FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi porasli, slabi podaci potpirili očekivanja monetarnih poticaja

LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 3. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta ojačala su u ponedjeljak budući da je slabljenje proizvodnih aktivnosti u Kini i Europi dodatno potpirilo očekivanja da će središnje banke posegnuti za novim poticajnim mjerama.

Londonski FTSE porastao je 0,7 posto na 5.749 bodova, frankfurtski DAX za 0,4 posto na 6.997 bodova, a pariški CAC za 0,5 posto na 3.431 bod.

Konačni podaci kineskog indeksa menadžera nabave koji izrađuje banka HSBC pokazali su pad aktivnosti u industrijskom sektoru u kolovozu na najnižu razinu u više od tri godine, od 47,6 bodova.

Aktivnosti u njemačkoj industriji također su se smanjile, i to više nego što se očekivalo, pokazali su konačni podaci tvrtke Markit Economics. Tako je indeks menadžera nabave za industrijski sektor u kolovozu iznosio 44,7 bodova, naprema prvotno procijenjenom 45,1 bodu. U srpnju iznosio je 43 boda.

U cijeloj eurozoni industrijske aktivnosti smanjene su u kolovozu trinaesti mjesec zaredom, iako nešto sporijim tempom nego mjesec ranije, pokazali su Markitovi podaci. Poboljšanje je ipak bilo nešto slabije nego što se očekivalo u prvim procjenama.

"Kineski PMI bio je slab ali tržišta su ipak porasla jer loše podatke sada smatraju dobrom vijeću, budući da svi očekuju odgovor monetarne politike", tumači Nick Nelson iz UBS-a.

Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke ponovio je u petak da će središnja banka djelovati "ako budu potrebno" kako bi poduprla tromo gospodarstvo, ali nije izričito signalizirao buduće poticaje.

U takvom su okruženju dionice rudarskih kompanije ojačele u prosjeku 1,5 posto. Kazakhmys, Antofagasta i Rio Tinto dobile su na vrijednosti 2,5 posto, 2,3 posto i 2,1 posto.

Obujam trgovine bio je slab budući da je američko tržište zatvoreno zbog blagdana.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,63 posto na 8.783 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙