FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako je siguran da će svijet na kraju shvatiti "opravdanost" njegovih poziva da se postave "granice" iranskom nuklearnom programu i upozorio da "neće šutjeti" o tom pitanju. Netanyahu čvrsto stoji iza svojih višekratnih zahtjeva međunarodnoj zajednici, napose Sjedinjenim Državama, da utvrdi "granice" koje Iran ne smije prijeći pod prijetnjom vojne akcije, u razgovoru za list Jerusalem Post na engleskom, objavljen u nedjelju u prigodi židovske Nove godine. "O iranskoj prijetnji počeo sam govoriti prije šesnaest godina. Premda tada nisam bio jedini koji je podigao glas bila nas je tek nekolicina, drugi su nam se poslije pridružili", podsjetio je.

DAMASK

Međunarodni mirovni posrednik Lahdar Brahimi napustio je u nedjelju Siriju nakon razgovora s pobunjeničkim vođama koji ocjenjuju da je njegova zadaća osuđena na propast zbog nastavka sukoba koji je umnogome poremetio početak školske godine. "Sigurni smo da će (Brahimi) doživjeti neuspjeh jer međunarodna zajednica zapravo ne želi pomoći sirijskom narodu", rekao je pukovnik Abdel Džabar al-Okaidi, zapovjednik pobunjeničkog vojnog vijeća u Alepu, na sjeveru zemlje. "Ne želimo biti odgovorni za taj neuspjeh", rekao je za agenciju France Presse pošto je putem Skypea, kao i drugi pobunjenički vođe, razgovarao s izaslanikom UN-a i Arapske lige. Međunarodna zajednica zbog podijeljenosti ne uspijeva sankcionirati režim u Damasku i ne nazire se nikakvo rješenje sukoba u kojemu je u osamnaest mjeseci izginulo više od 27.000 ljudi, po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

BERLIN

Američkom islamofobnom pastoru Terryju Jonesu zabranjen je ulazak u Njemačku kamo je trebao doći na poziv omanje skupine radikalnih desničara kako bi pružio potporu prikazivanju protuislamskog filma koji je potaknuo nasilne prosvjede, priopćilo je u nedjelju njemačko ministarstvo unutarnjih poslova. Dolazak Terryja Jonesa, radikalnog kršćanskog pastora poznata po spaljivanju Kurana u travnju 2011., "bio bi protivan očuvanju javnog reda", obrazložio je glasnogovornik ministarstva, odgovarajući na upit agencije France Pressea. Zabrana dolazi nakon poziva koji mu je uputila omanja skupina radikalnih desničara "Pro Deutschland" koja u Berlinu želi prikazati integralnu verziju "Nedužnosti muslimana", filma koji vrijeđa islam i koji je pokrenuo val nasilnih prosvjeda u mnogim muslimanskim zemljama. Ministarstvo unutarnjih poslova dodaje da je zabrana izdana na zahtjev njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea, po pisanju tjednika Der Spiegel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙