FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je jednoglasno i bez rasprave odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Petra Čobankovića, kojega DORH tereti da je zlouporabom položaja Ivi Sanaderu i Stjepanu Fioliću omogućio protupravno stjecanje imovinske koristi, čime je državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna. O zaključcima MIP-a novinare je izvijestila predsjednica MIP-a Gordana Sobol, nakon za javnost zatvorene sjednice. Riječ je o slučaju preprodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, za koju je DORH podigao optužnice protiv Sanadera, Fiolića i Čobankovića te dviju pravnih osoba - Mesnica Fiolić i Centra za reprodukciju u stočarstvu. DORH tvrdi da je od preprodaje precijenjene zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Čobanković, Sanader protupravno zaradio 17,3 milijuna kuna, a Fiolićeve tvrtke gotovo osam milijuna kuna. Čobankovića se tereti da je to omogućio. MIP odobrava pokretanje kaznenog postupka kada Sabor ne zasjeda, no Sabor tu odluku mora potvrditi na prvoj idućoj sjednici.

VINKOVCI - Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Vinkovci i saborski zastupnik Damir Rimac danas je na konferenciji za novinare u Vinkovcima upozorio na teško stanje u vinkovačkoj tvrtki "Vodoprivreda" d.d. koja je, kako je ustvrdio, pred stečajem ili bankrotom, a dio radnika koji ukazuje na probleme izložen stalnom mobingu ili otpušten. "Tvrtka Vodoprivreda je od strateškog interesa za Vukovarsko-srijemsku županiju i hrvatski Istok, pa pozivam župana Božu Galića, saborske zastupnike i druge nadležne da se što prije raspravi slučaj tvrtke i pokuša spasiti 220 radnih mjesta", rekao je Rimac dodavši da je o stanju u tvrtki izviještena i Krim-policija. Prema njegovim riječima, iako je u prošloj godini "Vodoprivreda" imala 100 milijuna kuna prihoda, iskazala je gubitak od četiri milijuna, no stvarni je gubitak oko 10 milijuna kuna. "Ukupni gubitci tvrtke penju se na preko 30 milijuna kuna (…), a iz tvrtke se izvlače financijska sredstva u korist HDZ-a što odgovorno tvrdim", rekao je Rimac te naveo da su financijska izviješća lažirana kao i da su problemi u tvrtki počeli 2006. godine kada je za predsjednika Uprave postavljen Željko Šarčević. Rekao je da "Vodoprivreda" nije pitanje SDP-a ili HDZ-a već je u pitanju sudbina tvrtke i 220 radnih mjesta.

ČETEKOVAC - Na mjesnom groblju u Četekovcu održana je danas komemoracija za žrtve najvećeg četničkoga terora i masakra u Virovitičko-podravskoj županiji.

Na današnji dan prije 21 godinu pobunjeni Srbi i pripadnici Jugoslavenske narodne armije na kućnim su pragovima ubili 24 mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga. Iako su zločinci poznati, nitko za svoja nedjela do danas još nije odgovarao. U počast žrtvama cvijeće i svijeće, uz obitelji, položila su izaslanstva Hrvatskog sabora, vlade, vojske, policije, lokalne samouprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Obraćajući se rodbini žrtava zamjenik ministra branitelja pukovnik Ivan Gruić rekao je da 4. rujan 1991. upozorava kako se nikada ne smije dopustiti ponavljanje sličnih događaja koji predstavljaju kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda, kršenje humanitarnih propisa i međunarodnog kaznenog prava. Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić neprocesuiranje zločinaca koji su počinili pokolj nazvao je hrvatskom sramotom te pozvao sve nadležne institucije, a prije svega Državno odvjetništvo da "tu priču konačno privede kraju". To neće dignuti ljudi iz grobova, ali će zadovoljiti neke minimalne postulate pravde i pravednosti, zaključio je.

OSIJEK - Saslušanjem svjedoka na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjnaku optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Sisku 1991. i 1992. Bošnjakov sin, Hrvoje, u svom je iskazu naveo kako je s ocem, u kolovozu 1991. godine, bio na moru, kod Crikvenice, o čemu postoji i sačuvani račun, a vratili su se u Sisak, neposredno pred početak školske godine, nakon čega se njegov otac prijavio u policijsku postrojbu "Vukovi". Kazao je kako njegov otac u toj postrojbi bio u odjelu veze, a ne sjeća se točno, je li odlazio na terenske zadatke. Svjedok Ivan Galić kazao je kako je optuženi Bošnjak, sa sinom Hrvojem, boravio u jednoj od soba, koje su se nalazile u sklopu njegova restorana, te da se na računu koji potvrđuje njihov boravak, od 18. do 26. kolovoza 1991. godine, nalazi njegov potpis, i žig njegove tadašnje tvrtke "Trenk". Zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević uložio je primjedbu na iskaze svjedoka, ocijenivši ih subjektivnim te sračunatim na pogodovanje optuženom Bošnjaku, kako bi što povoljnije prošao u ovom kaznenom postupku, a također smatra da predočeni račun nije vjerodostojan. Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.

ZAGREB - Europska ekspertna skupina za deinstitucionalizaciju (EEG), u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) organizirala je danas Okrugli stol o Europskim općim smjernicama za prijelaz s institucionalne skrbi na pružanje usluga podrške u zajednici osobama s invaliditetom. U sklopu okruglog stola, održanog u zagrebačkom hotelu Panorama, predstavljen je i Priručnik za korištenje Strukturnih fondova u kojem su sadržani primjeri dobre prakse kojima bi se trebala voditi i Hrvatska. Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, istaknula je važnost javnog govora o ovoj temi jer je, kako je rekla, jedno od osnovnih prava sadržanih u UN-ovoj Konvenciji osoba s invaliditetom i Zakonu o socijalnoj skrbi pravo osobe gdje želi živjeti. Napomenula je kako institucije moraju biti svjesne da se moraju transformirati i prilagoditi najugroženijim skupinama kako bi im olakšale život.

DUBROVNIK - Kinematografi Dubrovnik, u suradnji sa Gimnazijom Dubrovnik i Udrugom "Luža", od 18. do 22. listopada organiziraju Dubrovnik Film festival.

Kako je istaknula Dubravka Mikulić iz Kinematografa Dubrovnik, riječ je o smotri amaterskih filmova djece i mladih od 10 do 20 godina iz mediteranskih zemalja. "Za ovaj festival pokazano je veliko zanimanje i do sada su prijavljena 122 filma iz gotovo svih zemalja mediterana, a među kojima iz Egipta i Libanona, a žiri će odabrati 40 filmova koji će se prikazati u natjecateljskom dijelu", rekla je. Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, a pored filmskih projekcija bit će održano i više filmskih radionica za djecu te popratni zabavni program.

ZAGREB - Okrugli stol "Čitanjem do pismenosti" na temu promicanja čitanja i pismenosti, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, održat će se 7. rujna u prostorijama Knjižnice grada Zagreba. O temama "Čitanje i pismenost u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja", "Čitateljske navike građana Republike Hrvatske" te "Važnost poučavanja čitanja u obrazovnom sustavu i izvan njega", govorit će stručnjaci iz različitih područja - Srećko Jelušić, Ivanka Stričević, Mile Živčić, Nives Tomašević, Dragutin Rosandić i Tamara Turza-Bogdan. Tom prilikom bit će predstavljeni rezultati istraživačkog projekta "Čitateljske navike i informacijske potrebe građana Republike Hrvatske", navodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙