FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

OSIJEK

Kod Spomen obilježja, na izlazu iz osječkog prigradskog naselja Nemetina, danas je obilježena 20. obljetnica najveće razmjene zatočenika u Domovinskome ratu. Na današnji dan 1992. godine iz srbijanskih koncentracijskih logora, među kojima su Stajićevo, Begejci, Niš oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, a na inicijativu Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza, kao dana sjećanja na zatočene i nestale. Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić kazao je kako je većina branitelja prošla i po nekoliko logora te je zahvalio građanima Osijeka na dočeku oslobođenih zatočenika 1992. godine koji ih je, kako kaže, izliječio od muka i patnji proživljenih u logorima. Svake godine se treba prisjećati ovoga datuma te onih koji nisu dočekali slobodu, rekao je. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naglasio je kako sjećanje na poginule branitelje i logoraše znači prisjećati se digniteta Domovinskog rata i temelja Republike Hrvatske, u koje su uloženi brojni životi te patnje logoraša.

PULA

IDS traži da se o projektu Termoelektrane Plomin 3 na ugljen očituju građani Istre na referendumu, kaže se u današnjem priopćenju o zaključcima koje je na sinoćnjoj sjednici donio Savjet vladajuće istarske stranke. Savjet IDS-a kad je Plomin 3 u pitanju utvrdio je da je prema županijskom Prostornom planu moguća gradnja termoelektrane na plin, a Vlada je bez ikakve suglasnosti, kaže se u priopćenju, već raspisala natječaj za Termoelektranu Plomin 3 na ugljen. S obzirom na to da prema pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, resorno ministarstvo bez pitanja i suglasnosti općina, gradova i županije može samostalno izdati građevinsku dozvolu ili potvrdu glavnog projekta za termoelektranu, IDS predlaže referendum, zaključeno je na Savjetu. Na Savjetu se, kaže se u priopćenju, razgovaralo i o posljednjim zbivanjima vezanim uz nedavne prozivke od strane potpredsjednika stranke Damira Kajina i nekolicine bivših IDS-ovaca. Zaključeno je da je IDS snažna i stabilna demokratska stranka koja ima mehanizme i tijela koja mogu uspješno riješiti eventualne sporove te da se ubuduće sve nedoumice i nesuglasice rješavaju isključivo na tijelima stranke, što je jednoglasno usvojeno.

OPATIJA

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina danas je na konferenciji za novinare podupro gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića (SDP) i njegovu kandidaturu za drugi po redu gradonačelnički mandat na sljedećim lokalnim izborima. Odgovarajući na pitanje o svojoj kandidaturi za primorsko-goranskog župana, Komadina je podsjetio da je Županijski odbor SDP-a njegovu kandidaturu potvrdio još prije početka ljeta. Građani prepoznaju Dujmića i koaliciju predvođenu SDP-om koja je na vlasti u Opatiji, kao poštenu i odgovornu vlast bez ijedne afere, kazao je Komadina. Dodao je da je Dujmić ostvario zajedništvo lijevih snaga i kolega drugih političkih opcija te je izrazio očekivanje da će ga sadašnji koalicijski partneri poduprijeti. Na novinarski upit da komentira navodnu odluku ministra Siniše Hajdaša Dončića o tome tko će biti zamjenik ravnatelja Zračne luke Zagreb prije nego je raspisan natječaj za to mjesto, Komadina rekao kako u poslu ima situacija kada se moraju vući određeni potezi, da se nekad to napravi trapavo, pa da „ispadne ovako kao što je ispalo.“ Ocijenio je da je osoba o kojoj se radi (Krunoslav Šams) znalac u tom poslu, ali i da u ime transparentnosti sve treba odraditi kao što se očekuje u javnosti, zakonito i korektno. Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji rad Vlade RH, Komadina je rekao da je njegova ocjena Vlade vrlo dobra. Vlada je definitivno održala stabilnost Hrvatske, nije se urušio kreditni rejting, istaknuo je.

ŠIBENIK

Uzrok požara koji je u nedjelju rano ujutro izbio u neposrednoj blizini parkirališta diskoteke Hacienda u Vodicama je otvoreni plamen, izvijestila je Policijska uprava šibensko-kninska. Neslužbeno se doznaje da je požar najvjerojatnije podmetnut. Veliki požar koji je buknuo u nedjeljui ujutro krenuo je od diskoteke Hacienda, a vatrena stihija, nošena jakom burom ubrzo je zaprijetila stotinama kuća u naselju Stablinac i u Gornjoj Srimi, čiji su apartmani bili puni turista. Velikim naporom vatrogasaca, ali i uz pomoć mještana i turista, svi stambeni objekti su obranjeni. Izgorjelo je oko 20 hektara trave, niskog raslinja i smrike.

DUBROVNIK

Požar na području Kule Norinske lokaliziran je i pod nadzorom je gasitelja a u tijeku je sanacija požarišta, priopćeno je iz Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije. U opskrbi električnom energijom na području doline Neretve nema poteškoća, a cestovni i željeznički promet teku neometano. Požar na području Kule Norinske i Komina dojavljen je 11. kolovoza oko 8,30 sati, a u njegovu gašenju sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova, županijske vatrogasne snage, postrojbe iz Splita i Dubrovnika, dobrovoljna vatrogasna društva s Pelješca te vatrogasci iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, s ukupno 135 vatrogasaca, 25 vatrogasnih vozila i 100 pripadnika Hrvatske vojske. Požarom je zahvaćeno više od 1000 hektara šume, trave, niskog raslinja.

ZAGREB

Akademkinja Maja Bošković-Stulli, književna povjesničarka i utemeljiteljica suvremene hrvatske folkloristike, umrla je danas u 90. godini u Zagrebu. Rodila se u Osijeku 1922., ali je gotovo svoj cijeli život provela u Zagrebu. Bila je terenska i arhivska istraživačica koja je postavila teorijske temelje za sva buduća proučavanja hrvatske usmene književnosti. Od 1952. do umirovljenja, 1979., radila je u Institutu za etnologiju i folkloristiku, kao ravnateljica (1963. do 1973.) te glavna urednica časopisa Narodna umjetnost. Godine 2000. izabrana je za redovitu članicu Razreda za književnost HAZU, a dvije je godine bila voditeljica Akademijina Odsjeka za etnologiju. Bila je članicom uredništva uglednog međunarodnog časopisa Fabula te enciklopedijskog priručnika Enzyklopaedie des Maerchens, članica brojnih hrvatskih i inozemnih znanstvenih i stručnih društava. Za svoj međunarodno priznati znanstveni rad primila je brojne nagrade, među kojima i Herderovu nagradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙