FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće o španjolskim pregovorima o međunarodnoj pomoći poduprlo europska tržišta dionica

LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 21. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica blago su ojačala u petak nakon što su mediji izvijestili da Španjolska pregovara s Europskom komisijom o mjerama koje bi mogle biti povezane s paketom međunarodne pomoći.

Londonski FTSE pao je 0,1 posto na 5.851 bod, frankfurtski DAX skočio je 0,8 posto na 7.444 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,2 posto i iznosio 3.518 bodova.

Španjolska vlada i Europska komisija pregovaraju o mjerama koje bi zajmodavci mogli tražiti od Madrida u zamjenu za financijsku pomoć, izvijestio je The Financial Times, pozivajući se na neimenovane izvore uključene u razgovore.

Po FT-u, plan će biti objavljen idućeg četvrtak a bit će fokusiran na strukturne reforme a ne na rezanje potrošnje i uvođenje novih poreza. Vlada na čelu s premijerom Marianom Rajoyem oklijeva uputiti zahtjev za pomoći, očigledno strahujući od strogih uvjeta štednje s kojima bi ona mogla biti povezana.

U međuvremenu su izvori za Reuters kazali i da vlada razmišlja o zamrzavanju mirovina i podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu, sa 65 na 67 godina, kako bi se smanjila potrošnja.

Te su vijesti potaknule rast španjolskog burzovnog indeksa IBEX-a za 0,9 posto.

Među sektorima dobitnicima izdvajao se onaj financijski, pri čemu su Deutsche Bank i Credit Agricole ojačali 1,4 posto a BNP Paribas jedan posto.

Porasla je i vrijednost proizvođača automobila, pa je Renault ojačao 1,6 posto a Volkswagen 1,1 posto.

Europski indeks volatilnosti, koji mjeri averziju investitora prema riziku, potonuo je 3,9 posto, na najnižu razinu u šest mjeseci, što je dokaz da se poboljšava apetit investitora za rizikom, s obzirom na prigušene strahove od dužničke krize u eurozoni.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,3 posto, na 9.110 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙