FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

TBILISI

Oporbeni čelnik, milijarder Bidzina Ivanišvili izjavio je u utorak kako je uvjeren da će postati premijerom Gruzije, negdašnje sovjetske republike, dok djelomični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je njegova oporbena koalicija u vodstvu. Njegovi pristaše okupili su se na ulicama glavnog grada Tbilisija nakon zatvaranja birališta u ponedjeljak kako bi proslavili pobjedu, unatoč tome što vladajući Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) predsjednika Mihaila Sakašvilija također tvrdi da je pobijedio. Ako Ivanišvilijev Gruzijski san pobjedi Sakašvilijevu stranku, ovi izbori će obilježiti prvi mirni prijenos vlasti otkako je Gruzija postala neovisnom nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Međutim, njegova pobjeda bi također mogla uvući Gruziju u razdoblje nesigurnosti. Sakašvili, koji je optužio Ivanišvilija da planira vratiti Gruziju pod okrilje Moskve, ostat će na dužnosti predsjednika dok će mu protivnik sjediti u uredu premijera.

DAMASK

Sirijska vojska usredotočila je svoje napade u utorak na nekoliko područja oko Damaska gdje su stanovnici Dume, sjeveroistočno od glavnog grada, bježali od bombardiranja. Sirijska vojska žestoko je bombardirala nekoliko lokacija blizu glavnog grada u kojima se navodno skrivaju ustanici, a dva su civila ubijena u Dumi, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava koji se poziva na široku mrežu militanata i liječnika diljem zemlje. Video snimka militanata govori o "egzodusu" stanovnika iz Dume zbog bombardiranja i prikazuje nekoliko vozila na kojima se mogu uočiti žene na cesti usred noći. Usporedo je šest vojnika ubijeno u napadu ustanika na medicinski centar u gradu gdje su stacionirani vojnici. "Vojska je taj centar pretvorila u vojarnu i njezini su snajperisti ondje bili na položaju", kazao je Rami Abdel Rahman, predsjednik Opservatorija.

ISTANBUL

Posmrtni ostaci bivšeg turskog predsjednika Turguta Ozala ekshumirani su u utorak prema odluci suda koji je naredio obdukciju kako bi se potvrdile ili odbacile sumnje pokojnikove obitelji da je smrt 1993. godine posljedica hotimičnog trovanja, prenose mediji. Lijes je u utorak rano ujutro izvađen iz mauzoleja u Istanbulu u nazočnosti istražnih sudaca, a uzorci će osim s posmrtnih ostataka biti uzeti i s tla grobnice, javila je agencija Anadolija. Rezultati obdukcije očekuju se za dva mjeseca. Izabran 1989. godine, Turgut Ozal je prema službenoj obavijesti umro od srčanog udara u dobi od 65 godina. Glasine da je smrt posljedica trovanja širile su se te su i članovi obitelji posumnjali da je otrovan. Današnji turski predsjednik Abdullah Gul naredio je službenu istragu kako bi se utvrdio pravi uzrok smrti.

LJUBLJANA

Europski povjerenik za proračun Janusz Lawandowsky izjavio je tijekom posjeta Sloveniji da su od širenja EU profitirale i razvijene europske države jer je povećano zajedničko tržište, makar sada neke među njima zbog krize traže smanjivanje proračunskih sredstava za manje razvijene. "Investiranje u manje razvijene dijelove Europe predstavlja win-win situaciju u kojoj svatko ponešto dobija. Austrija je, primjerice, mnogo dobila širenjem EU na istok, a njemačke i skandinavske tvrtke ostvaruju profite na temelju kohezijskih projekata u tzv. novim članicama EU", rekao je Lewandowsky u razgovoru za ljubljansko "Delo" od utorka. O skorašnjem usvajanju europskog zajedničkog proračuna za srednjeročno razdoblje on je u ponedjeljak u Ljubljani razgovarao s visokim predstavnicima slovenske vlade.

SUBOTICA

Prekinuta je blokada Dunava kod Novoga Sada nakon što je tijekom noći postignut dogovor između vlasnika tvrtke "Dunav grupa agregati" i nezadovoljnih zaposlenika koji su tjedan dana prosvjedovali blokirajući plovidbu, izvijestili su u utorak vojvođanski mediji. Zbog sedmodnevne blokade plovnog koridora kod Novoga Sada više od stotinu domaćih i stranih brodova bilo je usidreno uzvodno i nizvodno, sto je stvorilo velike materijalne troškove i gubitke, priopćile su nadležne institucije. Dunav su brodovima blokirali nezadovoljni zaposlenici poduzeća "Dunav grupa agregati", kojima vlasnik, kako su prenijeli vojvođanski mediji, nije isplatio šest plaća, niti je uplaćivano zdravstveno osiguranje.

SARAJEVO

Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine podnijele su Vrhovnom sudu Hrvatske zahtjev za reviziju presude Visokog trgovačkog suda iz Zagreba kojom je odbijena tužba FBiH i tvrtke BNT iz Novog Travnika protiv tvrtke "Đuro Đaković" zbog prodaje 13 tenkova Kuvajtu, potvrdio je u utorak pomoćnik ravnatelja Agencije za privatizaciju FBiH Senad Rahimić. Rahimić je sarajevskom "Dnevnom avazu" kazao kako drži da tužba bosanskohercegovačke strane nije smjela biti odbačena jer je utemeljena na čvrstim argumentima pa je stoga i zatražena revizija ove presude. Federacija BiH i novotravnički BNT tužbu protiv "Đure Đakovića" podnijeli su još 2007. godine, a zahtjev je bio da se novotravničkoj tvrtki isplati nešto više od tri milijuna američkih dolara na ime odštete za ugrađene dijelove u tenkove koji su početkom 90-ih godina prodani Kuvajtu. U proizvodnji tih tenkova, uz BNT, sudjelovali su i sarajevski "Zrak" te "Famos", a ukupna potraživanja sve tri tvrtke na ime nastalih troškova su nešto manja od 13 milijuna dolara.

DAKA

Policija Bangladeša objavila je u utorak uhićenje gotovo 300 osoba nakon napada muslimana na budističke hramove i kuće u znak odmazde zbog objavljivanja fotografije uvredljive spram Kurana na Facebooku. Ukupno 162 osobe uhićene su u okrugu Cox's Bazaar, na jugoistoku, poprištu najvećeg nasilja gomile od 25.000 osoba u subotu i nedjelju, kazao je visoki dužnosnik lokalne policije Horšed Alam. U susjednom okrugu Chitagong privedeno je 76 osoba, a u okrugu Bandarban 36, objavila je lokalna policija. Buntovnici su zapalili 11 budističkih hramova i uništili ili opljačkali još sedam, prema najnovijim službenim podacima Alama.

ADEN

Jemenske snage sigurnosti usmrtile su tri pripadnika Al-Kaide u utorak u Adenu, u akciji koja im je omogućila da spriječe napade u velikom gradu na jugu zemlje, izjavio je jemenski dužnosnik. Tri muškarca, među kojima jedan Somalijac, zabarikadirani u kući u Adenu ubijena su u zoru u pucnjavi sa snagama sigurnosti, rekao je neimenovani dužnosnik. "Obavljali smo pretres kuće u četvrti Mansura, kad su izbili sukobi a tri pripadnika Al-Kaide ubijena dok su ranjena četiri pripadnika snaga sigurnosti", izjavio je dužnosnik. Četvrtog pripadnika Al-Kaide uhitile su snage sigurnosti, istaknuo je isti izvor. Snage sigurnosti otkrile su u pretresu dva automobila-bombe, tri pojasa s eksplozivom i eksploziv, rekao je dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙