FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA i SDP BiH uzajamno smjenjuju čelnike parlamenata

SARAJEVO, 5. rujna 2012.(Hina) - Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine u srijedu je uputio službeni prijedlog za razrješenje zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Denisa Bećirovića reagirajući tako na najavu iz njegove Socijaldemokratske partije (SDP) kako će u četvrtak ponovo zatražiti smjenu Denisa Zvizdića (SDA) s pozicije predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH.

SDA i SDP ovim su zahtjevima dodatno zaoštrili političku krizu u BiH nastalu nakon raskida njihove koalicije, što je dovelo do gotovo potpune blokade izvršne i zakonodavne vlasti kako na državnoj tako i na razini FBiH.

Denisa Zvizdića i njegova zamjenika Stanka Primorca iz Hrvatske stranke prava (HSP) SDP je, u suradnji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) te HDZ-om BiH i HDZ 1990., smijenio u srpnju, no Ustavni sud FBiH je krajem kolovoza tu smjenu zbog proceduralnih razloga ocijenio protuustavnom.

Zvizdić i Primorac su nakon toga ponovo preuzeli dužnosti s kojih su smijenjeni, no koalicija predvođena SDP-om najavila je kako će na sjednici Zastupničkog doma entitetskog parlamenta, zakazanoj za četvrtak, opet pokrenuti pitanje njihove smjene.

SDA je na to odgovorila najavom kako će se pridružiti već pokrenutoj inicijativi za smjenu Denisa Bećirovića, koji SDP predstavlja u državnom parlamentu.

Takav je prijedlog početkom tjedna već podnijela Srpska demokratska stranka (SDS) uz potporu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. SDA i stranke iz Republike Srpske u svojim su zahtjevima za smjenu Bećirovića ipak iznijeli različite argumente.

SDS mu zamjera prije svega "neprimjerenu i neusuglašenu komunikaciju" s predsjednikom srbijanske skupštine Nebojšom Stefanovićem, dok mu SDA spočitava vođenje isključivo stranačke politike i zanemarivanje državnih interesa.

Na najavu SDA iz SDP-a su odgovorili istog dana konstatirajući kako to samo pokazuje da je bilo opravdano raskinuti raniju koaliciju dvije stranke.

"Objašnjenje SDA kako ne podržava razloge koje je SDS navela u zahtjevu za smjenu, kao i da je potpora SDA Bećirovićevoj smjeni odgovor na zahtjev za smjenu predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH Denisa Zvizdića, samo je paravan. SDP ovaj potez SDA smatra neprihvatljivim, antidržavnim činom i dokazom da se SDA bori za fotelje, a ne za državu", stajalište je SDP-a.

Iz te su stranke ustvrdili kako je njihov zahtjev za smjenu Zvizdića potpuno opravdan s obzirom na postojanje nove parlamentarne većine u FBiH koju, uz SDP, čine i SBB te dva HDZ-a.

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine zasjedat će u četvrtak, no sve do početka sjednice bit će neizvjesno hoće li se na dnevnom redu naći i prijedlog za smjenu Bećirovića. Izvjesno je međutim kako će federalni Zastupnički dom biti u prilici odlučivati o smjeni Zvizdića i Primorca jer SDP, SBB i dva HDZ-a imaju osiguranu većinu zastupnika potrebnu da se to pitanje uvrsti i dnevni red.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙