FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Bivši slovenski premijer Borut Pahor rekao je u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" kako je zajedno s Jadrankom Kosor najzaslužniji za dogovor da se granični prijepor s Hrvatskom razriješi međunarodnom arbitražom, a ocijenio je da pitanje Ljubljanske banke treba rješavati kao sukcesijsko pitanje. Pahor koji je sada jedan od trojice predsjedničkih kandidata na skorim izborima, rekao je u emisiji kako je hrvatsko-slovenski prijepor oko granice u doba kad je postao premijerom prijetio eskalacijom širih razmjera. Govoreći o svojim prvim kontaktima s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u vrijeme kad je Slovenija zbog toga bila blokirala nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, Pahor je rekao da se Sanaderu činilo da je Slovenija "premala država" u Europskoj uniji te da će na na nju veće članice izvršiti pritisak kako bi se to pitanje riješilo. Rekao je da su njemu kao slovenskom premijeru na prvom mjestu bili nacionalni interesi i da je svima koji su pritiskali, a spomenuo je njemačku kancelarku Angelu Merkel, poručio da neće odustati od rješenja koje je za Sloveniju pravedno.

SARAJEVO

U 19 sati zatvorena su glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini gdje su tijekom dana održani lokalni izbori a podaci koji su bili raspoloživi u tom trenutku pokazivali su razmjerno dobar odaziv birača. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Branko Petrić izjavio je u Sarajevu uoči zatvaranja biračkih mjesta kako je do 16 sati zabilježen odaziv od gotovo 44 posto što je znatno više u usporedbi s općim izborima održanim prije dvije godine. Petrić je potvrdio kako je zbog poteškoća i utvrđenih nepravilnosti na jednom biračkom mjestu u Odžaku produženo glasovanje za sat vremena. Unatoč poteškoćama s biračkim popisima u Srebrenici procjena je kako su svi koji su imali pravo glasovati u toj općini to mogli u činiti do 19 sati.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin proslavio je u nedjelju 60. rođendan u krugu obitelji i prijatelja, ali i nije mogao pobjeći od javnog izražavanja simpatija njegovih pristaša i državnih medija s jedne, i kritika njegovih protivnika s druge strane. Ruski čelnik je zrakoplovom otputovao u svoj rodni grad Sankt Peterburg kako bi taj poseban dan proveo s "obitelji i prijateljima", rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov. No njegovi pristaše diljem zemlje htjeli su mu javno čestitati, a o tom su događaju izvijestile službene televizijske mreže na početku svojih informativnih emisija. "Vaše ime je simbol veoma mudrog političara i istaknutog čelnika u Rusiji i u svijetu", piše u čestitki guvernera Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka objavljenoj u jednom vladinom listu. "Vratili ste Rusima povjerenje u budućnost", istaknuo je.

MOSKVA

Više desetaka Rusa, većinom predstavnika oporbe i boraca za ljudska prava, odalo je u nedjelju u Moskvi počast novinarki Ani Politkovskoj ubijenoj prije šest godina, 7. listopada 2006., izvijestila je ruska agencija Interfax. Prosvjednici, okupljeni na Puškinovu trgu u središtu ruske prijestolnice, nosili su fotografije novinarke koja je bila jedna od rijetkih novinara u Rusiji koji su osuđivali zločine u Čečeniji i koja je bila oštra kritičarka režima Vladimira Putina koji se ove godine vratio u Kremlj nakon dvaju predsjedničkih mandata, od 2000. do 2008. i premijerske dužnosti između dvaju predsjedničkih mandata. Neki su sudionici nosili crne vrpce, javio je radio Eho Moskve.

TRIPOLI

Libijska Narodna skupština nije u nedjelju prihvatila članove nove vlade koje je predložio novoizabrani premijer Mustafa Abu Šagur, službeno razriješen dužnosti, izvijestilo je predsjedništvo skupštine. Stotinu dvadeset pet članova skupštine uskratilo je povjerenje predloženoj "kriznoj vladi", 44 člana su bila 'za' a 17 je bilo suzdržano, po snimkama koje je izravno prenosila libijska televizija. Po poslovniku skupštine, to tijelo mora izabrati novog predsjednika vlade. U nedjelju navečer, članovi Općeg nacionalnog kongresa (CGN) raspravljali su o postupku izbora ili imenovanja novog premijera.

MADRID

Nekoliko tisuća prosvjednika prosvjedovalo je u nedjelju u Madridu na poziv španjolskih sindikata koji su organizirali novi dan demonstracija protiv vladine politike štednje. "Više nezaposlenosti, više rezova, manje zaštite. Oni žele uništiti zemlju, treba ih spriječiti", pisalo je na transparentu na čelu povorke, koju su vodili čelnici sindikata kojima su se pridružili predstavnici lijevo orijentiranih stranaka. U masi okupljenih isticali su se transparenti s riječi NE uz škare, simbol proračunskih rezova koji guše velik dio stanovništva dok raste nezasposlenost koja je dosegnula 24,63 posto aktivnog stanovništva. Veliki španjolski sindikati, UGT i CCOO pozvali su na prosvjed u 57 gradova, što čine redovno od prošle zime. Sada se pripremaju za opći štrajk 14. studenoga, koji bi mogao koincidirati sa sličnom akcijom u Portugalu.

ANKARA

Sirijska granata je u nedjelju opet pala na selo Akcakale, na jugoistoku Turske, gdje je u srijedu u sirijskom granatiranju poginulo pet civila, ali ovaj put nema žrtava, rekao je načelnik toga mjesta. "Hvala Bogu, nije bilo žrtava. (Tursko) Topništvo je odmah uzvratilo na paljbu iz Sirije", istaknuo je Abdulhakim Ayhan za neslužbenu agenciju Anatoliju. Topnička granata je pala u vrt jedne javne ustanove koju su vlasti prethodno bile evakuirale, izvijestila je informativna mreža NTV. Pričinjena je manja materijalna šteta, javlja Anatolija. Nakon teškog izgreda u srijedu turska vojska uzvraća na svaku sirijsku povredu turskog teritorija, za koju drži odgovornom regularnu sirijsku vojsku.

BEOGRAD

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz doputovat će u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Srbiji i s visokim dužnosnicima u Beogradu razgovarati o suradnji s ICTY-jem. Razgovori u Beogradu prethode podnošenju redovitog izvješća koje će Brammertz sredinom studenog uputiti Vijeću sigurnosti UN-a. Brammertz će boraviti u Beogradu 8. i 9. listopada i sastat će se s premijerom Ivicom Dačićem, ministrom obrane Aleksandrom Vučićem, predsjednikom vijeća za suradnju s Haagom Rasimom Ljajićem, glavnim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem te predstavnicima snaga sigurnosti.

KARTUM

Trinaestorica pripadnika sudanske vojske poginula su, a devetorica su ozlijeđena u padu njihova zrakoplova u nedjelju blizu Kartuma, izvijestili su službeni mediji prenoseći izjavu vojnog glasnogovornika. "Trinaestorica vojnika su poginula u nesreći a devetorica su ozlijeđena i primljena u bolnicu", rekao je vojni glasnogovornik Savarmi Hlaed Saad, a prenijela je službena agencija SUNA. Ovo je najteža nesreća sudanskog zrakoplovstva od početka 2011. godine. Vojni glasnogovornik je rekao da je u zrakoplovu bilo 16 vojnika i šest članova posade. Njihov vojni transportni zrakoplov Antonov prevozio je vojnu opremu iz Kartuma u El Fašer, prijestolnicu države Sjevernog Darfura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙