FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Saborski zastupnici rad će nastaviti raspravom o prijedlogu zakona o energiji kojim Vlada želi stvoriti podloga za osiguravanje uvjeta za sigurnu i kvalitetnu opskrbu energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena, zaštitu kupaca, učinkovitu proizvodnju i korištenje energije, smanjivanje negativnih utjecaja na okoliš i održivi razvoj u sektoru energetike. Donošenjem Zakona, ističe predlagač, pridonijet će se stvaranju sveobuhvatnog i kvalitetnijeg zakonskog okvira za ostale zakone i podzakonske propise u području energetike Republike Hrvatske, što je od velike važnosti za poslovanje energetskih subjekata u novim uvjetima, ali i za sveobuhvatno pokretanje gospodarstva. Donošenjem Zakona o energiji postiglo bi se usklađenje s drugim zakonima iz područja energetike te s EU direktivama. Uvođenjem sustava jamstva podrijetla električne energije stvorit će se pretpostavke za usklađivanje s Direktivom 2009/28/EC o promociji korištenja obnovljivih izvora energije. Također će se omogućiti jednako tretiranje kupaca energije, odnosno ukidanje kategorije povlaštenih i tarifnih kupaca u sektorima električne energije i plina, kao pretpostavke potpune liberalizacije tržišta. Donošenje cijene ili tarife prema metodologijama prenosi se s Vlade na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA).

ZAGREB

Izložba suvremenog hrvatskog umjetnika Kristiana Kožula otvorena sinoć u Kući za umjetnost i ljude Lauba u Zagrebu, prva od njegova povratka u domovinu nakon višegodišnjeg boravka u inozemstvu, donosi četiri nova rada u kojima tematizira suvremene lokalne mitove koristeći, prvi put, fotografiju kao metodu svojeg umjetničkog izričaja. Radikalan umjetnik poznat po tome što u svojim radovima često spaja nespojivo, sa skulpture je prešao na “medij koji priča priču” - dioramu, koju potom fotografira, a konačan proizvod je dokumentaristička fotografija. U izloženim radovima se bavio time kako neki događaj upitne vjerodostojnosti s vremenom biva prihvaćen kao "vjerojatno" istinit. Prvi rad, "Napkin", odnosi se na mit o Tuđmanovu i Miloševićevu dijeljenju Bosne, a tiče se epizode s crtanjem karte BiH na ubrusu. Drugi rad, “Foodfight”, bavi se mitom o tome da su gastarbajteri u Njemačkoj 70-ih godina prošloga stoljeća često pobolijevali jer su zbog nepoznavanja jezika i želeći štedjeti na hrani nesvjesno kupovali i konzumirali konzerviranu hranu za pse. U trećem radu nazvanom “Alija’s Birthday” Kožul pokušava zamisliti što bi se dogodilo da se legendarni radnik-udarnik Alija Sirotanović probudi u današnje konzumerističko doba i shvati da su sve njegove vrijednosti danas bezvrijedne. Posljednji rad, “The Enchanted Dream”, fotografija je kupaonice ispunjene zavjetnim sličicama a odnosi se na čuda u Međugorju. Izložba je otvorena do 31. studenoga.

ZAGREB

Američka povjesničarka židovskoga podrijetla Esther Gitman izjavila je večeras kako ne može šutjeti te da mora govoriti o tome da je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bio sveti čovjek, koji nije spašavao samo Židove, nego i Srbe te sve one koji su bili u miješanim brakovima. Gitman je predstavljajući svoju knjigu "Kad hrabrost prevlada - Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945." rekla kako je tijekom rata u NDH stradalo oko 30 tisuća Židova, te kako je istražujući u Hrvatskom državnom arhivu ustanovila da je u NDH spašeno oko 9500 Židova. Smatra kako se takvo spašavanje nije dogodilo u drugim državama koje su bile pod nacističkom okupacijom. Knjiga "Kad hrabrost prevlada - Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" (342 str.) podijeljena je na sedam poglavlja u kojima autorica piše o Židovima u razdoblju između dva svjetska rata i početcima progona i stradanja Židova, o običnim građanima koji su spašavali Židove, dužnosnicima NDH kao spasiocima, ulozi zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepnca u spašavanju Židova, talijanskim vojnicima, diplomatima i građanima koji su spašavali Židove te partizanskim spasiocima. U sedmom poglavlju objavljeni su preslici dokumentarne građe koji potvrđuju autoričine teze te imensko kazalo.

OSIJEK

U susretu četvrtog kola A skupine kvalifikacija za plasman na svjetsko prvenstvo 2014. nogometna reprezentacija Hrvatske je u Osijeku pred 16.000 gledatelja pobijedila Wales 2:0 golovima Maria Mandžukića (27) i Eduarda (58). Hrvatska je do nove pobjede u kvalifikacijama, treće u četiri susreta došla uvjerljivom igrom i prava je šteta što 'vatreni' nisu i uvjerljivije slavili u Gradskom vrtu. Cijela utakmica igrala se praktički na jedan gol, a koliko je Hrvatska bila dominantna pokazuje i podatak o 25 udaraca upućenih prema velškim vratima. Hrvatska je došla do vodstva u 27. minuti nakon što je Mario Mandžukić iskoristio poklon gostujućeg vratara Lewisa Pricea. Do tada najbolji igrač u gostujućim redovima pokušao je nogom ispucati povratnu loptu, no to je izveo vrlo loše pogodivši Mandžukića. Napadaču njemačkog velikana Bayerna otvorila se prilika pucati na prazna vrata što je 'Mandžo' lakoćom iskoristio. Hrvatska je do konca poluvremena imala još nekoliko sjajnih prilika, no Price je sjajno reagirao na udarce Badelja, Eduarda i Mandžukića. Hrvatska je nastavila dominirati i u nastavku utakmice, a u 57. minuti je Eduardo u gužvi iz blizine pospremio odbijanac nakon što je Price sjajno obranio udarac Perišića. Eduardo je bio vrlo blizu i drugog gola, no njegov udarac u 74. minuti zaustavila je vratnica. Hrvatska nastavlja s kvalifikacijama 22. ožujka iduće godine kada u Zagreb dolazi reprezentacija Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙