FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači na oprezu, procjenjuju šanse za poticajne mjere u SAD-u

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u petak oslabile dok ulagači nastoje procijeniti kakve su šanse da američka središnja banka pokrene novi ciklus slabljenja monetarne politike kako bi poduprla slabašan gospodarski rast.

Londonski FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.767 bodova, frankfurtski DAX za 0,3 posto na 6.927 bodova, a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, kliznuvši na 3.422 boda.

Rudarske dionice bile su u petak najveći gubitnici u kontekstu oscilacija očekivanja da će Fed usvojiti nove poticaje za gospodarstvo. Cijene dionica kompanija Eurasian Natural i Rio Tinto pale su 3,6 odnosno 3,3 posto.

"Općenito očekujemo da investitori neće biti skloni pojačano se izložiti rizičnoj imovini kao što su dionice i euro dok idući tjedan ne dobiju jasnije znakove iz Fed-a“, kazao je Ishak Siddiqi, strateg ETX Capitala.

U četvrtak je James Bullard, predsjednik Fedove podružnice u St. Louisu, kazao da su se od prošle sjednice Feda makroekonomski pokazatelji donekle poboljšali, što je tržište protumačilo kao signal da Fed u rujnu neće pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, već da će pričekati daljnji razvoj gospodarske situacije.

Nekoliko sati kasnije predsjednik Fedove čikaške podružnice Charles Evans rekao je pak za tv-postaju CNBC da bi Fed trebao poduzeti mjere kako bi se smanjila nezaposlenost, uključujući i pojačanu kupnju obveznica.

"Trenutno se spekulira i s Fedovim pokretanjem novog ciklusa kvantitativnog popuštanja ali i sa suprotnim scenarijem. Pritom ipak valja imati na umu da su vrijednosti dionica dosada rasle temeljem očekivanja dodatnih poticaja, pa mislim da je taj scenarij već uračunat u ijene", kazao je Michael Hewson, viši analitičar CMC Marketsa.

Predsjednik Fed-a Ben Bernanke opetovano je na godišnjim konferencijama u Jackson Holeu skicirao smjernice Fedove politike u narednom razdoblju, pa će tržišna kretanja vjerojatno biti prigušena do ovogodišnjeg skupa koji će se održati krajem idućeg tjedna.

U fokusu ulagača bit će i današnji sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i grčkog premijera Antonisa Samarasa, radi procjene daljnjih zbivanja u dužničkoj krizi u eurozoni.

Zbivanja u eurozoni utjecala su na cijene dionica banaka eurozone, koje su u prosjeku oslabile 1,3 posto temeljem sumnji u sposobnost europskih lidera da obuzdaju dužničku krizu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,2 posto, na 9.070 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙