FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Pusić na Ministarskom vijeću OESS-a u Dublinu

ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u četvrtak na otvaranju 19. Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Dublinu, priopćeno je iz MVEP-a.

Godišnji dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova 57 država članica OESS-a otvorio je predsjedavajući vijeća, irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore.

Gilmore je tom prilikom podsjetio na rezultate irskog predsjedanja OESS-om tijekom 2012., posebne one usmjerene na sprječavanje međunarodnih sukoba i borbu protiv organiziranog kriminala. Također se založio da organizacija svoj budući rad usmjeri na slobodu govora, posebno na medijske slobode i slobodu interneta.

Govoreći o nevladinim udrugama istaknuo je da su države članice OESS-a prepoznale potrebu da se zaštite pojedinci i organizacije koje promiču i štite ljudska prava i temeljne slobode, ali da su dosadašnji rezultati razočarali te da OESS na tom području treba uložiti daljnje napore. Od nazočnih je zatražio da podrže irski prijedlog "Helsinki+40", dokument o budućim ciljevima i prioritetima OESS-a.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Riccardo Migliori naglasio je kako organizacija treba ojačati partnerstvo u mediteranskoj regiji jer je stabilnost Mediterana presudna za budućnost regije.

Glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier, govoreći o razlikama u stajalištima unutar organizacije, istaknuo je da OESS ne prikriva razlike u mišljenjima, već o njima javno raspravlja kako bi se u konačnici postigli zajednički prioriteti za buduće djelovanje, stoji u priopćenju MVEP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙