FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena dionica u nervoznoj trgovini, ponovo jača apetit za rizikom

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u srijedu u nervoznoj trgovini uoči sutrašnjeg sastanka Europske središnje banke (ECB), nakon što je slaba potražnja na aukciji njemačkih obveznica signalizirala obnovljeni apetit ulagača za rizikom.

Londonski FTSE pao je 0,1 posto na 5.664 boda dok je pariški CAC bio na istom postotnom dobitku i iznosio je 3.403 boda. Frankfurtski DAX bio je najveći dobitnik - bio je u plusu 0,8 posto i iznosio je 6.989 bodova.

Njemačka je u četvrtak prodala desetogodišnje državne obveznice u vrijednosti 3,61 milijardu eura, pri čemu je vrijednost prikupljenih ponuda bila manja od traženog iznosa.

„To potvrđuje da među ulagačima jača apetit za rizikom, čemu svjedočimo od srpnja za sve kategorije imovine. Ulagači se polako vraćaju dionicama i smanjuju izloženost njemačkim obveznicama na kojima gube novac", rekao je trgovac iz Pariza.

Potporu dionicama pružila su i očekivanja da će Europska središnja banka u četvrtak najaviti nove mjere za subijanje dužničke krize.

Tržišta žele da ECB predstavi plan kupnje španjolskih i talijanskih obveznica kako bi se smanjili njihovi troškovi zaduživanja i olakšala dužnička kriza.

„Možda nećemno sutra saznati sve pojedinosti ECB-ova plana ali znamo da će on biti objavljen pa je već uračunat u cijene“, rekao je David Thebault iz tvrtke Global Equities.

Rast tržišta dionica donekle je ograničio niz loših makroekonomskih podataka, koji su tako pokazali da je kriza počela pogađati najveće i najjače europsko gospodarstvo, ono njemačko.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicima bio je British Petroleum čije su cijene dionica pale za 4,2 posto nakon što je američko ministarstvo pravosuđa zaoštrilo retoriku protiv tog naftnog diva zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu 2010., optužujući ga za "veliki nemar".

Dobicima se pak izdvajao njemački Henkel, koji je dobio na vrijednosti 2,1 posto, a isti postotni rast zabilježila je i francuska banka BNP Paribas.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,1 posto na 8.679 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙