FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 15. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

MARIJA BISTRICA

Tisuće vjernika sudjelovale su danas, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Bistričke koje je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, poručivši kako se u vremenima krize vjernici trebaju okrenuti provjerenim obrascima vjerničkog i nacionalnog postojanja. "U vremenima nepredvidivih i često forsiranih promjena, potrebno je držati se provjerenih i čvrstih oslonaca našega vjerničkog i nacionalnog postojanja. Na tom putu treba uvijek započinjati od obitelji, koju valja ponovno otkriti kao glavnu baštinu čovječanstva, zajednički nazivnik i znak istinske i stabilne kulture, koja je u prilog čovjeku", rekao je nadbiskup. Naglasio je da zakonodavstvo i djelovanje državnih institucija moraju biti u službi obitelji zasnovanoj na braku i otvorenoj životu te da moraju priznavati pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim uvjerenjima. Misno slavlje tradicionalno je započelo procesijom s kipom Majke Božje Bistričke, koji su na rukama nosili bistrički vatrogasci. Kip su u procesiji pratile i žene u zagorskim narodnim nošnjama, bistrički kuburaši i mnoštvo vjernika hodočasnika.

SINJ

Procesiju i svečano misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Sinju predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić, koji je poručio kako vjeruje u novu humanost gdje zbroj glasova i ruku neće zamjenjivati glas savjesti te u etičnu znanost i medicinu jer, poručio je, nije etično sve što je tehnički moguće. Ne zahvaća li nas, naš dom i našu domovinu neprimjetno mentalitet koji svodi sve na mišljenja da ništa nije važno i da je sve isto i relativno, zapitao je Barišić i poručio kako ne može samo mišljenje koje ne obvezuje biti temelj zajedništva mira, odgovornosti, poštenja i etičnosti. Gdje Bog nije temelj istine, gdje se Boga ne veliča ni čovjeka se ne pohađa, rekao je nadbiskup i naglasio kako se stvara kult ega, a od znanosti nova religija. "Opasno je svoje želje koje su u suprotnosti s naturom i biblijskom objavom dizati na razinu prava", rekao je, osvrnuvši se na pitanja pobačaja i medicinski pomognute oplodnje. "Dijete nije tumor koji ugrožava, nego novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava - Božja i ljudska. S druge strane, razumljiva je želja za potomstvom, potrebno je liječiti neplodnost, ali uvijek uz poštivanje etičnosti. Nije sve etički dozvoljeno što je tehnički moguće", naglasio je.

ŠKABRNJA

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji danas je na blagdan Velike Gospe koncelebrirano misno slavlje i procesiju s Gospinim kipom, predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Hodočašćem želimo zahvaliti Gospi za sve što je učinila našoj nadbiskupiji u dugoj tisućljetnoj povijesti, posebice u obrani pred okrutnom agresijom prije dvadeset godina kada smo bili odsječeni od svijeta i prepušteni na milost i nemilost tenkovskih granata četničkih odreda koji su nas napadali sa svih strana, rekao je Puljić. Mi smo ovdje proživljavali pravu kalvarijsku dramu, a Gospa nas je pratila svojom pomoću i zaštitom, rekao je nadbiskup Puljić i istaknuo kako se "upravo Gospinim zagovorom dogodilo nekoliko pravih čudesa koje se ljudskom logikom ne može protumačiti". Dogodilo se "čudo 'slobodne i neovisne države' koju nije htjela ni Europa, ni Amerika, ni Ujedinjeni narodi", čudo obrane naših ognjišta usprkos užasnog razaranja i strategije 'spaljene zemlje', rekao je. Dogodilo se i čudo solidarnosti naših ljudi, posebice iz inozemstva, stizali su brodovi s hranom i drugim potrebnim stvarima za ugroženo pučanstvo, rekao je i poručio "to nikako ne možemo i ne smijemo zaboraviti".

DUBROVNIK

Dvjestota godišnjica tvrđave Imperijal na Srđu, simbola herojske obrane grada Dubrovnika od srpsko-crnogorske agresije 1991. te dvadeseta obljetnica oslobođenja juga Hrvatske 1992., obilježena je danas prigodnim programom u organizaciji Francuske alijanse Dubrovnik i dubrovačkog Muzeja suvremene povijesti. U sklopu programa organiziran je stručni osvrt na povijest tvrđave te obilazak Muzeja Domovinskog rata pod vodstvom voditeljice muzeja Varine Jurice Turk. Tvrđava Imperijal na Srđu počela se graditi 1806. godine za vrijeme francuske okupacije Dubrovnika i bila je završena 1812., i to 15. kolovoza, na rođendan tadašnjeg francuskog vojskovođe Napoleona. Tijekom Domovinskog rata tvrđava Imperijal postala je simbol obrane Dubrovnika i hrvatskog juga. Tu se 6. prosinca 1991. godine odigrala i presudna bitka koja je promijenila tijek Domovinskog rata na dubrovačkom području, kada su se malobrojni ali hrabri hrvatski branitelji uspjeli oduprijeti napadima srpsko-crnogorskog agresora i zadati mu odlučan udarac.

RIJEKA

Manji hidroavion hrvatskih registarskih oznaka danas oko podne nenajavljeno je sletio u more u Barbatskom kanalu kod Raba, u kabinu mu je prodrlo more, ali ni jedno od dvoje hrvatskih državljana koji su bili u zrakoplovu nije ozlijeđeno, doznaje se iz operativnog dežurstva primorsko-goranske Policijske uprave. Slijetanje hidroaviona nije bilo najavljeno mjerodavnim službama. Nakon slijetanja, u kabinu hidroaviona prodrlo je more, ali hidroavion nije potonuo, pa je dotegljen do obale. Očevid kojim će se utvrditi okolnosti i razlozi slijetanja hidroaviona u Barbatski kanal traje, kažu u policiji.

ZAGREB

Na zagrebačkom području jučer su se dogodila dva oružana razbojstva, od kojih je jedno, u kasinu, počinio maskirani razbojnik, a drugo u poslovnici za otkup plemenitih metala nepoznata žena, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka (PUZ). U Prigorju Brdovečkom u ulici Ilije Gregorića jučer u prijepodnevnim satima maskirani razbojnik prijeteći vatrenim oružjem 21-godišnjoj zaposlenici kasina ukrao je nekoliko desetaka tisuća kuna. Policija ne navodi ima li u ovome razbojstvu ozlijeđenih. U kasnim poslijepodnevnim satima u zagrebačkom naselju Trnje u ulici Ljerke Šram nepoznata ženska osoba je prijeteći vatrenim oružjem u poslovnici za otkup plemenitih metala počinila razbojništvo nad 26-godišnjom zaposlenicom te otuđila više stotina kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙