FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada odlučila poduprijeti industriju poreznim kreditima

PARIZ, 6. studenog 2012. (Hina/AFP) - Francuska vlada predstavila je u utorak paket mjera potpore posrnulom industrijskom sektoru, s naglaskom na porezne kredite koje namjerava financirati blago povećanom stopom PDV-a i smanjenjem javne potrošnje.

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault predložio je nove poticaje za ulaganja u inovacije, malo poduzetništvo i profesionalno obučuvanje, kao i porezne kredite za kompanije koje sačuvaju radna mjesta u Francuskoj. Cilj tih mjera je sniziti troškove u uvjetima aktualne krize.

Mjere uključuju 20 milijardi eura vrijedne porezne kredite u trogodišnjem razdoblju, pri čemu će vlada iduće godine ponuditi 10 milijardi eura poreznih kredita i povećati taj iznos za pet milijardi eura 2014. i 2015. U konačnici bi krediti trebali iznositi 20 milijardi eura na neodređeno vremensko razdoblje, što odgovara 6-postotnom smanjenju troškova rada.

Vlada u Parizu planira financirati porezne kredite i poticaje podizanjem temeljne stope PDV-a sa sadašnjih 19,6 posto na 20 posto počevši od 1. siječnja 2014. Ujedno bi trenutno snižena stopa PDV-a za ugostitelje i kućne popravke trebala biti podignuta sa sadašnjih sedam na 10 posto. Time bi se trebalo prikupiti šest milijardi eura.

Najavljeno je i smanjenje javne potrošnje i troškova zdravstvenog osiguranja za 12,5 milijardi eura počevši od iduće godine. U vladi predlažu i uvođenje novog 'zelenog' poreza od 2016.

Industrijalac Louis Gallois u ponedjeljak je premijeru Ayraultu predstavio rezultate studije o konkurentnosti francuskog gospodarstva čiju je izradu u srpnju ove godine od tog bivšeg čelnika EADS-a zatražio francuski predsjednik Francois Hollande. U studiji je predložio 'šokantno' smanjenje troškova rada, za ukupno 30 milijardi eura u dvogodišnjem razdoblju, te da se taj iznos nadoknadi većim oporezivanjem potrošnje.

Vladin paket mjera zaobilazi traženo smanjenje troškova rada za koje industrijalci tvrde da ih ih dovode u lošiju poziciju u odnosu na inozemnu konkurenciju i smatraju ih jednim od uzroka za gubitak udjela na globalnom izvoznom tržištu.

"Francuskom gospodarstvu ne treba šok terapija, već sveobuhvatna i dugotrajna terapija", uzvratio je ministar financija Pierre Moscovici za televiziju BFM u ponedjeljak navečer.

Vlada je ipak uvažila preporuke o većim porezima na potrošnju i o smanjenju javne potrošnje.

"Francuska nije osuđena na silaznu spiralu ali potrebni su nam odlučni potezi na razini cijele zemlje kako bismo ponovo uspostavili kontrolu nad svojom sudbinom", kazao je premijer Ayrault prilikom predstavljanja mjera.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u ponedjeljak da Francuska mora poduzeti odvažne reforme kako bi poboljšala konkurentnost, poput trgovinskih partnera Italije i Španjolske. U protivnom zaostat će za njima, naglašavaju u MMF-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙