FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB i britanska središnja banka zadržale postojeće kamatne stope

FRANKFURT/LONDON, 6. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) odlučila je na mjesečnom redovnom zasjedanju u četvrtak zadržati postojeće kamatne stope, a na isti potez odlučila se i britanska središnja banka.

ECB je tako zadržala ključnu kamatnu stopu u visini 0,75 posto, stoji u bančinom priopćenju po dovršetku dvodnevnog zasjedanja.

U fokusu tržišta bit će sada tiskovna konferencija čelnika ECB-a Marija Draghija na kojoj se očekuje objava pojedinosti novog plana kupovina državnih obveznica. Cilj je toga programa sniziti visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije.

U odvojenom izvješću britanska središnja banka objavila je da je njezin odbor za monetarnu politiku odlučio da zasad neće poduzimati nove mjere za poticanje stagnirajućeg britanskog gospodarstva. Ostaje tako i dalje pri planu kupnje 50 milijardi funta vrijednih britanskih državnih obveznica do studenoga, čime bi ukupna vrijednost toga programa dosegnula 375 milijardi funta.

Cilj je tog programa, poznatog kao kvantitativno ublažavanje, povećati ponudu novca i stimulirati gospodarsku aktivnost putem potrošnje i zaduživanja. Britanska središnja banka ujedno je zadržala postojeću kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto, u skladu s očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙