FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 113 dolara uoči sastanka u Jackson Holeu

LONDON, 30. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte prekoračila je u četvrtak na londonskom tržištu razinu od 113 dolara za barel u očekivanju sutrašnjeg govora predsjednika američke središnje banke na godišnjem skupu u Jackson Holeu i moguće najave novih poticajnih mjera.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 71 cent, na 113,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 95,38 dolara.

Investitori će sutra pomno pratiti govor predsjednika američkog Feda Bena Bernankea na godišnjem skupu u Jackson Holeu radi mogućih nagovještaja trećeg kruga monetarnog popuštanja.

"Tržište je trenutno prilično uravnoteženo. Sastanak u Jackson Holeu mogao bi biti razlog za konsolidaciju, očekuje se da bi mogle biti signalizirane mjere potpore ali šanse su slabe. Bilo bi ipak dobro raščistiti s time", kazao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

U fokusu je stanje u američkom gospodarstvu, koje je po procjenama američke vlade raslo u drugom tromjesečju nešto brže no što je prvobitno procijenjeno, po stopi od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

To još nije dovoljno da se isključi mogućnost daljnjeg popuštanja monetarne politike. Pozornost je sada okrenuta tjednom izvješću o američkoj nezaposlenosti i podacima o industrijskoj proizvodnji koji će biti objavljeni danas odnosno sutra a ponudit će dodatne smjernice o stanju u najvećem svjetskom gospodarstvu i najvećem potrošaču nafte u svijetu.

Cijene također podupire zabrinutost zbog smanjenja proizvodnje na Sjevernom moru, koje direktno utječe posebice na cijene na londonskom tržištu. U rujnu bi mogli štrajkati zaposleni u norveškoj naftnoj industriji, što bi moglo ugroziti opskrbu iz osmog po veličini izvoznika u svijetu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 109,90 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙