FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15.30 sati

ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski laburisti - stranka rada idućeg će tjedna početi prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi pokrenuli proceduru izmjene Ustava kojom bi se utvrdilo da se referendum mora raspisati na zahtjev 200 tisuća, umjesto sadašnjih 10 posto birača, najavio je danas predsjednik stranke Dragutin Lesar. Za pokretanje postupka ustavnih promjena Laburistima trebaju potpisi najmanje jedne petine, odnosno 31 zastupnika, pa su svoju inicijativu prije ljetne stanke poslali svim zastupničkim klubovima. "Hoćemo li uspjeti sakupiti 31 potpis, u ovom trenutku ne znam. Učinit ćemo sve, i ako uspijemo nadam se kvalitetnoj raspravi i prihvaćanju takve promjene", rekao je Lesar nakon sjednice Kluba Laburista, podsjetivši da su se sada vladajuće stranke dok su bile u oporbi zalagale za slično ustavno rješenje.

SPLIT - Predsjednik županijskog splitsko-dalmatinskog odbora HDZ-a i župan Ante Sanader na današnjoj je konferenciji za novinare poručio da bi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zbog onemogućavanja upisa 42 učenika u četverogodišnje školovanje za poljoprivredna zanimanja u srednjoj školi “Braća Radić” u Kaštel Štafiliću trebao podnijeti ostavku te je optužio ministra da se ponaša “milicijski”. Sanader je kazao da je današnja konferencija za novinare sazvana kao reakcija na jučerašnji "milicijski upad ministra Jovanovića u ranim jutarnjim satima u našu županiju”, a tim je postupkom "ministar nastavio praksu ove vlade i ministara koji dolaze po županijama tiho i ne najavljujući se ljudima u županiji”. Županija je osnivač škola i “ovaj upad ministra Jovanovića bez najave i elementarnog kulturnog javljanja županiji ili nekomu iz županije oštro osuđujemo, jer smatramo da ne pripada normalnom ponašanju i demokratskim uzusima", kazao je, ustvrdivši da i nije čudno što se ministar Jovanović tako ponaša jer je zdravstveni djelatnik i nestručan je za resor prosvjete i rješavanje problema u prosvjeti. Sanader smatra da ako je netko napravio propust što su 42 učenika upisana u četverogodišnji program za poljoprivredna zanimanja bez potrebnih 36 bodova, onda odgovornost treba snositi taj tko je napravio propust, a ne djeca.

SPLIT- Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Zdravko Omrčen danas je na konferenciji za novinare zatražio smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog, kako je rekao, prejudiciranja rješenja Prosvjetne inspekcije, bahatog i neodgovornog ponašanja i vrijeđanja svih u Srednjoj školi "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću, a posebno djece. "Ministar Željko Jovanović očigledno još živi u prošlosti kada se osuđivalo i presuđivalo, vrlo često nevinim ljudima, bez prava na obranu", rekao je Omrčen nezadovoljan kritikama koje je, kako je rekao, ministar uputio roditeljima, djeci i školskom odboru. Ministar, rekao je Omrčen, raspravlja i kritizira školski odbor koji ima zadatak štititi interese škole. "Optužuje i ravnatelja koji je dužan provoditi odluke školskog odbora. Obrušio se na osnivača, točnije na mene samo zato što osiguravamo materijalno-tehničke uvjete za realizaciju nastave u školama", kazao je Omrčen. Smjenjivanje ravnatelja i tvrdnje o protuzakonitim aktivnostima Omrčen vidi kao prejudiciranje jer o eventualnoj smjeni ravnatelja ne odlučuje ministar već školski odbor. Omrčen smatra nezakonitim i ministrov zahtjev da se razriješi školski odbor.

KARLOVAC - U Karlovcu su u prvom upisnom roku u Prirodoslovnu školu bila upisana 23 učenika s manje od 36 bodova, ali je prosvjetna inspekcija reagirala i ti su učenici pravovremeno ispisani i upisani u druge škole, no zbog toga je ugašen prehrambeni smjer u gradu koji ima razvijenu industriju piva, pekarstva, mesa i studij prehrambene tehnologije na Veleučilištu, kazao je za Hinu ravnatelj škole Damir Jakšić. Župan Ivan Vučić kazao je za Hinu da Karlovačka županija kao osnivač srednjih škola nije dobila službene podatke o bilo kakvim upisnim nepravilnostima, ali da mu je poznato da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na njihov zahtjev podignulo upisne kvote za neke obrazovne programe, zbog interesa učenika. Za tekuću školsku godinu, kazao je dalje župan Vučić, u 13 je srednjih škola (devet u Karlovcu, dvije u Ogulinu i jednoj u Dugoj Resi) upisano 1383 učenika, što je 110 više od broja učenika koji su u Karlovačkoj županiji završili osnovnu školu, ali i 178 manje od raspoloživih mjesta, što znači da je ostalo neupisano šest razrednih odjela.

ZAGREB - Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić izjavio je danas da će Ured ponovno Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputiti zahtjev da se subvencionira prijevoz svih zagrebačkih srednjoškolaca, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kazao je da je Vladina odluka o subvencioniranju potpuno jasna te da je njome obuhvaćen međumjesni prijevoz. Lovrić je rekao da odluka o sufinanciranju troškova međumjesnog javnoga i linijskoga prijevoza redovitih učenika srednjih škola nije pravedna jer ne tretira jednako sve zagrebačke učenike, ovisno dolaze li iz, primjerice, Sesveta ili Novog Zagreba. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je Vladina odluka o subvencioniranju prijevoza učenika potpuno jasna, ustvrdivši da problemi postoje samo u glavama nekih koji takvu dobru odluku žele prikazati u negativnom svjetlu.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pozvao je danas prosvjetne djelatnike da daju podršku izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) kako bi njihov status u društvu bio bolji nego do sada. "Interes hrvatske vlade je osigurati da učitelji, nastavnici i svi prosvjetni radnici u Hrvatskoj imaju što bolje uvjete za svoj rad", rekao je ministar nakon konferencije za novinare u povodu povratka hrvatske paraolimpijske delegacije s Parolimpijskih igara u Londonu. Jovanović je dodao da predložene izmjene TKU jamče prosvjetnim djelatnicima da njihov status u hrvatskom društvu bude bolji. Pozvao ih je da podrže izmjene TKU-a kazavši da će sigurno biti zadovoljni sa svime što će Vlada tada poduzimati.

KOPRIVNICA - Potpis na ugovor o kupovini udjela u tvrtki Media uni stavili su danas koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, privremeni rektor Medijskog sveučilišta u Koprivnici Marin Milković, direktor Veleučilišta Varaždin Goran Kozina te član uprave Europa Press holdinga Peter Imberg, a cijenu u iznosu od 2,9 milijuna kuna Grad Koprivnica platio je Europa press holdingu, čime je stekao 75 postotni udio u Media uni, a 0,72 milijuna kuna izdvojilo je Varaždinsko veleučilište za preostalih 25 posto udjela u tvrtki, koja posjeduje sveučilišnu dopusnicu za rad do 2014. godine.

ZAGREB - Dan Hrvatskih voda, 7. rujna, svečano je danas obilježen u zgradi Uprave Hrvatskih voda, a tom je prigodom potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo kako se Hrvatska, iako ima 136 godina dugu tradiciju gospodarenja vodama, nažalost ne može pohvaliti da je postigla maksimum, pa čak ni optimum upravljanja hrvatskim vodama.

ZAGREB - Svjetski dan oralnog zdravlja, koji se obilježava 12. rujna, Hrvatska komora dentalne medicine ove godine posvećuje pružanju dentalnih usluga te preventivnim postupcima kod osoba s posebnim potrebama. Komora će, kako su priopćili, posebnu pozornost posvetiti slijepim i slabovidnim osobama za koje će, u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe i slabovidne, izdati drugu knjigu (prva je izdana 2010. godine), kao nastavak uspješnog projekta dostupnosti oralnog zdravlja osobama s posebnim potrebama, čiji će prijepis na Brailleovom pismu, pružiti saznanja o oralnom zdravlju te poučiti slijepe i slobovidne kako ga sačuvati.

ZAGREB - U Ravnateljstvu policije svečano je danas otvoren Twinning light projekt "Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta" vrijednog 200.000 eura koji financira Europska unija unutar EU IPA programa 2008 za Republiku Hrvatsku. Provedbom projekta, u suradnji s policijom njemačke pokrajine Baden Wuerttemberg, kroz osam mjeseci pridonijet će se izgradnji i jačanju sustava prevencije kriminaliteta i uskladiti ga s europskim standardima uz usvajanje najboljih europskih iskustava. Projektom je predviđena izrada priručnika za postupanje u prevenciji kriminaliteta i izrada edukacijskih programa za policijske službenike, priprema prijedloga prevencije kriminaliteta za Policijsku akademiju te provedbu ciljanih edukacija. Projekt je započet u lipnju i trebao bi biti dovršen u veljači iduće godine.

RIJEKA - Općinsko vijeće Viškova sinoć je na izvanrednoj sjednici zatražilo brisanje županijskog Centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) „Marišćine“ iz prijedloga Prostornog plana Primorsko-goranske županije (PGŽ), koji je sada u postupku javne rasprave, potvrdio je danas predsjednik tog vijeća Igor Rubeša (PGS). Također je zatraženo zatvaranje svih odlagališta u općini Viškovo – Marišćine, Viševca i Sovjaka, prestanak baliranja komunalnog otpada na Viševcu i uklanjanje bala s Viševca i Marišćine. Za predložene zaključke glasovali su svi vijećnici osim nezavisnog Veljka Bezjaka, koji je bio suzdržan (u vijeću je najviše vijećnika SDP-a (6) i HDZ-a (5). S Nezavisne liste su dva vijećnika te po jedan vijećnik PGS-a, HSLS-a i predstavnik srpske nacionalne manjine).

DUBROVNIK - U atriju palače Sponza danas je predstavljen engleski prijevod "Dubrovačkoga statuta 1272." - "The Statute of Dubrovnik of 1272". Riječ je o prijevodu dubrovačkoga srednjovjekovnog Statuta, koji je tijekom više od pet stoljeća - od 1272. do 1808. godine, odnosno do ukidanja Republike, bio temelj pravnoga sustava nekadašnje Dubrovačke Republike. Uz brojne goste i uzvanike predstavljanju knjige nazočili su i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Dubravka Šuica.

VARAŽDIN - Sedmi Trash Film Festival u Varaždinu održat će se 14. i 15. rujna, a tema će mu ove godine biti akcijski film i njime će se odati počast legendarnim glumcima kao što su Chuck Norris, Sylvester Stalone, Arnold Schwarzeneger, Dolph Lundgren i drugi, najavio je danas u Varaždinu Igor Meštrović, potpredsjednik varaždinske udruge Trash.

ZAGREB - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je u 12,52 sati zahtjev za gašenje mješovite šume na Dinari iznad Vrlike kod mjesta Modraš, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar gase lokalne vatrogasne snage, a na požarište je upućen i 1 canadair.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙