FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ponovo ojačao prema dolaru i jenu

LONDON, 15. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ponovo ojačao prema dolaru unatoč opetovanom klizanju eurozone u recesiju, budući da su se ulagači fokusirali na neočekivano slabljenje američke industrijske proizvodnje.

Euro je tako ojačao 0,36 posto prema dolaru, na 1,2779 dolara. Time se održao na priličnoj udaljenosti u odnosu na najnižu razinu u dva mjeseca od 1,2661 dolar, na koju se spustio u utorak.

U uvjetima daljnjeg slabljenja jena, jedinstvena europska valuta poskočila je dodatnih 1,3 posto prema jenu, na 103,54 jena.

Dolar je također snažno ojačao prema jenu, za 1,2 posto, pa se njime trgovalo po 81,77 jena.

Jedinstvena europska valuta ojačala je usprkos slabim pokazateljima iz eurozone, čije je gospodarstvo po najnovijim procjenama europskog statističkog ureda u trećem tromjesečju palo za 0,1 posto prema prethodnom tromjesečju, što znači da je ponovo kliznulo u recesiju. Na godišnjoj razini smanjilo se za 0,6 posto.

Euro ipak pritišće neizvjesnost u vezi pomoći Grčkoj i Španjolskoj koja će najvjerojatnije priječiti veće dobitke, upozoravaju analitičari.

Trgovci pak napominju da nisu skloni pretjeranim prodajama euroa za slučaj da ih političari iznenade odlučnim mjerama za rješavanje tvrdokorne dužničke krize.

"Ulagači nisu skloni previše agresivnim prodajama eura u slučaju da se za akciju odluči Europska središnja banka (ECB). Veće kupovine priječi pak mnoštvo strukturalnih problema", sažima raspoloženje na tržištu Geoffrey Yu, valutni strateg u banci UBS.

Tržišta zabrinjava i prijeteća fiskalna kriza u SAD-u. Ulagači se pitaju hoće li američki zakonodavci postići dogovor o proračunu kako bi se izbjeglo automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje koje bi gurnulo zemlju u recesiju.

U fokusu su i mogući prijevremeni izbori u Japanu. Naznake da će Liberalno demokratska stranka (LDP) pojačati nastojanja da oslabi jen ako dođe na vlast, potaknule su ulagače na prodaje jena, pritisnuvši ga prema dolaru i euru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙