FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale prema 112 dolara, uragan prošao bez većih oštećenja

LONDON, 29. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte pala je u srijedu na londonskom tržištu ispod razine od 112 dolara za barel budući da je prolazak uragana Izak kroz američki dio Meksičkog zaljeva nije prouzročio veća oštećenja na naftnim postrojenjima.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu jedan dolar, na 111,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centi nižoj cijeni od 95,53 dolara.

Američke naftne kompanije zatvorile su većinu postrojenja u Meksičkom zaljevu, smanjujući proizvodnju nafte u regiji više od 90 posto. Većina tih mjera bila je preventivne naravi.

Neočekivani rast američkih zaliha sirove nafte i oslabljeno povjerenje potrošača u Sjedinjenim Državama također su pritisnuli cijene dok ih nastavljene napetosti na Bliskom istoku podržavaju.

"Cijene nafte jutros su nešto niže jer se očekuje da će se proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu brzo vratiti u normalu", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Povrh toga, podaci iz SAD-a su razočaravajući. U kratkoročnoj perspektivi cijene će vjerojatno umjereno padati jer se američka proizvodnja nafte normalizira", dodao je.

Zabrinutost da bi uragan mogao uzrokovati prekid opskrbe u ponedjeljak je povisio cijenu u Londonu na 115,50 dolara po barelu, a na američkom tržištu dosegao 97,72 dolara.

U međuvremenu su naftna tržišta pritisnuli neizvjesni izgledi za svjetsko gospodarstvo a tržišta nestrpljivo očekuju i godišnji neslužbeni skup u organizaciji američke središnje banke Fed, koji će krajem tjedna biti održan u Jackson Holeu. Ulagači žele znati hoće li Fed pokrenuti novi ciklus monetarnih poticaja za posustalo gospodarstvo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u srijedu je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 110,22 dolara, što znači da je bila 1,72 dolara niža nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙