FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor danas počinje jesensko zasjedanje, na 5. sjednici koja bi trebala trajati četiri tjedna. Predloženi dnevni red sjednice broji 65 točaka, među kojima je i prijedlog novoga zakona o boravištu, te prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. godine. Na dnevnom redu su i financijski te gospodarski zakoni koji se usklađuju s propisima EU - prijedlog zakona o koncesijama, izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, izmjene Zakona o trošarinama te izmjene Zakona o trgovačkim društvima. Polovica predloženog dnevnog reda otpada na izvješća te oporbene zakonske prijedloge, uglavnom one Hrvatskih laburista. Kao prva točka dnevnog reda najavljeno je potvrđivanje odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je početkom rujna odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Petra Čobankovića, kojega DORH tereti za zlouporabu položaja u vrijeme dok je bio ministar regionalnog razvoja. Čobanković se tereti u tzv. aferi Planinska, odnosno da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem HDZ-ovom zastupniku Stjepanu Fioliću omogućio protupravno stjecanje imovinske koristi, čime je državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna. Sabor zasjedanje počinje aktualnim prijepodnevom koje traje oko četiri sata i tijekom kojega će 40-tak zastupnika postavljati pitanja članovima Vlade. Saborski će se zastupnici od danas evidentirati pri ulasku u Sabor, a evidencija o njihovom radu svakodnevno će se objavljivati na saborskim internetskim stranicama.

SPLIT

Film "Čuvaj film", koji se sastoji od sačuvanih i do sada neobjavljenih snimaka kamerom Antonija Perajice 4. zasjedanja ZAVNOH-a održanog 25. srpnja 1945. godine, premijerno je prikazan sinoć u sklopu Splitskog filmskog festivala/Međunarodnog festivala novog filma, koji se održava od 15. do 22. rujna. Prema prikazanim snimcima, na tom zasjedanju, na kojemu je ZAVNOH preimenovan u Narodni hrvatski sabor, sudjelovali su zajedno tadašnji istaknuti političari i predstavnici crkve te se jedan pored drugog vide kardinal Alojzije Stepinac i Vladimir Bakarić. Film je režirala Ana Perajica, unuka Antonija Perajice (1915.-1992.), a materijale snimljene prije 67 godina restaurirao je mađarski stručnjak za restauraciju filmova Gabor Pinter. "U snimljenoj povorci je bilo oko 60 istaknutih osoba, političara, predstavnika Vatikana, pravoslavnih svećenika a mi smo uspjeli identificirati njih oko trećinu. Među njima, osim Stepinca i Bakarića, još i Stevu Krajačića, HSS-ovog bana Banovine Hrvatske Ivana Subašića i druge, a za jednu figuru sa šeširom dvojimo je li Tito ili nije, to tek treba utvrditi", kazala je Ana Perajica. Objasnila da je film ime "Čuvaj film" dobio po poruci koju joj je djed ostavio prije smrti, kada joj je otkrio da postoje ti snimci i da su sakriveni. U filmu su i snimci sa zagrebačkih ulica poslije završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine, a prije početka 4. zasjedanja ZAVNOH-a, na kojim okupljeni nose obilježja tadašnje komunističke vlasti s petokrakom i transparente. U njemu su i snimci ratnog putovanja Prve proleterske brigade te odlazak njezinog jednog dijela brodovima u Trst.

ZAGREB

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivše direktorice Plovputa Silvane Tokić tereteći je da je sklopila štetni ugovor sa 65-godišnjim profesorom obrane i zaštite o obavljanju poslova rukovoditelja pravno-kadrovskog sektora iako nije imao završen Pravni fakultet i položen pravosudni ispit, čime je tvrtku oštetila za 1,6 milijuna kuna. Navodeći samo dob direktorice i muškarca s kojim je ona 14. rujna 2007. sklopila štetni ugovor na razdoblje od pet godina, Državno odvjetništvo izvijestilo je da je okrivljenica bila svjesna da će nova uprava raskinuti taj ugovor sa zaposlenikom koji nema potrebna znanja za to radno mjesto i da će mu trebati isplatiti razliku plaće u odnosu na radno mjesto u društvu na kojem je ranije radio. To se na kraju i dogodilo jer je zaposlenik, nakon raskida ugovora pred Općinskim sudom u Splitu ishodio presudu koju je potvrdio i Županijski sud a prema kojoj mu je to trgovačko društvo na ime razlike plaće dužno platiti bruto iznos od 1,6 milijuna kuna. Odvjetništvo tereti okrivljenicu da je za taj iznos oštetila tvrtku u kojoj je bila odgovorna osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙