FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potraga za sigurnim utočištem za kapital pritisnula tečaj eura

LONDON, 5. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu u dva mjeseca prema dolaru zbog neizvjesnosti oko ishoda glasovanja u Grčkoj o reformama, te uoči predsjedničkih izbora u SAD-u koje ulagači s nestrpljenjem iščekuju.

Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,4 posto, na 1,2778 dolara. Potom se stabilizirao na 1,2787 dolara, što znači da je na gubitku oko 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Dolar je pak pod pritiskom dobitonosnih prodaja oslabio 0,2 posto prema jenu, na 80,28 jena. Time se spustio s najviše razine u četiri mjeseca od 80,68 jena, na koju se popeo u petak poslije objave američkih podataka s tržišta rada.

Grčka vlada tijekom dana će predstaviti u parlamentu najnoviji paket ušteda nužnih da se osigura isplata nove tranše potrebne joj međunarodne pomoći. No, budući da se prognozira da će on teškom mukom proći glasovanje koje se očekuje u srijedu, pritisci na euro ne jenjaju.

Slabljenje eura pomoglo je pak jačanju dolara. Neizvjesnosti u vezi ishoda američkih predsjedničkih izbora, s obzirom na mrtvu utrku između aktualnog predsjednika Baracka Obame i republikanca Mitta Romneya, potaknule su veći priljev ulaganja u dolar, u kojem ulagači vide sigurno utočište u nemirnim vremenima.

"Kod eura zabrinjava razvoj događaja u Grčkoj u vezi glasovanja o reformama i osiguranja daljnje tranše pomoći. Što se tiče dolara, uoči predsjedničkih izbora posebna se pažnja posvećuje prijetnjama na fiskalnom planu", kazao je Arne Lohmann Rasmussen, čelnik odjela valutne strategije u kopenhagenskoj banci Danske.

S obzirom da se očekuje da će republikanci zadržati kontrolu u predstavničkom domu, pobjeda Obame značila bi povećani rizik političke paralize zbog prijetnji fiskalne krize.

Ako američki Kongres ne postigne dogovor o plafonu deficita, već bi se početkom iduće godine zemlja mogla naći na rubu fiskalnog ponora, s obzirom na automatsko stupanje na snagu zakona koji predviđa smanjenje državne potrošnje i povećanje poreza u protuvrijednosti 600 milijardi dolara. Sve to naštetilo bi američkom rastu a podršku bi dobila sigurna imovina.

Strateg Lohmann Rasmusen ujedno napominje da je dolar danas dodatnu podršku crpio iz prošlotjednog ključnog izvješća s američkog tržišta rada, koje je pokazalo veći od očekivanog broj novih radnih mjesta u SAD-u u listopadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙