FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demonstracijska vježba urbanog spašavanja iz ruševina

ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Zagrebu provodi Tečaj obuke urbanog traganja i spašavanja prve razine, a danas je na napuštenoj i ruševnoj zgradi u Folnegovićevu naselju održana demonstracijska vježba na kojoj su polaznici tečaja pokazali naučene vještine u spašavanju unesrećenih iz ruševina.

Na vježbi je prikazano nekoliko metoda spašavanja uporabom raspoložive opreme i tehnike, a izvela su ih 24 polaznika tečaja - pripadnika državnih intervencijskih postrojba te vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Splita, Rijeke, Osijeka i Zagreba u nazočnosti četvorice instruktora iz Francuske.

Tečaj obuke urbanog traganja i spašavanja prve razine provodi se na nekoliko mjesta u Zagrebu od 15. do 26. listopada.

Suradnja DUZS-a i Francuskog veleposlanstva počela je 2007., kada je napravljen projekt obuke urbanog traganja i spašavanja za pripadnike vatrogasnih postrojba po kojem se ona provodi u tri razine. Prva razina je obuka za vatrogasca specijalista za spašavanje iz ruševina, druga je namijenjena voditeljima tima od 11 pripadnika, a treća razina namijenjena je zapovjednicima jedinica koje se sastoje od tri tima i više. Od 2007. do listopada 2012. obuku spašavanja iz ruševina u deset je tečajeva završilo 147 pripadnika vatrogasnih postrojba i DUZS-a u tri razine.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić novinarima je pred napuštenom zgradom u Ulici Otona Župančića 17 izjavio kako su demonstrirali završni dio vježbe koja treba pokazati osposobljenost na prvome stupnju (razini) spašavanja iz ruševina. Istaknuo je odličnu suradnju s Francuskim veleposlanstvom i francuskim instruktorima koji uvježbavaju hrvatske postrojbe.

"To je dobar početak i nadam se da ćemo s ljudima koji su prošli i treći stupanj moći sami organizirati takve vrste osposobljavanja", istaknuo je Perinić.

Rekao je da se ljudi osposobljavaju za izvlačenje unesrećenih iz ruševina, pretragu terena sa psima i drugim složenim poslovima koje ekipe moraju odraditi u slučaju elementarnih nepogoda. Istaknuo je kako je u tim slučajevima važno brzo djelovati s dobro uvježbanim ljudima jer se u prva 24 sata pronađe najviše preživjelih.

Ataše za unutarnje poslove pri Francuskom veleposlanstvu u Zagrebu Michel Felkay ocijenio je kako je suradnja s DUZS-om u sklopu civilne sigurnosti vrlo plodonosna, pogotovo kad je riječ o obuci za spašavanje iz ruševina. Rekao je kako obučavaju ljude za tri razine, a na kraju svakog tečaja dodjeljuju im diplome koje su iste kao one koje dobivaju vatrogasci u Francuskoj, što znači da je obuka najveća moguća. Istaknuo je kako Francusko veleposlanstvo s DUZS-om ima još dvije suradnje u području civilne sigurnosti. Prva se odnosi na borbu protiv šumskih požara pa već nekoliko godina tijekom ljetne sezone razmjenjuju vatrogasce dviju država, a druga se odnosi na dekontaminaciju (kemijske tvari unutar industrijskih područja).

Šef sekcije za spašavanje iz ruševina iz departmana Loire u Francuskoj Vincent Le Lannic rekao je kako su u Hrvatsku došla četiri francuska vatrogasca kako bi obučila hrvatske vatrogasce za spašavanje iz ruševina, pri čemu se upotrebljavaju posebna oprema i tehnike spašavanja kako bi se izvlačile žrtve. Rekao je da se u Francuskoj te tehnike rabe i pri eksploziji u zgradama ili urušavanju dotrajalih zgrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙