FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

HAMBURG - Bivši glavni ekonomist Europske središnje banke Otmar Issing usprotivio se mišljenju da bi jačanje EU u smjeru političke unije moglo poslužiti kao rješenje krize u eurozoni. Za njemački tjednik "Die Zeit" Issing je izjavio kako politička unija nije prikladno rješenje za eurozonu. Politička unija nastat će za mnogo godina, ako uopće do nje dođe. Ona zbog toga nije prikladno sredstvo u borbi protiv krize u monetarnoj uniji, rekao je. Paketi financijske pomoći, koji se odobravaju s pretpostavkom stvaranja političke unije, po njegovim su riječima u sebi proturječni, jer sadrže visoke financijske rizike za one članice unije koje su do sada vrijedile kao solidnije. To ne bi samo potkopalo sve napore u smjeru političke unije, nego bi razorilo i temelje toga procesa, koji se sastoje u identifikaciji građana s europskom idejom, smatra Issing koji predlaže drugi izlaz iz financijske i dužničke krize u Europi. Financijska pomoć zajednice može se odobriti samo u iznimnim slučajevima, na temelju točno određenih uvjeta i s kamatama koje u zemljama pogođenima krizom neće potkopati volju za reformama. Pod tim uvjetima, monetarna unija može preživjeti i bez političke unije, barem u doglednom vremenu, tvrdi bankar.

BEOGRAD - Srbija je u recesiji jer nakon pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju za 1,3 posto, u drugom je nastavljen njegov pad i to za 0,6 posto, izjavio je danas srbijanski ministar financija i privrede Mlađan Dinkić na brifingu za novinare, najavivši fiskalnu konsolidaciju, uključujući i povećanje opće stope PDV-a. Manjak konsolidiranog proračuna premašuje 7 posto BDP-a. Proračunski deficit veći je od pet posto, naveo je Dinkić, napomenuvši da je manjak planiran u visini od 4,25 posto. Javni dug Srbije prije pet godina iznosio je otprilike 30 posto BDP-a, a danas je oko 55 posto prema metodologiji NBS, rekao je Dinkić. Naveo je kako Srbija za otplatu duga u ovoj godini treba oko 3,4 milijarde eura, a u idućoj oko 3,6 milijardi eura. Agencija za izdavanja rejtinga Standar&Poor's snizila je u utorak dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stupanj, s "BB" na "BB-", a smanjila je i izgled za rejting sa stabilnog na negativni.

MADRID - Španjolska Bankia i drugi posrnuli zajmodavci mogli bi dobiti europsku novčanu pomoć i prije prvobitno zacrtanog roka u rujnu, kazao je u srijedu izvor iz vlade. Španjolska je u središtu pozornosti i ekonomisti upozoravaju da joj možda treba kompletni međunarodni paket pomoći kako bi podmirila svoja dugovanja, povrh 100 milijardi eura zajmova Europske unije namijenjenih bankama. Radimo na zahtjevu da se Bankiji odobre sredstva. Rokovi su još otvoreni. Tu je tranša od 30 milijardi eura i mogućnost ranije novčane injekcije, kazao je izvor u ministarstvu gospodarstva. Radimo na zahtjevu za Bankiju i za ostale nacionalizirane banke, CatalunyaCaixu, Novagaliciju i Banco de Valencia, dodao je izvor. Španjolska vlada prvobitno je planirala objaviti iznose koje će dobiti svaka pojedina od ukupno četiri banke tek nakon objave rezultata revizije u rujnu. Ta je tranša sastavni dio kreditne linije od 100 milijardi eura koju su prošloga mjeseca dogovorile članice eurozone za potrebe stabilizacije španjolskih banaka, pritisnutih ogromnim iznosima nenaplativih zajmova.

PEKING - Kineski proizvođač vlakova China CNR Corporation Limited izvijestio je u srijedu da će prodavati komponente njemačkom inženjerskom divu Siemensu, što će ujedno biti prve kineske izvozne pošiljke dijelova za superbrze vlakove u Europi. Posao vrijedan više od 11 milijuna eura odnosi se na isporuku u Europu dijelova vlakova, uključujući karoserije vagona od aluminijske legure, kazao je dužnosnik kineske korporacije u državnom vlasništvu CNR. Dodao je da se kineske komponente za vlakove po prvi put izvoze u Europu. Siemens će dostaviti nove narudžbe pod uvjetom da prva narudžba prođe njihove provjere. Vjerojatno će Kina postati stalni dobavljač tih dijelova, rekao je anonimni dužnosnik. Kina je izgradila najveći sustav superbrzih željezničkih linija u svijetu za manje od deset godina, ali je ministarstvo optuženo da je žrtvovalo sigurnost zbog brzine. List Beijing News objavio je da je, prema sporazumu potpisanom u travnju, podružnica kineske tvrtke za proizvodnju dijelova za brze vlakove ove godine za Siemens proizvela komponente u vrijednosti 11,55 milijuna eura.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta dionica blago su oslabila u srijedu budući da ulagači sve više sumnjaju da su akteri u eurozini spremni povući hrabre poteze i pokrenuti značajne promjene. Indeks Londonske burze Ftse oslabio je tako oko podneva 0,5 posto, kliznuvši na 5.811 bodova, frankfurtski DAX bio je u minusu 0,4 posto i iznosio je 6.937 bodova a pariški CAC spustio se 0,6 posto, na 3.431 bod. Među gubitnicima izdvajaju se zrakoplovni prijevoznici Lufthansa, u minusu 4,6 posto, i IAG, s padom dionice od 4 posto. Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi potpirio je apetit ulagača za rizičnijom imovinom, poput dionica, najavivši prošlog tjedna da je spreman učiniti "sve što je potrebno" kako bi se spasio euro i snizili visoki troškovi zaduživanja Italije i Španjolske. U međuvremenu je među ulagačima ponovo prevladao oprez i sumnja da je eurozona korak bliže rješenju dužničke krize. U srijedu je britanska središnja Bank of England oštro snizila prognozu rasta britanskog gospodarstva u srednjoročnoj perspektivi zbog bojazni da bi faktori koji nagrizaju gospodarske aktivnosti još od financijske krize mogli biti aktivni dulje nego se procjenjivalo.

LONDON - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon razočaravajućih podataka iz Njemačke i vala rasprodaja radi kupnje britanske funte, s obzirom na izostalu najavu novih poticajnih mjera za posustalo britansko gospodarstvo. Euro je oprema dolaru oslabio 0,3 posto, kliznuvši na 1,2365 dolara. Bio je na još većem gubitku prema jenu, spustivši se 0,7 posto, na 96,75 jena. Dolar je također oslabio prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 78,32 jena. Euro je danas pomalo oscilirao, s obzirom na slabe njemačke podatke i izvješće britanske središnje banke (BoE) koje je potaknulo kupovine funte, pojasnio je Chris Turner iz ING-a. Njemački su podaci pokazali nešto veći pad njemačke industrijske proizvodnje u lipnju nego što su ekonomisti očekivali, a odvojeno je izvješće pokazalo i oštar pad njemačkog uvoza u drugom tromjesečju. Izvoz se također smanjio. Funta je pak ojačala prema euru nakon što je guverner BoE Mervyn King naznačio oprez u pogledu sniženja ključnih kamatnih stopa u budućnosti, što je iznenadilo neke ulagače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙