FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA i HSP BiH jačaju suradnju

SARAJEVO, 22. kolovoza 2012.(Hina) - Politička kriza u Bosni i Hercegovini sigurno neće biti rješena prije općinskih izbora zakazanih za 7. listopada, a oni mogu biti tek naznakom u kojem pravcu taj problem valja rješavati, ocijenio je u srijedu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

"Prijevremeni (opći) izbori mogući su izlaz iz krize prouzročene neodgovornim ponašanjem Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH)", izjavio je Tihić novinarima u Sarajevu nakon sastanka članova vodstva SDA i Hrvatske stranke prava (HSP) predvođene njezinim predsjednikom Zvonkom Jurišićem.

I Tihić i Jurišić ustvrdili su kako je isključivi krivac za trenutačnu krizu vlasti u državi i u Federaciji BiH predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, no za sada nema jasne strategije kako će SDA i HSP postupiti kada stranke iz Republike Srpske u parlamentu BiH postave zahtjev za smjenom Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova.

"Odlučit ćemo kada dođe do takvog zahtjeva", kazao je Jurišić, dodajući ipak kako za njega nema dvojbe da je Lagumdžija taj koji je izazvao političku krizu u BiH kada je odlučio da za nove političke saveznike u Federaciji BiH umjesto SDA i HSP-a uzme HDZ BiH i HDZ 1990. te Savez za bolju budućnost (SBB).

Tihić je izjavio kako SDA i dalje stoji na stajalištu da bi Lagumdžiju trebalo smijeniti, no ne zbog glasovanja za rezoluciju o Siriji, zbog čega je krenula lavina napada na njega, nego zbog neodgovornog ponašanja koje je pridonijelo jačanju unutarnje krize u zemlji.

Tihić je pojasnio kako će se prije eventualne rasprave o Lagumdijinoj smjeni morati rješiti pitanje pokušaja smjene ministara iz SDA u vijeću ministara BiH.

Time je naznačio kako bi moguću potporu smjeni Lagumdžije SDA uvjetovala povlačenjem zahtjeva za smjenom svojih ministara.

Jurišić i Tihić potvrdili su u srijedu kako će SDA i HSP nastaviti blisko surađivati, te kako ostaju u političkom savezništvu a pri tom računaju i na potporu Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

SDP u suradnji sa dva HDZ-a i SBB-om pokušava te tri stranke izbaciti iz vlade Federacije BiH, no taj je proces trenutačno blokiran zbog tužbi podnešenih entitetskom ustavnom sudu.

Taj bi sud tijekom jeseni morao odlučiti može li nova parlamentarna većina koju čine SDP, SBB i dva HDZ-a smijeniti predsjednika Federacije BiH Živka Budimira (HSP) i time otvoriti mogućnost promjena u vladi odnosno imenovanja novih ministara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙