FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovensko ministarstvo financija: referendum o bankama ruši kredibilitet

LJUBLJANA, 31. listopada 2012.(Hina) - Slovensko ministarstvo financija ocijenilo je u srijedu da bi referendumi o zakonima kojima vlada želi sanirati banke te objediniti upravljanje državnom imovinom mogli dovesti do neželjene situacije u kojoj će Slovenija biti prisiljena tražiti financijsku pomoć te se je zauzelo da ustavnost takve inicijative prouči ustavni sud.

"Zbog tog će poteza Sloveniji pasti kredibilitet. Postavit će se pitanje može li ona donositi bilo kakve mjere za rješavanje zaoštrene financijske i gospodarske krize te može li riješiti probleme u bankarskom sektoru", navelo je u priopćenju za javnost ministarstvo financija, dodavši da je potezom oporbenih zastupnika razočarano jer bi referendumi donijeli pad kreditnog rejtinga, smanjenu mogućnost zaduživanja te dodatno pogoršanje ekonomskih prilika.

Prema ocjeni slovenskog ministarstva financija, inicijativa 30 zastupnika u parlamentu, većinom iz redova stranke Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, može "u konačnoj fazi dovesti do stanja kad će Slovenija morati zamoliti za međunarodnu pomoć, uz još strože uvjete glede reformi, sniženja troškova javnog sektora i poreza". Zato ministarstvo financija smatra bi se o ustavnosti takvih referendumskih inicijativa kojima se dovode u pitanje reformni zakoni vlade trebao izjasniti i ustavni sud.

Točno potreban broj od trideset zastupnika oporbe, najviše iz redova Pozitivne Slovenije (PS), najveće oporbene stranke u 90-članskom parlamentu, u utorak je nešto prije ponoći i isticanja roka za takav zahtjev, zatražilo da parlament raspiše referendum o dva zakona koje vlada Janeza Janše smatra važnima za izlaz iz gospodarske krize i želi ih primijeniti najkasnije do kraja godine, zajedno s predloženom mirovinskom reformom i reformom tržišta rada. To je sada postalo upitno jer parlament sada mora raspisati referendum u roku od sedam dana. Predsjednik parlamenta Gregor Virant rekao u srijedu da će se u petak savjetovati sa zakonodavno-pravnom službom o tome jesu li potpisi na inicijativi za referendum bili pravilno dani te tada donijeti odluku hoće li referendum biti održan.

Predsjednik vlade Janez Janša, čija je stranka potez oporbe nazvala "destruktivnim" za državne interese i prikazala ga kao akciju političkog lobija zainteresiranog da nepravilnosti u radu loših banaka ostanu sakrivene, još nije reagirao. Neslužbeno se iznose ocjene kako bi vlada mogla pokušati zahtjev za održavanje referenduma blokirati zahtjevom da ga ustavni sud proglasi neustavnim zbog negativnih financijskih posljedica koje bi to imalo za financijsko stanje u državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙