FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U srpnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 5,1 posto na godišnjoj razini, što je već peti mjesec zaredom kako potrošnja pada, a taj podatak pokazuje da je gospodarstvo nastavilo slabiti i na početku trećeg tromjesečja. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, u srpnju nominalno pao za 2,2, a realno za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. "Rast nezaposlenosti na godišnjoj razini te pad zaposlenosti, uz stagnaciju kreditiranja stanovništva, negativno su utjecali na maloprodaju. Tome treba pridodati stagnaciju plaća, visoku razinu potrošačkog pesimizma te neizvjesnost glede ostvarivanja budućih dohodaka. Dodatno, realni raspoloživi dohodak smanjen je uslijed rasta troškova života, dijelom zbog povećanja PDV-a u ožujku, te rasta cijena električne energije i plina u svibnju, ali i relativno visokog kreditnog opterećenja", navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen banke u osvrtu na podatke DZS-a. Ipak, u srpnju je vidljiv utjecaj potrošnje turista, pa je u odnosu na lipanj promet u trgovini na malo realno porastao 16,9 posto.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u srpnju je bio manji za 0,1 posto u odnosu na lipanj, a na godišnjoj je razini, u odnosu na srpanj prošle godine, manji za 4,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Po podacima DZS-a, ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do srpnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 2,5 posto. Usporedba prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti pokazuje da je na godišnjoj razini, u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji pao za 4,5 posto. Za isti je postotak na godišnjoj razini pao i broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji zaposlenih je bilo 2,7 posto manje. DZS je objavio i podatke o zalihama gotovih proizvoda pri proizvođačima koji pokazuju da je i u srpnju nastavljen pad zaliha, u odnosu na lipanj za 0,2 posto, a u odnosu na prošlogodišnji srpanj za 11,8 posto.

ZAGREB - S liste poreznih dužnika 964 porezna obveznika uplatila su kraja kolovoza ukupno 54,82 milijuna kuna, a riječ je o dužnicima koji su svoj dug podmirili u cijelosti i onima čiji je dug temeljem izvršenih uplata postao niži od iznosa koji je kriterij za objavu popisa. Pokazuje to najnovije izvješće, objavljeno na web stranicama Ministarstva financija, o uplatama poreznih obveznika koji su brisani s liste dužnika jer su svoj dug podmirili u cijelosti, te poreznih obveznika koji se nalaze na listi dužnika, a čiji je dug temeljem izvršenih uplata postao niži od iznosa koji je kriterij za objavu popisa. Po najnovijim podacima Porezne uprave, 299 poreznih obveznika brisano je s liste dužnika jer su svoj dug podmirili u cijelosti. Ti su porezni obveznici uplatili ukupno 21,69 milijuna kuna svojih obveza. Istodobno, za 665 poreznih obveznika, koji su uplatili ukupno 33,13 milijuna kuna, njihov je dug temeljem izvršenih uplata postao niži od iznosa koji je kriterij za objavu popisa. Porezna uprava Ministarstva financija objavila je 31. srpnja popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

ZAGREB - U sklopu akcije "Poslovi u turizmu", čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, na portalu MojPosao je u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza objavljeno preko 2.100 oglasa za radna mjesta u kategoriji "Turizam i ugostiteljstvo" što je, unatoč krizi, 66 posto više oglasa za sezonske poslove nego u istom razdoblju prošle godine. Oglasi iz kategorije "Turizam i ugostiteljstvo" ostvarili su udio od 22 posto u ukupnom broju oglasa portala MojPosao. Od ukupnog broja objavljenih sezonskih poslova, većina od 62 posto odnosi se na županije na Jadranu, što je porast od 5 posto u odnosu na lani, priopćio je danas MojPosao. Najtraženija zanimanja ove su godine bila konobar, kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni kuhinjski radnik te recepcionar. Ove se godine u 68 posto oglasa nudio rad na određeno vrijeme, u 35 posto stalno zaposlenje, 8 posto bilo je namijenjeno studentima, a 28 posto za honorarne, odnosno sezonske radnike.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas građane i proizvođače hrane da podrže smanjenje stope PDV-a na hranu i usprotive se najavljenom povećanju izvoznih, a smanjenju uvoznih carina na prehrambene proizvode. Nerad prethodnih vlasti, učinci gospodarske krize i nepovoljne meteorološke prilike utjecali su na porast cijena hrane za koju hrvatski građani izdvajaju znatno više od europskog prosjeka, jer dok je u zemljama EU-a udio hrane u potrošnji kućanstava 11,7 posto, u Hrvatskoj hrana "pojede" 26,7 posto kućnog proračuna, upozorava HUS u priopćenju. Očekujući nove poremećaje na tržištu hrane zbog izvjesnog podbačaja ovogodišnjeg uroda, Vlada najavljuje poteze koji mogu samo produbiti negativne trendove. Osim toga, hrvatski građani plaćaju najskuplji PDV na hranu (25 posto), za razliku od svojih europskih susjeda (Češka 14 posto, Grčka 13 posto, Austrija 10 posto, Slovenija 8,5 posto). Sve to upućuje na zaključak da su nadležni resori negdje usvojili strategiju "izgladnjavanja građana", te da je provode s neviđenom ustrajnošću, stoji u priopćenju HUS-a.

ZAGREB - Sajam županija nova je sajamska priredba koja će se na Zagrebačkom velesajmu (ZV) održati od 19. do 23. rujna, najavili su predstavnici ZV-a i Hrvatske zajednice županija na današnjoj konferenciji za novinare. Svih 20 hrvatskih županija predstavit će na Sajmu svoju nematerijalnu baštinu, stare zanate, folklor, tradicijske običaje, turističku ponudu te prehrambene i druge proizvode nadahnute baštinom, rekao je direktor ZV-a Milan Trbojević. Organizatori najavljuju i okrugli stol župana s predstavnicima vlade, na kojem će se raspravljati kako država može potaknuti razvoj županija. Na pitanje je li Sajam županija zamjena za nekoć vodeću priredbu ZV-a, Jesenski međunarodni zagrebački velesajam, čelnik ZV-a Milan Trbojević odgovorio je da su vremena sajmova kao što je bio JMZV davno prošla te da je sada vrijeme specijaliziranih tematskih sajmova, čega se drži i poslovodstvo ZV-a. Po njegovim riječima, istodobno sa Sajmom županija održat će se Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije i kolektivne izložbe stranih zemalja, te sajam duhovnosti, Mystic, a do kraja godine u planu je održavanje tradicionalnih ZV-ovih priredbi Interliber i Ambienta te Sajma braniteljskih udruga.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi danas stagniraju, a u nešto većem fokusu investitora tek su dionice HT-a i Konzuma, kojima je ostvarena većina dioničkog prometa. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u minusu 0,11 posto, na 1.669 bodova, dok je Crobex10 bio u plusu 0,01 posto, na 908 bodova. Redovni promet dosegnuo je 8,6 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego jučer u ovo doba. Međutim trgovanjem obveznicom Erste banke ostvareno je otprilike 5 milijuna kuna prometa, tako da je promet dionicama bio 3,6 milijuna kuna, otprilike kao i jučer u ovo doba. Najveći promet do sada ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 1,13 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,85 posto, na 198,4 kune. Nadomak milijunskog prometa je i dionica Konzuma. Cijena joj je ojačala 0,12 posto, na 155,5 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po dobitcima se ističu dionice Ingre, koje su poskupjele 2,69 posto na 4,97 kuna, i dionice IGH, čija je cijena porasla 2,71 posto, na 529,55 kune. Nešto veće gubitke, pak, bilježe dionice Badela 1862, za 6,23 posto, te Diokija, za 5,64 posto, no uz promete ispod 100.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru i švicarskom franku za po 0,17 posto, a ojačala je i prema američkoj i britanskoj valuti. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,462291 kunu, a franka 6,214950 kuna. Američki je dolar oslabio prema kuni za 0,46 posto, a britanska funta za 0,39 posto, pa srednji tečaj dolara iznosi 5,921043 kune, a funte 9,410203 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙