FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slaba potražnja za njemačkim 10-godišnjim obveznicama pred sastanak ECB-a

BERLIN, 5. rujna 2012. (Hina/AFP) - Aukcija novog izdanja 10-godišnjih njemačkih obveznica u srijedu je zabilježila slabu potražnju ulagača u promjenjivom okruženju uoči ključnih odluka Europske središnje banke (ECB) na ovotjednom sastanku.

Na današnjoj aukciji 5,0 milijardi eura vrijednih 10-godišnjih obveznica ukupna potražnja iznosila je svega 3,93 milijarde eura. Prihvaćen je iznos od 3,61 milijarde eura, objavila je njemačka središnja banka Bundesbank koja je organizirala prodaju.

Prosječna kamatna stopa iznosila je 1,42 posto, kao i na prethodnoj aukciji, održanoj 8. kolovoza.

"To je primjeren ishod. Podaci i dalje ukazuju na vrlo promjenjivo okruženje na tržištima, koje očituje visoku razinu opreza zbog ključnih odluka. Potražnja za obveznicama u kategoriji onih s rokom vraćanja za 10 godina puno je slabija nego na prijašnjoj aukciji", kazao je glasnogovornik tamošnje državne agencije za upravljanje državnim dugom.

Analitičarka iz tvrtke Newedge Strategy ishod aukcije ocjenjuje vrlo razočaravajućim. Trgovci su možda bili oprezni zbog toga što će se slična aukcija ponovno održati kroz tri tjedna, a moguća se i neka pojeftinjenja u skorije vrijeme, nagađa ona.

Dodala je i da bi slabija potražnja mogla biti i rezultat neizvjesnosti glede redovnog mjesečnog zasjedanja ECB-a koje se održava u četvrtak.

Tržišta gaje vrlo velika očekivanja u pogledu sutrašnjeg sastanka posebno nakon što je čelnik ECB-a Mario Draghi prošli mjesec dao naslutiti da bi središnja banka mogla ponovno aktivirati program kupnje državnih obveznica članica eurozone. Taj program pomogao bi poduprijeti potražnju za tim obveznicama i tako sniziti pripadajuće visoke kamatne stope.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙