FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mješovita poslovna izvješća ograničila rast europskih dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 31. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Mješoviti poslovni rezultati kompanija ograničili su u srijedu rast eu ropskih burzovnih indeksa a ulagači čekaju i ponovno otvaranje tržišta na Wall Streetu.

Londonski FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.837 bodova, frankfurtski DAX porastao za 0,6 posto na 7.324 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,2 posto i iznosio je 3.465 bodova.

Europske zrakoplovne tvrtke Air France-KLM i Lufthansa dobile su na vrijednosti više od sedam posto nakon objave poslovnih izvješća za proteklo tromjesečje i umirujućih prognoza. Obje tvrtke najavile su mjere rezanja troškova kako bi zaštitile marže od depresivnih makroekonomskih izgleda.

Njihova su izvješća poduprla i dionice ostalih kompanija u sektoru pa je dionica International Airlinesa, vlasnika British Airwaysa, ojačala 3,5 posto.

Među dobitnicima bila je i švedska naftna kompanija Lundin Petroleum, te norveški prehrambeni i industrijski konglomerat Orkla, čije su dionice dobile na vrijednosti 2,5 odnosno 1,6 posto.

Pedeset i šest posto europskih tvrtki dosad je ispunilo ili premašilo očekivanja analitičara za tekuće tromjesečje, koja su ipak drastično smanjena. Kompanije su u prosjeku povećale dobit u trećem tromjesečju za 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Thomson Reutersa Starmine.

Rast europskih tržišta poduprla su očekivanja da će američki burzovni indeksi započeti trgovinu u plusu nakon dvodnevnog predaha zbog prolaska uragana Sandy.

"Predviđanja i obnova trgovanja u SAD-u nakon prolaska uragana Sandy mogu dodatno začiniti aktivnost, budući da je proteklih dana obujam trgovine bio slab i prevladavao je oprez", kazao je Mike Van Dulken, voditelj istraživanja u tvrtki Accendo Markets.

Fokus ulagača je i na današnjoj telekonferenciji ministara financija eurozone koji će pokušati pronaći način da se Grčkoj dade više vremena za ostvarivanje zadanih proračunskih i ciljeva smanjenja duga.

Među gubitnicima isticala se britanska naftna i plinska tvrtka BG Group koja je oslabila za 13 posto nakon što je objavila da ne očekuje povećanje proizvodnje u idućoj godini.

Razočarala je i britanska banka Barclays, čije su dionice pale za 4,3 posto nakon što je objavila da su američki regulatori pokrenuli dvije nove istrage o njezinom poslovanju a izvijestila je i o padu dobiti u trećem tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,98 posto na 8.928 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙