FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzi u očekivanju mjera ECB-a

LONDON,FRANKFURT/PARIZ, 31. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oporavile su se u petak budući da su izjave dužnosnika Europske središnje banke (ECB) potpirile očekivanja odlučnih poteza središnje banke u borbi protiv dužničke krize.

Londonski FTSE porastao je 0,8 posto na 5.762 boda, parički CAC za 1,4 posto na 3.426 bodova, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 1,6 posto i iznosio 7.008 bodova.

Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure izjavio je u petak da bančina kupnja obveznica na tržištu mora biti popraćena strogim uvjetima, dodajući da bi prema njegovom mišljenju to značilo program proveden u suradnji s europskim kriznim fondovima spasa EFSF i ESM.

"To potkrepljuje procjene da će ECB poduzeti neke poteze. Smanjenje troškova zaduživanja jest važno ali treba istodobno sročiti i jasnu strategiju dugoročnog rasta", kazao je Angus Campbell iz tvrtke Capital Spreads.

Trgovci također navode da su potporu dionicama dale i izjave Michela Barniera, europskog povjerenika za unutarnje tržište, o planovima da se Europskoj središnjoj banci dadu ovlasti za nadzor svih banaka eurozone.

Volumen trgovanja bio je danas slab jer su ulagači bili na oprezu uoči govora predsjednika Federalnih rezervi Ben Bernanke na skupu dužnosnika središnjih banaka u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming.

Bernanke je znao iskoristiti takve skupove za najavu ubalažavanja monetarne politike, iako je niz boljih od očekivanja američkih makroekonomskih podataka u posljednje vrijeme prigušio očekivanja da će Bernanke najaviti novi krug kvantitativnog ublažavanja.

Banke eurozone predvodile su dobitnike, pri čemu je cijena dionice Deutsche Banka porasla 4,0 posto, Credit Agricolea 6,2 posto a Banco Santandera 2,6 posto.

Među dobitnicima isticale su se i dionice rudarskih kompanija. Tako su dionice Anglo Americana, Fresnilla, Antofagaste, Kazakhmysa, Aggreca, Glencorea i Xstrate poskupjele u rasponu od 2,3 do 3,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,6 posto na 8.839 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙