FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodikov SNSD parlamentu predlaže Lagumdžijinu smjenu

SARAJEVO, 9. kolovoza 2012.(Hina) - Zahtjev za smjenu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije naći će se na dnevnom redu prve iduće sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazane za 6. rujna, a tu incijativu zajednički će podnijeti zastupnici iz političkih stranaka iz Republike Srpske, najavljeno je iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović potvrdio je u četvrtak za sarajevsko "Oslobođenje" kako će zahtjev za smjenu Lagumdžije biti obrazložen kršenjem ustava povezanim s glasovanjem predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima za rezoluciju o Siriji.

Uz SNSD zahtjev za smjenom trebali bi podnijeti i Srpska demokratska stranka (SDS) te Demokratska narodna stranka (DNS). Zasad je nejasno kako te stranke planiraju pokušati smijeniti Lagumdžiju jer je zakonom predviđeno da to mora predložiti predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a on nije najavio da to kani učiniti.

Iz HDZ-a BiH, čiji je Bevanda član, objašnjeno je kako oni ne podupiru zahtjeve iz Republike Srpske.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH Mato Franjičević izjavio je kako Lagumdžija "ne bi trebao biti smijenjen" no potvrdio je kako i u toj stranci drže da je sporan način na koji je donesena odluka da se na zasjedanju opće skupštine UN prošlog tjedna glasuje za rezoluciju o Siriji što ju je predložila Saudijska Arabija.

Franjičević drži kako su utemeljene primjedbe iz Republike Srpske da je Lagumdžija kao ministar vanjskih poslova trebao imati jasno stajalište sva tri člana Predsjedništva BiH.

U slučaju glasovanja za rezoluciju kojom je osuđen režim Bašara al-Asada zbog uporabe teškog oružja protiv civilnog stanovništva i data potpora mirovnom planu Kofija Anana Predsjedništvo BiH nije donijelo nikakvu formalnu odluku, a predsjedatelj tog tijela Bakir Izetbegović Lagumdžiju je ipak ovlastio da u New York pošalje naputak za prihvaćanje rezolucije uz obrazloženje kako je BiH ranije poduprla sve inicijative UN-a za prijekid sukoba u Siriji.

Sam Lagumdžija je rekao kako su odluke koje je donio utemeljene na pravu i pravdi pri čemu je sačuvan ugled BiH. Istaknuo je da osobno ne bi prihvatio provoditi odluke temeljene na drugačijim načelima te eventualno dopustiti svrstavanje BiH uz države kakve su Bjelorusija i Sjeverna Koreja koje su glasovale protiv rezolucije o Siriji.

Dodik je najavio blokadu rada državnih tijela vlasti i vladajuće koalicije koju čini šest stranaka sve dok Lagumdžija ne podnese ostavku ili ne bude smijenjen.

Zahtjev za Lagumdžijinu smjenu poduprla je i Stranka demokratske akcije (SDA), no njezin predsjednik Sulejman Tihić objasnio je da smjena ne može biti temeljena na razlozima na kojima inzistiraju iz RS-a nego na činjenici da aktualni ministar vanjskih poslova "već dvije godine proizvodi krize".

Lagumdžija je u svojstvu predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) ranije potaknuo izbacivanje SDA iz vlasti i smjenu njenih ministara u Vijeću ministara BiH.

Taj je proces trenutačno blokiran u parlamentu BiH jer su se zastupnici SDA pozvali na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i tako privremeno spriječili smjenu svojih ministara.

Pravorijek o tome bi krajem mjeseca trebao dati Ustavni sud BiH no uz novi zaplet na bosanskohercegovačkoj politilkoj pozornici potpuno je neizvjesno hoće li ministri iz SDA uopoće biti smijenjeni i hoće li se nastaviti proces preustroja vlasti na državnoj i na razini Federacije BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙