FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 16. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec danas je, s lisicama na rukama, prvi puta na suđenje u slučaju Spice doveden iz zatvora u Remetincu, gdje je jučer počeo izdržavati desetomjesečnu zatvorsku kaznu jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. Polančec je do zgrade suda na Zrinjevcu dovezen kombijem pravosudne policije s lisicama na rukama koje su mu skinute tek u sudnici, gdje mu se sudi da je zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima koprivničku prehrambenu tvrtku oštetio za 400 milijuna kuna. Na početku ročišta Polančec je prigovorio oštrim sigurnosnim mjerama, ustvrdivši da su nepotrebne jer je i prije jučerašnjeg odlaska u zatvor uredno dolazio na svaku sudsku raspravu. Sudac Pleše koji vodi suđenje u slučaju Spice odgovorio mu je da sigurnosne mjere nemaju veze sa sudom već pravosudnim sustavom. Bivši potpredsjednik vlade je ustvrdio i da se, s obzirom da u zatvoru ne može imati prijenosno računalo, nije mogao pripremiti za današnju raspravu, a sudeći prema dosadašnjoj praksi ta će mu pogodnost biti omogućena.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je u Hrvatskom saboru nužnim ocijenio zakonodavno rješenje problema curenja informacija iz kaznenih predmeta - ili da se Zakon o kaznenom postupku (ZKP) izmijeni na način da istraga više ne bude tajna, ili da se vrati zakonska odredba koja je zabranjivala objavljivanje zaštićenih sadržaja. "Treba zakonodavno riješiti ovaj problem jer će se u protivnom događati da informacije cure i u narednom razdoblju. Postoje dvije opcije - ili da ovaj dio istrage ne bude tajan ili da se vrati izvorni oblik članka 231. ZKP-a koji je onemogućavao objavljivanje bilo kakvog zaštićenog sadržaja", poručio je Bajić, podnoseći Saboru izvješće o radu državnih odvjetništava u 2011. godini. Iako je ponovio kako je novi ZKP državnim odvjetnicima dao potrebne instrumente za progon kriminala i korupcije, naglasio je kako taj zakon nema samo pozitivne učinke, jer se, zbog pojedinih odredbi poput one da se obveze čuvanja tajnosti podataka iz istrage ne moraju pridržavati samo mediji, DORH učestalo u javnosti proziva kao odgovornog za curenje informacija. U toj situaciji, istaknuo je, praktički je nemoguće kontrolirati situaciju u odnosu na objavljivanje informacija, jer je dokazivanje odakle su curile informacije skoro pa nemoguće.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić još nije odlučio o sudbini svoje zamjenice Višnje Lončar, čiji su suprug i sin među osumnjičenima za korupciju na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a novinarima u Saboru ponovio je da će odluku donijeti do kraja tjedna. "Prošli tjedan rekao sam da ću ovaj tjedan donijeti odluku i donijet ću je. Danas je utorak, u Saboru sam. Istraga će trajati sigurno duže, ali u ovom predmetu o sudbini moje zamjenice će biti riješena u toku ovog tjedna", rekao je Bajić novinarima, koji su ga, pred podnošenje godišnjeg izvješća u Saboru, upitali je li odlučio o sudbini jedne od svojih zamjenica. Novinare je zanimalo i jesu li autentični SMS-ovi koje je objavio portal Index, a koje je Bajić, navodno, razmjenjivao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, otkrivajući mu podatke iz istraga.

ZAGREB - Čelnici HSS-a, na čelu s predsjednikom stranke Brankom Hrgom, u Vladu su danas donijeli više od 46 tisuća potpisa na peticiju za smanjenje stope PDV-a na hranu na 10 posto. Hrg je pritom podsjetio da se danas obilježava Svjetski dan hrane. "Iskoristili smo taj dan da Vladi predamo peticiju kako bi, ako već ne brine o proizvodnji hrane na hrvatskom selu, onda možda razmislila i povela brigu o građanima, da im bude jeftinija hrana u trgovinama", rekao je. U HSS-u su izračunali da bi smanjenjem stope PDV-a na hranu mjesečna potrošačka košarica bila manja za 300 do 400 kuna. Iako ranija smanjenja stope PDV-a nisu rezultirala i smanjenjem cijena, HSS-ovci su uvjereni da bi trgovci ovoga puta smanjili cijene hrane. "Dovoljno je da to učini samo jedan trgovački lanac, a ostalo će učiniti konkurencija", rekao je Hrg.

DUBROVNIK - Šezdesetjednogodišnji vozač automobila sinoć je u pet minuta kod Dubrovnika izazvao dvije prometne nesreće pri čemu je u drugoj poginuo. Prvo je krećući se kroz naselje Lozica izgubio nadzor nad vozilom te udario u bočni dio gradskog autobusa koji mu je dolazio iz suprotnog smjera, ali je odmah nastavio vožnju u smjeru Stare Mokošice. Tamo je, nedugo potom, iz nepoznatog razloga ponovno izgubio nadzor nad vozilom, skrenuo u lijevo i udario u automobil dubrovačkih registracijskih oznaka i na mjestu poginuo. Vozač i putnik iz drugog vozila teže su ozlijeđeni te su zadržani na liječenju u dubrovačkoj Općoj bolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙