FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15.30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15.30 sati:

ROVINJ - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas u Rovinju da Hrvatskoj treba socijalno odgovorno društvo u kojemu se radnik ne promatra kao roba i u kojem su znanje, rad i socijalna solidarnost visoko na ljestvici društvenih vrijednosti. "U Hrvatskoj trenutno imamo oko 3,5 milijuna ljudi koji su u tzv. radnom dijelu, ali demografi nam predviđaju crnu budućnost 2050. godine kada bi se Hrvatska trebala spustiti na razinu od dva milijuna takvih ljudi", upozorio je ministar Mrsić u Rovinju na prvoj međunarodnoj konferenciji o inovativnoj zdravstvenoj inicijativi sudjelujući u raspravi na temu "Upravljanje demografskim šokom". Po njegovim riječima, ako Hrvatska želi ići naprijed, mora imati dva milijuna zaposlenih te su stoga investicije iznimno važne. "Mi u ovom trenutku u Hrvatskoj nemamo strategiju koja će utvrditi u kojem smislu državu treba razvijati. Neke grane industrije koje su vezane uz onečišćenja u Hrvatskoj više neće biti moguće", ustvrdio je Mrsić dodavši da se Hrvatska mora okrenuti prema malim tvrtkama i tržištu Europe koje će moći odgovoriti zahtjevima tržišta. Hrvatska se mora okrenuti budućnosti, poručio je ministar Mrsić, te ulaskom u Europsku uniju iskoristiti europske fondove. Međutim, Mrsić je u tom kontekstu izrazio zabrinutost što Hrvatska do sada nije imala uspjeha u europskim fondovima te je primjerice pristupne fondove za poljoprivredu iskoristila svega 30 posto.

VUKOVAR - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Vukovaru kako nakon ulaska Hvatske u EU neće moći opstati svi koji se danas u Hrvatskoj bave poljoprivredom. "Neki će morati promijeniti svoj primarni način proizvodnje i preorijentirati se na nešto drugo, ali sam siguran da će većina poljoprivrednih proizvođača koji žive, privređuju i stvaraju dohodak isključivo u poljoprivredi imati prostora za širenje i poboljšanje svoje proizvodnje", izjavio je Jakovina nakon što je otvorio 5. vukovarski etno sajam. Na pitanje novinara o nadoknadi štete poljoprivrednim proizvođačima zbog elementarnih nepogoda koje su ih zadesile ove godine, Jakovina je poručio kako novčanih obeštećenja, kakvih je bilo do ove godine, više neće biti. "Mislim da smo vrlo jasno rekli da obeštećenja u novčanim sredstvima kao takvih, koja su bila prošle godine, neće biti jer smo limitirani sredstvima i jer mislimo da to nije dobar model", kazao je ministar dodajući kako u ministarstvu rade na novom modelu osiguranja za poljoprivrednike. "Za iduće razdoblje pripremamo sasvim drugačiji sustav osiguranja za poljoprivrednike tako da ako se i dogode elementarne nepogode, više ne govorimo o intervenciji države kroz neku nadoknadu štete nego govorimo o tržišnom odnosu gdje će poljoprivredni proizvođač, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obrt ili tvrtka moći na osnovu svoje plaćene police koja će pokrivati sve rizike u poljoprivredi naplatiti dio ili ono što je trebao dobiti kroz tu policu", rekao je Jakovina.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Zagrebu na završnoj svečanosti 10. međunarodne izložbe inovacija upozorio na važnost prepoznavanja i vrednovanja kreativnosti, o čemu će, istaknuo je, ovisiti izlazak Hrvatske iz gospodarske krize. Nakon obilaska štandova s inovacijama domaćih i inozemnih autora u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, predsjednik Josipović posebno je pohvalio hrvatske škole-izlagače koje su prepoznale kreativnost svojih učenika. Sadašnjih 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda ulaganja u znanost, inovatorstvo i obrazovanje vrlo je skromno, zbog čega je apsolutna zadaća vlade i Sabora iznalaženje snage da se, unatoč kriznim vremenima, taj iznos poveća, upozorio je predsjednik. Poručio je da su kreativna rješenja generatori razvoja i otvaranja novih radnih mjesta s obzirom na to da živimo u vremenu kada su konkurentnost, uspješnost i spremnost da se pronađe nešto novo ključ uspjeha. Stoga je, dodao je, iznimno važno uspostaviti sustav društvene vrijednosti koji će inovativne pojedince prepoznavati i primjereno vrednovati. Završna svečanost organizirana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje se danas zatvara izložba "ARCA 2012" na kojoj je, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske (UIH), tijekom tri dana predstavljeno više od 340 inovacija domaćih i inozemnih autora. U nazočnosti predstavnika domaće i inozemnih inovatorskih zajednica, predsjedniku Josipoviću uručena je prigodna nagrada Međunarodne asocijacije nacionalnih saveza inovatora te povelja i plaketa 55. obljetnice organiziranog inovatorstva u Hrvatskoj.

VUKOVAR - Na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara otvoren je dvodnevni 5. Vukovarski etno sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića na kojem su proizvode i usluge izložila 72 proizvođača s područja cijele Hrvatske. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je Vukovarski etno sajam pokazatelj da se u Vukovaru živi i radi, da gradske vlasti funkcioniraju dobro te postoje projekti i vizija razvoja. "Uskoro kada uđemo u Europsku uniju, imamo joj što donijeti. Svim ovim bogatstvom Uniju ćemo oplemeniti i učiniti je dodatno bogatom i još raznolikijom", poručio je Jakovina dodajući kako Vukovarski etno sajam, osim što je mjesto za trgovanje i razgledavanje, brojnim proizvođačima i sudionicima pruža i priliku za razmjenu iskustava. Govorio je i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izrazivši nadu kako će 5. vukovarski etno sajam u iduća dva dana biti mjestom susreta dobrih namjera i želja, na zadovoljstvo svih građana Vukovara.

ĐAKOVO - Godina vjere u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji počela je danas programom u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici te pontifikalnim euharistijskim slavljem koje je u katedrali predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Nadbiskup Srakić pozvao je vjernike da u Godini vjere obnove vjeru i žar iz vremena Drugoga vatikanskog koncila, podsjetivši pritom da je središnja tema Koncila bila Krist Gospodin kao središte svega. Podsjetio je kako je papa Benedikt XVI. prije dva dana rekao da Crkva danas hodočasti kroz pustinju prema obećanoj zemlji. Sveti Otac podsjetio je, rekao je Srakić, da su se u posljednjim desetljećima kršćani često bavili socijalnim, kulturološkim, političkim pitanjima, a da je vjera bila usputna. "No, ona je bila još gore – ona se nijekala. Papa Benedikt XVI. za to je rekao: ne možemo prihvatiti da sol postane bljutava, da svjetlo bude skriveno", rekao je Srakić te naglasio kako je "Godina vjere prava prigoda da si postavimo pitanja: vjerujem li u Isusa Krista, njegovo postojanje i uskrsnuće, vjerujem li da Njegova riječ, riječ Božja, nosi sa sobom odgovore na pitanje o smislu života, vjerujem li da mi se ništa ljepše nije moglo dogoditi nego što sam postao kršćanin".

VUKOVAR - Na objektu hotela "Dunav" danas je održana zajednička pokazna vježba operativnih snaga zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije "Dunav 2012." u kojoj su sudjelovali pripadnici vatrogasnih postrojbi Vukovara i Vinkovaca, Gorske službe spašavanja iz Vinkovaca i Gradskih društava Crvenog križa Vukovar i Vinkovci, te Policijske postaje Vukovar. Tijekom vježbe prikazano je kako pomoći unesrećenima u slučaju prirodne katastrofe. Simulirana su potrebna ponašanja u slučaju potresa te požara. Također je prikazan primjer spašavanja unesrećenih iz ruševina i s visina. Po riječima tajnika Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Josipa Grubišića, u županiji djeluju specijalistički timovi za različita spašavanja koji imaju oko 150 pripadnika, a oformljeni su i timovi civilne zaštite ali, zbog nedostatka financijskih sredstva, još uvijek nisu opremljeni te ih se ne uključuje u sustav zaštite i spašavanja. "Vježba je u potpunosti opravdala naša očekivanja i pokazala da imamo organizirane snage koje do određenog stupnja mogu biti efikasne i pružiti temeljnu zaštitu ljudima i imovini", kazao je Grubišić dodajući kako je svrha vježbe bila provjera uvježbanosti i međusobne koordinacije operativnih snaga zaštite i spašavanja u konkretnoj situaciji.

KALNIK - Hrvatski i koprivničko-križevački Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) proslavili su danas na Kalniku 70. obljetnicu formiranja Kalničkoga partizanskoga odreda. Uz obljetnicu su položeni vijenci kod spomenika u Vojakovačkom Osijeku i na Kalniku te otvorena izložba fotografija o Kalničkom partizanskom odredu. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal rekao je da se nikada ne smijemo odreći našeg antifašizma, jer niti Hrvatske ne bi bilo bez antifišastičke borbe. Nekadašnji partizanski kurir i poslijeratni general, član Predsjedništva SABA-e Vinko Šunjara rekao je da niti danas nisu zadovoljni tretmanom i odnosom prema antifašizmu i svojim socijalnim pravima. "Ne tražimo ništa više nego što je 2005. usvojio Hrvatski sabor u Deklaraciji o antifašizmu. Niti današnja vlast za to nema sluha. Mi smo strpljivi, ali to nije samo socijalno, već i političko i društveno pitanje te odnosa prema civilizacijskoj stečevini i časnoj skrbi o ljudima koji su u poodmakloj dobi", rekao je Šunjara.

VINKOVCI - Književnom priredbom "Jutro poezije - vinkovački pjesnici Slavku Mađeru" u Vinkovcima je danas završila književna manifestacija 18. dani Josipa i Ivana Kozarca, koja se u protekla tri dana održala u tome gradu u organizaciji Slavonske naklade "Privlačica", a posvećena je hrvatskim književnicima Josipu i Ivanu Kozarcu. O pjesniku Slavku Mađeru (1922.-1946.) u povodu 90. obljetnice njegova rođenja govorili su Pajo Kanižaj, Hrvoje Petrač, Davor Ivankovac te brat Slavka Mađera, Miroslav Slavko Mađer i brojni drugi književnici. Ovogodišnji "Dani Josipa i Ivana Kozarca" bili su posvećeni pjesnicima Slavku Mađeru i Bori Pavloviću. Dodijeljene su i tradicionalne nagrade, a dobitnici su bili Bogdan Mesinger za životno djelo i Tomislav Šovagović za knjigu godine 'Rudnik čvaraka' te Davor Ivankovac koji je za knjigu 'Rezanje magle' dobio Povelju uspješnosti. Utemeljitelji manifestacije su Slavonska naklada "Privlačica" Vinkovci, Društvo hrvatskih književnika Zagreb, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija te Hrvatske šume Uprava šuma Vinkovci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙