FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA se pridružio zahtjevima da Lagumdžija podnese ostavku

SARAJEVO, 8. kolovoza 2012.(Hina) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u srijedu se pridružio pozivima ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatku Lagumdžiji da podnese ostavku, no pri tom je istaknuo kako ostavka ne bi trebala uslijediti zbog glasovanja o rezoluciji o Siriji nego zbog političke krize koju je Lagumdžija izavao u samoj zemlji.

Nakon sjednice stranačkog vrha održane u Sarajevu, Tihić je novinarima kazao kako u SDA smatraju da postoji cijeli niz razloga zbog kojih bi Lagumdžija trebao podnijeti ostavku, no među njima ne može biti i glasovanje predstavnika BiH na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u prilog rezolucije o Siriji.

Zbog tog čina, Lagumdžijinu je pak ostavku zatražio predsjendik Republike Srpske Milorad Dodik, a u SDA drže kako je potpora naporima da se okonča sirijska kriza bio jedini mogući ispravni postupak.

Tihić je u Lagumdžijine grijehe vrijedne smjene ubrojio svojedobno izbacivanje HDZ BiH i HDZ 1990. iz vlade Federacije BiH, narušavanje odnosa među konstitutivnim narodima u BiH te pokušaj uklanjanja SDA iz vlasti.

Predsjednik SDA pojasnio je međutim kako zastupnici iz te stranke u parlamentu BiH neće glasovati za Lagumdžijunu smjenu ukoliko to stranke iz Republike Srpske zatraže zbog glasovanja za rezoluciju o Siriji.

"Smjenu (Lagumdžije) možemo podržati samo zbog naših razloga", kazao je Tihić.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u zastupničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović najavio je u utorak kako bi se inicijativa za smjenu Lagumdžije mogla naći na prvoj narednoj sjednici tog tijela, ukoliko aktualni šef bosanskohercegovačke diplomacije sam ne podnese ostavku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙