FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-Hrvatska-ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

DOHA - Katar je zainteresiran za dugoročnu dobavu plina i izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, a konačni dogovor o katarskom ulaganju mogao bi biti postignut do posjeta Rijeci katarskog emira Hamada al-Tanija na proljeće sljedeće godine, rekao je u Dohi prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji predvodi gospodarski dio hrvatskog izaslanstva koje boravi u Kataru u sklopu višednevnog službenog posjeta predsjednika Ive Josipovića. Jedna od glavnih tema razgovora hrvatskih dužnosnika s katarskim domaćinima je sudjelovanje Katara u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku vrijednog oko 600 milijuna eura. Čačić je kazao da mu je na sastancima s katarskim dužnosnicima "potvrđen ključni element za Hrvatsku u ovom posjetu, a to je spremnost i interes Katara da dugoročno kroz 25 godina podrži projekt LNG-a". "Ono što je neupitno, je da taj projekt u tri godine treba biti definiran, započet, financijski zatvoren i da ga nitko ne može zaustaviti", rekao je Čačić. Također je kazao da su Katarci pokazali zanimanje i za druge projekte u energetici, poput hidroelektrana, te za projekte u turizmu.

ZAGREB - Među 42 europske zemlje Hrvatska se po kupovnoj moći po stanovniku nalazi na 30. mjestu s 5.085 eura, što predstavlja 39,7 posto prosjeka Europe koji iznosi 12.802 eura . Novi rezultati studije GfK Purchasing Power Europe 2012/2013. pokazuju veliki raspon kupovne moći po zemljama. Najbogatiji je Lihtenštajn s 56.878 eura po stanovniku, a najsiromašnija Moldavija s 1.257 eura. Nakon vodećeg Lihtenštajna slijedi Norveška sa 32.037 eura, a na trećem je mjestu Švicarska s 31.666 eura. Ove tri prvoplasirane zemlje nisu članice EU. Na četvrtom mjestu slijedi Luksemburg s 28.943 eura raspoloživog dohotka po stanovniku. Najniže na toj ljestvici su Kosovo, Bjelorusija i Moldavija s kupovnom moći na razini manjoj od 2.000 eura po stanovniku. Hrvatska je pak na 30. mjestu s 5.085 eura, što je 39,7 posto europskog prosjeka. Neposredno prije Hrvatske je Turska s kupovnom moći od 5.422 eura po stanovniku ili 42,3 posto europskog prosjeka, a prva iza Hrvatske je Mađarska s 4.884 eura ili 38,1 posto europskog prosjeka.

LONDON/ZAGREB - Agencija Moody's ocijenila je u ponedjeljak obveznice u vrijednosti 500 milijuna dolara koje je izdala Hrvatska elektroprivreda (HEP) ocjenom 'Ba2', uz negativnu prognozu. Riječ je o euroobveznicama denominiranima u dolarima, bez državnih jamstava, s prvenstvom naplate, koje je HEP izdao početkom studenog. Dospijevaju na naplatu 2017. a nose kuponsku kamatu i prinos od šest posto. "Dodijeljeni rejting Ba2 odražava istu ocjenu kakva je dodijeljena i ostalim HEP-ovim neosiguranim obveznicama s prvenstvom naplate i u skladu je s HEP-ovim rejtingom Ba2", tumači potpredsjednik Moody'sa, viši analitičar i glavni analitičar za HEP Richard Miratsky. Neto prihod od izdanih obveznica HEP će upotrijebiti za povrat duga u iznosu 260 milijuna eura, a ostatak će iskoristiti za financiranje kapitalne potrošnje i za ostale potrebe, navodi Moody's u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

ZAGREB - Rovinjska Adris grupa objavila je danas da će sudjelovati u dokapitalizaciji pulskog brodogradilišta Uljanik. Temeljem prospekta Uljanika, odobrenog od Hanfe 31. listopada, Adris grupa odlučila je sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala društva Uljanik, navodi se u obavijesti koju je Adris grupa objavila na Zagrebačkoj burzi. Adris grupa predala je potrebnu dokumentaciju za sudjelovanje u transakciji, držeći pritom da je postupak povećanja temeljnog kapitala pozitivan iskorak u daljnjoj konsolidaciji trgovačkog društva Uljanik, ističu iz Adrisa. Pulski Uljanik objavio je krajem prošloga tjedna javni poziv zainteresiranim institucionalnim ulagateljima za upis novih redovnih dionica Uljanika, a upis novih dionica traje 10 radnih dana od javnog poziva, odnosno do 23. studenoga do 16,30 sati. Uljanik namjerava izdati najviše do 3.354.380 novih dionica, nominale 90,00 kuna po dionici, raspon cijene za upis novih dionica iznosi od 90,00 do 100,00 kuna, a konačnu će cijenu utvrditi Uprava, uz suglasnost Nadzornog odbora 26. studenoga.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do rujna ove godine u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeno gotovo 11 milijuna dolazaka turista koji su ostvarili 60,2 milijuna noćenja, što je 3,2 posto više dolazaka i 3,9 više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Stranih je turista u prvih devet mjeseci ove godine bilo ukupno 9,7 milijuna ili 4,3 posto više nego u istom razdoblju lani, a sa 55,6 milijuna noćenja ostvarili su porast od 4,9 posto. Domaći je turista u devet mjeseci bilo 4,4 posto manje ili 1,2 milijuna, a ostvarili su 4,6 milijuna noćenja ili 7 posto manje. U strukturi noćenja stranih turista u devet mjeseci ove godine najviše su ili 24 posto ostvarili Nijemci, a s udjelom od 11 posto slijede ih Slovenci. Udjel noćenja austrijskih turista je gotovo 9 posto, čeških i talijanskih po 8 posto, poljskih 6 posto, nizozemskih 4,6 posto itd.

ZAGREB - U Zagrebu je u listopadu boravilo 67 tisuća turista koji su ostvarili 120,6 tisuća noćenja, što su porasti od 13 posto u dolascima i 11 posto u broju noćenja odnosu na isti mjesec prošle godine, prvi su podaci Turističke zajednice grada Zagreba. Većinu turističkog prometa u Zagrebu i u listopadu su ostvarili strani turisti kojih je došlo 19 posto više nego u lanjskom listopadu ili njih 53,5 tisuća, a porast od 14 posto zabilježili su s 92,2 tisuće noćenja. Dobar posezonski turistički promet odrazio se i na rezultate za deset mjeseci ove godine tijekom kojih je Zagreb posjetilo 614,7 tisuća turista ili 6 posto više, dok je 1,08 milijuna noćenja porast od 9 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,40 posto, na 1.746,87 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,01 posto, na 989,39 bodova. Redovni promet burze iznosio je 21,4 milijuna kuna pri čemu je najviše, za 3,06 milijuna kuna, ostvareno dionicom Dalekovoda, čija cijena je pala za visokih 21,18 posto, na 67,39 kuna. Dalekovod je danas izvijestio Burzu kako vodi pregovore sa svojim vjerovnicima oko rješavanja pitanja blokade računa. Uprava te tvrtke pokušava iznaći rješenja koja bi bila najbolja i za društvo i za njegove vjerovnike i u tom smislu je predstečajna nagodba jedno od mogućih rješenja, no ne i jedino, odgovorili su iz Dalekovoda na upit Burze. Za 2,73 posto, na 560,01 kunu, pala je cijena dionice Luke Ploče, uz promet od dva milijuna kuna, a dionica HT-a pojeftinila je za 1,23 posto, na 206,33 kune, s prometom od 1,5 milijuna kuna. Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicama Končar elektroindustrije i Petrokemije. Dionica Končara poskupjela je za 1,47 posto, na 620 kuna, a dionica Petrokemije ostala je na 200 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu od petka, blago ojačala prema euru, za 0,01 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,531102 kune. Kuna je blago, za 0,01 posto, ojačala i prema američkom dolaru, prema britanskoj funti je ojačala za 0,37 posto, dok je pak prema švicarskom franku oslabila za blagih 0,01 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,923938 kuna, funte 9,416232 kune, a franka 6,248840 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙