekao da oni mogu dobiti podatke na uvid ali ih ne smiju iznositi ni kopirati. Kazao je da su članovi Uprave većinu odluka donosili konsenzusom te da su hrvatski predstavnici u proteklih godinu i pol manje od pet puta glasovali različito od MOL-ovih predstavnika.

ZAGREB - Teološki simpozij "50. obljetnica svečanoga otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962.-2012.)" na kojem će se pokušati obnoviti koncilske vrijednosti, održat će se od 15. do 17. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom centru u Zagrebu, najavio je dekan Katoličkoga teološkog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu Tonči Matulić. Matulić je istaknuo kako simpozij ima svoje teološko, znanstveno, crkveno i društveno značenje. Simpozijem želimo potaknuti ili dati zamah buđenju obnove Crkve, rekao je dodavši kako je Drugi vatikanski koncila sigurni kompas za djelovanje Crkve u 21. stoljeću. Ocjenivši kako je Koncil i danas veliki izazov prof. Stjepan Baloban je istaknuo kako će na simpoziju biti organizirana plenarna predavanja, rad u skupinama te potom panel diskusije. Između ostaloga raspravljat će, kako je naveo, o Crkvi kao Božjem narodu, ekumenizmu, Crkvi i kulturi, ulozi teologije, kršćanskom odgoju, duhovnosti te Crkvi i medijima i Crkvi i državi. Simpozij pod visokim pokroviteljstvom velikoga kancelara KBF-a zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića organizira katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙