FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte prekoračile 116 dolara, ulagači se nadaju Fedovim poticajima

LONDON, 23. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte poskočila je u četvrtak na međunarodnim tržištima temeljem nada da će američka središnja banka pokrenuti i treći krug monetarnih poticaja.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 1,34 dolara, na 116,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa višoj cijeni, od 98,10 dolara, nakon što je nakratko dosegnula najvišu razinu u tri mjeseca od 98,29 dolara.

Zapisnik s prošlog sastanka Feda, objavljen u srijedu poslijepodne, potaknuo je među trgovcima i ulagačima nagađanja da će američka središnja banka uskoro pokrenuti novi ciklus poticajnih mjera za gospodarstvo.

U zapisniku stoji da su mnogi dužnosnici Feda "kazali da će vjerojatno prilično skoro biti potrebno poduzeti dodatne monetarne poticajne mjere" ako se stanje u gospodarstvu značajno ne poboljša.

To je protumačeno kao nagovještaj da bi Fed mogao donijeti odgovarajuću odluku već sljedećeg tjedna, na redovnom godišnjem skupu u Jackson Holeu, gdje bi predsjednik Feda trebao održati govor, kao i njegov kolega iz ECB-a Mario Draghi.

"Raspoloženje na tržištu nakon objave Fedova zapisnika navodi na zaključak da će cijene danas nastaviti rasti", zaključuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Vrlo je vjerojatno da će nešto učiniti ako gospodarski oporavak ne ubrza. Ako pak podaci budu bolji no što se očekivalo, neće ništa poduzimati", dodaje.

Tržište sada očekuje tjedne podatke s američkog tržišta rada. "Tržište rada slaba je točka američkog gospodarstva", pojašnjava Fritsch.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 112,20 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjenom u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙