FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić: generali nevini, nastavljamo procesuirati zločine

ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nedvojbeno je utvrdila da su oni nevini, ali u njoj ne stoji da nije bilo zločina i da zločini nisu počinjeni s obje strane te će ih Hrvatska nastaviti procesuirati, izjavila je u četvrtak u Dublinu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je u govoru na Ministarskom sastanku OESS-a rekla da je Hrvatska surađivala s Haškim sudom, slijedeći institucionalnu proceduru, i ocijenila da je presuda generalima rezultat te procedure, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Ako naši susjedi ili bilo tko drugi imaju primjedbi na presude ICTY-a, to ne može i ne treba biti usmjereno prema Hrvatskoj, već prema UN i Vijeću sigurnosti", istaknula je šefica hrvatske diplomacije.

"Mi želimo dobre odnose u regiji, na tome ćemo i dalje raditi i poštivanje međunarodnih pravosudnih institucija i procedura mora biti doprinos, a ne smetnja takvoj suradnji" dodala je Pusić.

Ministrica je kazala kako se "niti jedna zemlja, regija ili društvo ne mogu zvati demokratskim ako njihovi građani ne mogu slobodno i sigurno ostvarivati svoje planove i ambicije neovisno o rasi, naciji, religiji, političkom opredjeljenju, spolu ili seksualnoj orijentaciji".

Naglasila je važnost jačanja uloge žena što Hrvatska čvrsto podupire kroz multilateralne i bilateralne oblike suradnje, dodaje se u priopćenju.

"Izražavamo zabrinutost radi negativnih trendova u nekim zemljama članicama u kojima je zabilježeno kršenje ljudskih prava i sloboda", istaknula je Pusić i dodala kako Hrvatska iz vlastitog iskustva može svjedočiti da je OESS i njegova terenska misija bio od velike koristi, stoji u priopćenju MVEP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙