FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci proteste sindikata drže opravdanima

LJUBLJANA, 5. studenog 2012.(Hina) - Slovenci smatraju da su najavljeni sindikalni prosvjedi protiv vladinih mjera štednje opravdani, a nisu uvjereni da će sadašnja vlada zemlju izvući iz krize, pokazala je u ponedjeljak objavljena telefonska anketa ljubljanskog "Dela".

Da su masovne demonstracije koje su sindikati najavili za subotu 17. studenoga opravdani ocijenilo je 56 posto ispitanika, a da nisu 36 posto. Na pitanje hoće li sadašnjoj vladajućoj koaliciji premijera Janeza Janše uspjeti zemlju izvući iz krize 63 posto ispitanika odgovorilo je negativno, a 28 posto potvrdno.

Mirovinsku reformu po kojoj bi odlazak u redovnu mirovinu za muškarce i žene bio moguć tek sa 65 godina života, odnosno sa 60 godina uz uvjet da već imaju 40 godina radnog staža, podržava 53 posto, a protiv nje je 33 posto ispitanika. S planiranom reformom tržišta rada koja bi donijela poslodavcima mogućnost lakšeg otpuštanja i zapošljavanja novih radnika slaže se 35 posto ispitanika, a 39 je protiv, pokazali su odgovori 407 ispitanika u telefonskoj anketi koju je prošlog tjedna provelo "Delo".

Sindikati su za subotu 17. studenoga najavili masovne prosvjede u Ljubljani i drugim gradovima jer tvrde da vladina ekonomska politika i rezovi u socijalnoj politici, te smanjenje plaća u javnom sektoru znače "razgradnju" socijalne države, te ističu da iz sličnih motiva prosvjeduju i sindikati u drugim europskim državama.

Slovenska vlada sa svoje strane tvrdi da najavljene strukturne reforme treba provesti do kraja ove godine kako bi se izašlo iz krize, te da su potrebni novi proračunsku rezovi, među ostalim i smanjenje mase za plaće javnog sektora za 5,1 posto u idućoj godini kako je predvidjela predloženim proračunom o kojemu parlament još treba odlučivati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙