FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TBILISI

Gruzijski birači počeli su u ponedjeljak glasovati na parlamentarnim izborima na kojima su glavni suparnici vladajući nacionalni pokret predsjednika Mihaila Sakašvilija i oporbena koalicija koju predvodi milijarder Bidzina Ivanišvili, prenose agencije. Oko 3,6 milijuna birača pozvano je izabrati parlament od 150 mjesta, desetak dana nakon otkrića zlostavljanja zatvorenika što je potaknulo prosvjede i moglo bi utjecati na izglede vladajuće stranke. Videosnimke mučenja zatvorenika u kaznionici u Tbilisiju potaknule su prosvjede i osudu međunarodne zajednice, a stranku predsjednika Sakašvilija dovele u vrlo osjetljiv položaj. Predizborna kampanja Sakašvilija (44), i njegova protukandidata Ivanišvilija (56), obilovala je "provokacijama" i "agresivnošću", ocijenila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja će promatrati izbore pod voditeljskom palicom hrvatskog političara Tonina Picule.

TOKIO

Najmanje dvije osobe smrtno su stradale u Japanu pri prolasku tajfuna Jelawat koji se kretao u ponedjeljak iznad Tihog oceana, objavili su lokalni mediji i japanska meteorološka služba. Tajfun popraćen vjetrom brzine do 126 km na sat nalazio se u ponedjeljak rano ujutro sjeveroistično od Nemura, lučkog grada na otoku Hokkaidu, objavila je meteorološka služba. Muškarca od 29 godina odnijeli su valovi na Okinawi a jedan 56-godišnjak utopio se u prefekturi Mie, na otoku Honshuu, izvijestila je javna tv postaja NHK. Prolaz tajfuna nad arhipelagom uzrokovao je i 181 ozlijeđenu osobu. U nedjelju su vlasti preporučile desecima tisuća stanovnika da napuste svoje domove zbog opasnosti od poplava.

PEKING

Pet njemačkih turista poginulo je u sudaru njihova autobusa i kamiona južno od Pekinga, objavili su u ponedjeljak službeni mediji. Do nesreće u kojoj je poginuo i jedan Kinez a ozlijeđeno je još 14 osoba, došlo je na autocesti koja povezuje Peking i Šangaj, objavila je novinska agencija Xinhua. Promet je trenutno iznimno gust na kineskim cestama zbog stanovnika koji se nakon nekoliko prazničnih dana vraćaju kućama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙