FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV: Poslovni klub o mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu EU

ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Tržište Europske unije (EU) za drvnu industriju predstavlja veliku šansu ali i izazov, no nužne su strukturne prilagodbe i oživljavanje razvojnih aktivnosti kako bi se nosila sa konkurencijom, istaknuto je na Poslovnom klubu o mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu EU, održanom u sklopu 39. međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta na Zagrebačkom velesajmu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako će Vlada svojim mjerama poticati razvoj tog sektora, no napominje kako se tvrtke trebaju okrenuti udruživanjima u klastere te sredstvima iz EU fondova koja će im ulaskom Hrvatske u EU biti na raspolaganju.

Mišljenja je kako tvrtke još uvijek nisu dobro pripremljene za korištenje sredstava iz EU fondova i na tome se treba intenzivno raditi.

Naglasio je i važnost partnerskog odnosa drvne idustrije i Hrvatskih šuma navodeći kako se trenutačno radi na rješavanju obostrano važnih pitanja, kao što su cijena drvne sirovine, rabatna politika te sklapanje višegodišnjih ugovora za kupovinu sirovina.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević također je istaknuo nužnost pripremanja projekata kako bi se izvuklo što više sredstava iz EU fondova, a izdvojio je i tržište Rusije te arapskih zemalja kao u ovom trenutku zanimljiva tržišta.

Predsjednik Udruženja drvne industrije HGK Zdravko Jelčić kazao je kako ulazak u EU za drvnu industriju otvara nove mogućnosti za investiranje upravo kroz EU fondove čime će se poboljšati konkurentnost.

Ističe i kako su nužna ulaganja u tehnogiju, znanje, nova tržišta i brendove, no i kako tvrtkama za osvajanje velikih i novih tržišta nužna pomoć države jer je pojedinačno to vrlo teško.

Na skupu su izneseni i podaci o udjelu drvne industrije u ukupnom izvozu koji je nakon pada u 2010. u 2011. poprimio pozitivna obilježja, odnosno povećan je s 6,89 posto, na 7,21 posto.

Uoči Poslovnog kluba ministar Jakovina potpisao je ugovore o dodjeli nepovratnih namjenskih sredstava kapitalne pomoći za poticanje razvoja i održivosti prerade drva i proizvodnje namještaja.

Natječaj za dodjelu ove potpore objavljen je u travnju ove godine, a od 194 pristiglih prijava njih 160 zadovoljilo je sve natječajne uvjete te im je dodijeljeno ukupno 59,5 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙