FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić: golemo egipatsko tržište zanimljivo Hrvatskoj

ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Hrvatka ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u srijedu u Kairu, zajedno s ostalim ministrima vanjskih poslova Europske unije i povjerenicom EU-a za vanjsku politku Catherine Ashton, na sastanku s egipatskim predsjednikom Mohamedom Morsijem, na kojem je glavna tema bila oporavak egipatskog gospodarstva u čemu interes za ulaganje i nazočnost na tom golemom tržištu imaju i hrvatske tvrtke, doznaje se iz Ureda glasnogovornika.

Drugog dana boravka u Kairu, ministrica Pusić i njezini europski kolege, dvoje europskih povjerenika, za proširenje i trgovinu, te cijeli niz gospodarstvenika su Egiptu predstavili proizvode, usluge i tvrtke koje tamo već posluju.

"Egipat je zanimljiv našim tvrtkama i moramo se pojaviti na tom tržištu jer to nije samo egipatsko tržište od 90 milijuna ljudi, to je ulaz u sjevernu Afriku i u Afriku općenito", rekla je Pusić, istaknuvši da je "nama apsolutno sve zanimljivo, od energetike do poljoprivrede".

"Egipatsko tržište je privlačno za sve....a oni su vrlo zainteresirani za investicije", nastavila je Pusić i dodala da je egipatska strana izrazila spremnost za uklanjanje birokratskih prepreka koje stoje na putu oporavka egipatske ekonomije.

Prema njezinim riječima, samo u posljednjem razdoblju im je turizam pao za 30 posto, a hrvatska strana je zainteresirana za suradnju na tom području. Hrvatsku je na sastanku predstavljao i pomoćnik ministra turizma koji je raspravljao o "definiranju Mediterana kao zajedničke jedinstvene destinacije, naročito za posjetitelje iz udaljenih dijelova svijeta poput Latinske Amerike, Kine i Sjeverne Amerike".

Ministrica je također kazala da je na tom sastanku Hrvatska nastupila i s predstavnikom civilnog društva.

"Pokazalo da smo među prvima koji su, u suradnji sa civilnim društvom, nastupili na jednom takvom forumu", nije krila zadovoljstvo Pusić koja smatra da je je nazočnost predstavnika nevladine udruge pokazatelj da se Hrvatska pretvara u "moderno i funkcionirajuće društvo".

Pusić je dan ranije na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a i Arapske lige o Siriji održala i niz bilateralnih sastanaka s kolegama iz Nizozemske, Velike Britanije, Francuske, Maroka i Tunisa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙