FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - HSLS je danas prozvao vladu zbog, kako su rekli, nepostojanja vizije, strategije i političke hrabrosti za rješavanje problema nezaposlenosti. "Problem ove vlade nisu dobre namjere koje neosporno postoje, već nepostojanje vizije, strategije i političke hrabrosti za provođenje nekih mjera", poručio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na konferenciji za novinare. HSLS stoga vladi predlaže svoje mjere, među kojima su izmjena radnog zakonodavstva, decentralizacija Zavoda za zapošljavanje kao i neki novi modeli rada kojima bi se, drže u HSLS-u, omogućila nova ili djelomična zapošljavanja. Kada je riječ o organizaciji rada HSLS predlaže, među ostalim, podjelu radnog mjesta tako da se primjerice jedno radno mjesto s punim radnim vremenom dijeli na dva ili više zaposlenika.

ZAGREB - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) u otvorenom pismu ministru obrazovanja, znanosti i sporta Željku Jovanoviću predlaže da u slučaju da "iznimno odobri upis i nastavak školovanja" za 42 djece kojoj nije odobren upis u srednju školu "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću. Sindikat u današnjem pismu navodi kako škola u Kaštel Štafiliću nije jedina u kojoj upisi nisu provedeni u skladu s propisima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jučer je priopćilo da su zgroženi postupkom ravnatelja Srednje škole "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću–Nehaj, Petra Vrbanića, koji je upisao 42 učenika koji nisu ispunjavali upisne kriterije. Ministarstvo u priopćenju navodi kako je opće poznato da se u Republici Hrvatskoj prema važećim propisima u četverogodišnju školu može upisati samo onaj učenik čiji je minimalni bodovni uspjeh 36 bodova.

SPLIT - U ime roditelja nezadovoljnih nedavnom odlukom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta kojom je odbijena suglasnost za upis 42 učenika u srednju školu "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću, odvjetnik Darko Varnica danas će pismeno zatražiti izmjenu te odluke te pozvati ministra Željka Jovanovića da primi predstavnike škole i roditelja, zaključeno je na današnjem sastanku pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Zdravka Omrčena i ravnatelja škole Petra Vrbanića s učenicima i njihovim roditeljima. "Moramo napraviti sve što je u našoj moći da omogućimo djeci da idu u školu. Ministru bih poručio da mora promijeniti svoju odluku jer je ovoj djeci ukrao osmijeh s lica", kazao je pročelnik Omrčen nakon sastanka održanog u županiji Splitsko-dalmatinskoj. Ravnatelj Petar Vrbanić podsjetio je na to da je od Školskoga vijeća i nadležnih županijskih tijela dobio suglasnost za upis 42 spornih učenika iako nisu ostvarili potreban bodovni prag jer njihovim upisom nisu ugroženi učenici koji su prešli prag.

ZAGREB - Bivši član uprave Nove TV Dražen Mavrić posvjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu da je inicijativa za otkup programa iz vanjske produkcije najčešće dolazila od bivšeg direktora programa Nove TV Siniše Svilana te da su izvršni direktori predlagali rješenja, a uprava sklapala poslove. Na suđenju Svilanu za uzimanje 262 tisuće eura mita od vlasnika produkcijske kuće Core Media Vladimira Šelebaja u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV, Mavrić je rekao da direktor programa predlaže format emisije vanjske produkcije te razgovara o cijeni. Kazao je da je Svilan samostalno donosio prijedloge koji su se prihvaćali jer je uživao povjerenje uprave i jer su njegove reference ukazivale da je stručan. Nije mu poznato da je Svilan dobivao novac od Šelebaja.

ZAGREB - Suđenje za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu nastavljeno je svjedočenjem Renata Obranovića koji je rekao da sa svojim tastom bivšim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem nikada nije razgovarao o Glavašu. U svjedočenju Mesićeva zeta, 54-godišnjeg poduzetnika Obranovića najčešće izgovorene riječi bile su "ne sjećam se" i "ne znam" pa se tako ne sjeća ni o čemu se pričalo na ručku u uredu bivšeg predsjednika u srpnju 2010. na kojemu su uz njega i Mesića bili njegov prijatelj i poslovni suradnik Srećko Jurišić, jedan od četvero optuženika koji su priznali pokušaj podmićivanja i nagodili se s USKOK-om o uvjetnoj kazni, te Drago Tadić, jedini optuženik koji se nije nagodio pa mu se sudi.

VARAŽDIN - Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je u Varaždinu izvijestio da je Visoki trgovački sud prihvatio žalbu Grada Varaždina i komunalne tvrtke Varkom i preinačio rješenje Trgovačkog suda u Varaždinu te odbio kao neosnovan prijedlog za određivanje privremene mjere zabrane raspolaganja, odnosno isporuke novonastalog otpada Varkomu i Gradu. Istaknuo je da je time potvrđeno da se rješenjem Trgovačkog suda ne postiže svrha, da Grad i Varkom nisu bili obvezni predavati novonastali otpad T7 Grupi i da je baliranje bilo zakonito, te da mu je drago da se pokazalo da je Grad govorio istinu, a da je druga strana željela ostvariti neke svoje interne ciljeve. "Iz svih postupanja T7 Grupe, otkad je Grad krajem lipnja objavio koncesiju za novonastali otpad, od njihove žalbe do ovog pokušaja da se traženjem ovakve jedne mjere od suda blokira naše rješenje problema otpada – jasno je da je drugoj strani bilo u interesu da opstruira legalno rješenje koje Grad traži", istaknuo je Habuš.

VINKOVCI - Predsjednik županijskog odbora HDZ-a i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upozorio je danas da se nastavljaju negativni gospodarski trendovi u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je uz to pogođena i sušom pa je upitna sudbina mnogih poljoprivrednika. On je na konfernciji za novinare pozvao Vladu i resorna ministarstva da iznađu sredstva i reagiraju prema sušom pogođenim poljoprivrednicima te dodao da je pomoć potrebna i krizom pogođenim drvoprerađivačima te građevinskom sektoru. "Samo javna poduzeća u najboljim gospodarskim godinama investirala su i 1,3 milijarde kuna u najistočniju hrvatsku županiju, a ove će godine biti dobro ako investicije dosegnu 300 milijuna kuna", rekao je Galić.

ZAGREB - Potaknut napisima pojedinih medija o navodnim redovitim, od javnosti sakrivenim susretima zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s premijerom Zoranom Milanovićem, Nadbiskupski duhovni stol priopćio je danas da se time "želi ostaviti privid kako svaka ozbiljna tema o kojoj progovara Crkva u javnosti gubi na težini, jer se, kako oni tvrde, ionako o svemu njih dvojica dogovaraju". Na tragu želje za stvaranjem takvog privida pokazatelji su i tri znakovita napisa, kaže se priopćenju, te se citiraju tekstovi iz Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista. Novi list pisao je, pozivajući se na izvor iz Vlade, da premijer ima redovitu komunikaciju s kardinalom Bozanićem i kako su se dosad nekoliko puta sastali na neutralnom terenu, ni u Banskim dvorima, niti na Kaptolu, dok je Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz vrha SDP-a, pisao o tome da je Milanović uspostavio frekventnu i korektnu komunikaciju sa zagrebačkim nadbiskupom, te da oni telefonski komuniciraju razmjerno često, katkad i dva puta tjedno.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović primio je danas u Ministarstvu obrane (MORH) vrhunske sportaše, pripadnike Oružanih snaga (OS RH) koji su nastupili na Olimpijskim igrama (OI) u Londonu i uručio im Olimpijske značke Oružanih snaga poručivši im "da su za njega svi pobjednici". Značke su primili Damir Martin, Martin Sinković, Valent Sinković, Snježana Pejčić, Bojan Đurković, Lucija Zaninović, Šime Fantela, Ivan Kljaković Gašpić, Igor Marenić, Tina Mihelić, Tonći Stipanović, Neven Žugaj i Nenad Žugaj, dok David Šain dodjeli nije nazočio zbog spriječenosti. Čestitavši im na sudjelovanju na OI u Londonu, ministar obrane rekao je da je MORH-u bitan projekt potpore Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) dodavši da taj projekt ima budućnost. To je u interesu i MORH-u i HOO-u, rekao je.

ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je danas s čelnim ljudima četiriju županija Sporazum o ulaganju Fonda u pripremne radove za Centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske "Piškornica", pretovarnih stanica i sanaciju odlagališta na području Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Međimurske županije. Sporazum su potpisali v.d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Boženka Vranar, županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak, župan Koprivničko-križevačke Darko Koren, župan Varaždinske županije Predrag Štromar te zamjenik župana Međimurske županije Matija Posavec.

SPLIT - Ženski ogranak Nezavisnog sindikata Brodosplita - "Škveranke" danas je zatražio ubrzavanje procesa podizanja optužnica za zločine ratnog silovanja te pripremanje zakona kojim bi se silovanim ženama priznao status civilnih žrtava Domovinskog rata. U pismu upućenom Državnom odvjetništvu (DORH) i Ministarstvu branitelja "Škveranke" pozivaju DORH da ubrza proces podizanja optužnice za zločine ratnog silovanja". "Također tražimo od Ministarstva branitelja u što je moguće kraćem roku pripremu 'zakonskog okvira' kako bi se silovanim ženama priznao status civilnih žrtava Domovinskog rata", navodi se u pismu što ga potpisala koordinatorica "Škveranki" Blaženka Ercegović.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je najavio Zagrebački jesenski festival Bundekfest, glazbeno-scensku i gastronomsku manifestaciju, koja će se održati od 21. do 30. rujna u partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb. Na konferenciji za novinare na jezeru Bundek, Bandić je pojasnio razloge zbog kojih je Grad Zagreb otkazao suradnju dosadašnjim organizatorima Rujanfesta, rekavši da ga je na to još lani potaknula majka s troje djece koja je "preko žice" gledala kako se drugi zabavljaju, dok ona nije imala dovoljno novca za ulaznice. "Nikada više majka s djecom neće čekati iza ograde da bi ušla i popila pivo, pojela kobasicu i da bi se djeca vrtjela na ringišpilu. Nema šanse. Zato smo napravili Bundekfest gdje nema profita, a cilj je javni interes odnosno da građani mogu uživati tijekom deset dana", rekao je Bandić i dodao kako će, osim te glavne zadaće, Bundekfest imati i gospodarsku, kulturnu i turističku zadaću.

SISAK - Sisak, koji slovi kao jedan od najzagađenijih hrvatskih gradova, do 2015. bi se primjenom novog Programa zaštite okoliša, koji je danas predstavljen u sisačkoj gradskoj vijećnici, trebalo osjetno smanjiti onečišćenje okoliša. Tim sveobuhvatnim programom, koji su izradili stručnajci Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i zagrebačke tvrtke Accumular, predviđene su brojne mjere u zaštiti tla, zraka i vode, te smanjenja buke. U dokument su ugrađene i sve mjere i propisi Ministarstva zaštite okoliša i prirode sukladno postojećim zakonskim propisima.

KARLOVAC - Arheološki odjel Gradskog muzeja Karlovac i Općina Gvozd danas su se dogovorili da će zajedno istražiti lokaciju u blizini Slavskog polja na kojoj je proljetos pronađen kamen s isklesanim ornamentima kako bi se točno utvrdilo njegovo podrijetlo, rekao je za Hinu voditelja Arheološkog odjela Muzeja Lazo Čučković. Kamen visok 85 i širok 45 centimetara pronađen u šumi u Slavskom polju, prebačen je početkom mjeseca u Karlovac na istraživanje, a sondiranje terena pokazalo je da oko mjesta na kojemu je pronađen nema drugih kamenih blokova, dakle da se šuma ne nalazi na mjestu nekadašnjega groblja ili naselja. Zanimljivost kamena je u tome što se na njemu jasno vidi pleter, a taj starohrvatski simbol ne postoji nigdje na karlovačkom području.

ZAGREB - Školski kalendar "Godina za sjećanje" edukativni je materijal Udruge Pragma za rad s mladima u srednjim školama koji će, rečeno je na njegovu današnjem predstavljanju u zagrebačkoj Industrijsko-strojarskoj školi, biti važno didaktičko pomagalo u tim školama. Riječ je o sjajnu projektu, ocijenio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je svoju ocjenu da je to važno didaktičko pomagalo posebice vezao uz uvođenje dvaju predmeta - građanskoga i zdravstvenog odgoja.

ZAGREB - Peti ZeGeVege festival održivog življenja na kojem se izlažu i promoviraju isključivo proizvodi biljnog podrijetla, održat će se 7. i 8. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića, a posjetitelji mogu dobiti i stručne savjete o zdravlju i biljnoj prehrani te sudjelovati u radionici kuhanja. Cilj ZeGeVege festivala je pomoći građanima da koriste za život neophodne prirodne resurse održivo, uz najmanji utjecaj na okoliš te bez ugrožavanja životinja i dobrobiti drugih ljudi, ističe organizator festivala Udruga Prijatelji životinja.

ZAGREB - Igrokazi moraju računati na igru, a dramski predložak za igrokaz idealno bi trebao biti samo ishodište za njegove brojne i međusobno različite interpretacije, rečeno je na današnjem predstavljaju zbirki igrokaza "Noina mačka i drugi igrokazi" i "Puna vreća laži" autorice Sanje Lovrenčić, održanom u sklopu programa 45. Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF-a. "Pojam igrokaza danas je u nas izrazito pedagoški determiniran - naglasak je na pedagoškoj komponenti upoznavanja s dramskim predloškom umjesto na igri, koja bi trebala biti sastavnica prema kojoj bi taj predložak trebao biti usmjeren", kazala je na predstavljanju u zagrebačkoj Etno art galeriji urednica Lidija Dujić. U tom smislu, igrokazi Sanje Lovrenčić predstavljaju osvježenje i ohrabrenje, kazala je.

ZAGREB - Hrvatskim autorima Zdenku Bašiću, Nadi Mihelčić i Željki Černok dodijeljena su prestižna priznanja na području knjige za djecu - diplome Časne liste na 33. kongresu Međunarodnog vijeća za dječju knjigu (IBBY) koji se održao u Londonu krajem kolovoza, a danas su nagrađeni autori predstavljeni u Zagrebu. Na kongresu čija je tema bila "Preko granica: prijevodi i migracije" tradicionalno su dodijeljena bijenalna priznanja na području knjige za djecu, a jedno od njih je diploma Časne liste IBBY-a, koja se dodjeljuju piscima, ilustratorima, prevoditeljima i nakladnicima iz 75 zemalja svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙