FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina na deviznim tržištima u očekivanju odluke o Grčkoj

LONDON, 26. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima spustio s najviših razina prema jenu u posljednjih sedam mjeseci, dok se prema dolaru zadržao nadomak najviših razina od kraja listopada u opreznoj trgovini zbog očekivanja odluke o isplati blokirane tranše pomoći Grčkoj.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2971 dolara, što znači da je ostao nepromijenjen u odnosu na zatvaranje prethodnog dana trgovanja, nakon što mu je u petak tečaj dosegnuo najvišu razinu od kraja listopada od 1,2991 dolara.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,4 posto, na 106,60 jena. Ranije je nakratko u azijskoj trgovini dosegnula 107,135 jena, najvišu razinu od kraja travnja.

I dolar je oslabio prema jenu u sličnom postotku, te se njime trgovalo po 82,10 jena.

U fokusu je Grčka o kojoj danas raspravljaju ministri financija eurozone na sastanku u Bruxellesu, pokušavajući po treći put u nekoliko tjedana postići dogovor o isplati blokirane tranše pomoći Grčkoj prije nego joj stigne na naplatu golemi iznos duga sredinom prosinca.

Optimizam u vezi isplate ojačao je nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da je uvjerena da je moguće postići takav dogovor. Dodatno ohrabruje i izjava francuskog ministra finacija da je sporazum na vidiku.

"Ulagači nisu previše skloni prodajama eura budući da svakog trena može stići vijest o isplati pomoći Grčkoj, što će vjerojatno pružiti podršku euru", kazao je Daragh Maher, valutni analitičar u banci HSBC.

"Zeleno svjetlo" ministara pružilo bi podršku euru, poglavito u odnosu na jen koji je proteklih tjedana pod pritiskom prodaja zbog učestalih špekulacija da će nova vlada nakon općih izbora u prosincu prisiliti japansku središnju banku Bank of Japan da agresivnije ublaži monetarnu politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙